2017. már 31.

Bologna és környéke - Bologna, Ferrara, Parma

írta: VictoriaTravelle
Bologna és környéke - Bologna, Ferrara, Parma

Bolognában csak egy napot voltunk, de sikerült megnézni a város főbb látnivalóit. A városban találjuk a világ legidősebb felsőoktatási intézményét, az 1088-ban alapított bolognai egyetemet. Bologna legismertebb terét a Piazza Maggiore-t mai formájában a XV. században alakították ki, korábban piactér volt, de ma ez Bologna központja. A tér körüli árkádok alatt drága üzletek sorakoznak, illetve itt találjuk a középkori Bologna legfontosabb épületeit. A legrégebbi az 1200-ban épített Palazzo del Podestá, ennél fiatalabb az 1381-es Palazzo dei Notai, a Palazzo del Biachi pedig 1412-ben épült. Szintén itt láthatjuk a Palazzo d'Accursio-t, melyben egészen 2008-ig a városháza működött, de a téren áll a San Petronio bazilika is, mely 132 m hosszú, 66 m széles, 47 m magas, és 22 kápolnát tartalmaz. A bazilika alapkövét 1390-ben rakták le, de csak 1954-ben szentelték fel, és a fő homlokzata a mai napig befejezetlen. Belülről egészen szép, a XV. századi freskók közül az egyik Mohamed prófétát ábrázolja, akit démonok gyötörnek, illetve a világ legnagyobb napóráját is ebben a bazilikában láthatjuk. A Piazza Maggiore mellett találjuk a Piazza del Nettunon-t, a hatalmas bronz Neptun szökőkútjával. 

20160314_151428.jpg

Archiginnasio korábbi egyetemi főépület, ma Emilia-Romagna tartomány legnagyobb könyvtárának ad otthont. Ingyen be lehet menni megnézni a freskókat, mennyezeteket, a lépcsőházát, és az udvarát, 3 euróért pedig az Archiginnasio-t nézhetjük meg, a korabeli orvostanhallgatók anatómia termeit. Bolognaban a XIII. században sok tornyot lebontottak, néhány pedig egyszerűen összeomlott, de volt olyan torony, amit börtönnek, boltnak, vagy lakóháznak használtak. Mára kevesebb, mint 20 torony maradt, melyek közül a két legkiemelkedőbb a 97 m magas Asinelli torony és 48 m magas Garisenda torony, mely tornyok egymás felé dőlnek. Az Asinelli eredetileg csak 70 m magas volt, jelenlegi 97 m-es magasságát a XIV. században érte el, amikor börtönként működött. A Garisenda torony magasabb volt, de a XIV. században a talaj megsüllyedésének következtében csökkenteni kellett a magasságát.

20160314_161407.jpg

A híres Santuario di Santo Stefano bazilika nem is egy templom, hanem egy teljes komplexum, eredetileg 7 templom egymásba építve, melyek 1000 éves időszakot ölelnek fel, de mára csak 4 maradt belőlük. A 4 templom közül a legrégebbi a IV. századi Santi Vitale e Agricola, míg a legújabb XIII. századi. Santuario di Madonna di San Luca Bologna egy másik különleges temploma egy erdős domb tetején. A jelenlegi templomot 1723-ban építették, de már a XII. század végétől állt itt egy másik templom. Az egyetemi negyedben elhelyezkedő Pinacoteca Nazionale képtárban XIII-XVIII. századi festményeket láthatunk, a Museo Civico Archeologico (Archeológiai Múzeum) pedig a város leglátogatottabb múzeuma, tele régészeti leletekkel és egy nagyon szép kis udvarral a közepén. A világ leghosszabb útja is Bolognában van, a 3,8 km-es fedett árkádos 666 boltívet tartalmazó út. 

 

Ferrara látszólag unalmas kisváros, azonban mozgalmas múlttal és nagyszerű műkincsekkel dicsekedhet. Déli végében jó állapotban maradt fent az óváros, míg északon hosszú sétaútjait reneszánsz paloták és gyönyörű kertek szegélyezik. Ferrara a XV-XVI.században élte fénykorát, az Este család uralma alatt, akik fényűző, de egyben művészetpártoló udvarukba vonzották a kor legnagyobb költőit. A város látnivalói is főként az Este családhoz kapcsolódó művészeti emlékek. A várost a mai napig is 9 km hosszú fal veszi körül, amelynek legnagyobb része a XV-XVI. század során épült. A legismertebb épületek egyike a Castello Estense, ami a város közepén található, téglából épült, négy tornya van, és várárok veszi körül. 1385-ben emelték és 1554-ben részlegesen helyreállították. 

