2018. aug 08.

Mallorca

írta: VictoriaTravelle
Mallorca

img_20180713_125029.jpg

Mallorca-ra Ibiza-ról mentünk át egy esti hajóval. Az út nagyjából három órán át tartott, láttuk a naplementét, és a foci világbajnokság egyik legizgalmasabb meccsét. 23h30-kor futott be a hajónk, így pont lekéstük az utolsó buszt, ami elvitt volna a szállásunkra, ezért taxival mentünk, ami 25 € volt, mivel tett egy kis kanyart az útba, illetve bőröndönként is elkért 2 – 2 €-t. Sokak szerint Mallorca sokkal több, mint egy nyaralósziget, a napfény és a szép strandok mellett, sok programot, kirándulási és szórakozási lehetőséget, számos csodás látnivalót, és természeti szépséget tartogat. A sziget nagy részét természeti parkká nyilvánították, így természeti szépségeit sikerült megőriznie. Nekünk négy napunk volt arra, hogy felfedezzük a szigetet, és élvezzük a tengerpartját. Tanulva az Ibizai esetből, neten béreltünk autót, amit másnap tudtunk átvenni a reptéren. Miután megvolt a kocsink, körbejártuk a szigetet, megnéztük a fővárost Palma de Mallorcát