20160315_103951.jpg

Közvetlenül a kastély mögött áll a XII. századi katedrális (Duomo), és a hozzá csatlakozó múzeum (Museo Cattedrale). A dómmal szemben találják a Palazzo Communét, mely középkori építmény lépcsője gyönyörű reneszánsz stílusban épült, illetve a Palazzo del Municipiot, melyet a XVIII. században újjáépítettek, és az Este család korai rezidenciájaként szolgált. Nem messze innen láthatjuk a San Giorgo katedrálist, melyet 1135-ben építettek, a belső részeket pedig 1712-ben barokk stílusban restauráltak. A campanile része reneszánsz stílusban épült 1451-1493, de az utolsó szintet a XVI. században fejezték be. A város egyetemén jogot, építészetet, orvostudományt, és természettudományt lehet tanulni, könyvtára értékes kéziratokkal (Tasso, Orlando Furioso) rendelkezik, az Archivio Storico Comunale pedig fontos, nagy mennyiségű történelmi dokumentummal, melyek közül a legkorábbiak a XV. századból származnak. A Catedrale-t Itália legfestőibb külsejű középkori templomai közé sorolható, melyet 1135-ben román stílusban kezdtek építeni, hármas homlokzatát egy loggia sor teszi érdekessé, és Nicoló pompás emeletes kapuzata díszíti. A Castellotól északra haladó Corso Ercole mentén fekszik a Piazza Tasso majd a híres Palazzo dei Diamanti, melyben kiállítóterem működik. Az 1391-1469 épült Palazzo Schifanoia az Esték ,,Gondűző" palotája volt, viszont ma a Városi Múzeumnak ad otthont. A Monastero del Corpus Dominiben találhatjuk az Este család tagjainak síremlékeit, a Palazzo di Ludovico il Moró pedig a Museo Archeologico Nazionalenak ad helyet, ahol etruszk leleteket csodálhatunk meg.    

 

A parmai dómot a IX. században építették, majd három évszázaddal később átépítették. A homlokzattól jobbra találjuk a harangtornyot (Campanile), amelyet a XIII. században építettek lombard román stílusban, és három hajója van. Homlokzatát három, egymás felett elhelyezkedő árkádsor díszíti, a főkapun belépve pedig az oroszlánokkal gazdagított előcsarnokba érkezünk, ahol jobb és baloldalon kápolnákat találunk. A kupola freskóját Correggio készített és Mária mennybevitelét ábrázolja. A nyolcszögletű keresztelőkápolna (Battistero), melyet a XII. században kezdtek építeni, szinte teljes egészében veronai márványból készült. A hosszú építésnek köszönheti érdekes stílusát, hiszen román stílusban kezdték, viszont gótikusban fejezték be. A kápolnának három bejárata is van, amelyeken számos domborművet találunk. A belsejét, amely 16 szögletű, kupola és fülkék díszítik.

20160314_121630.jpg

 A Szent János templom (San Giovanni) közvetlenül a dóm mögött áll. Még 1500-ban kezdődtek el a munkálatok, de a harangtorony és a homlokzat csak a XVII. században készült el. A templom talán legkülönlegesebb látványossága a Correggio által készített kupolafreskó, amely Szent János látomását ábrázolja. A templom közelében található a Régi patika, amelyet a XVI. században építettek és gyönyörű freskók díszítik, illetve tizenötödik, tizenhatodik és tizenhetedik századi, különleges berendezéseket és gyógyászati eszközöket is találunk benne. A Hercegi palota (Palazzo della Pilotta) a Farnese család rezidenciája volt, melyet a XVI. század végén építettek. Itt található a könyvtár, ahol nagyjából 400.000 kötetet őriznek, a Régészeti Múzeum, mely római kori leleteket őriz, a színház, mely fából készült, és a képtár, ahol elsősorban Parmigianino és Correggio alkotásai láthatóak. A könyvtár gyűjteményében olyan ritkaságokat találunk, amik egyedülállóak a világon, kódexeket, kéziratokat, illetve ősnyomtatványokat. A Parma folyó túloldalán egy hatalmas hercegi park áll, a Parco Ducale, melyben egy gyönyörű barokk palotát nézhetünk meg. A Madonna della Steccata templomot reneszánsz stílusban építették a XVI. században, alaprajza görög keresztet formál, gyönyörű kupoláját pedig Parmigianino freskói díszítik. Itt található a Bourbon és a Farnese családok egyes tagjainak síremléke is. 

 

Szólj hozzá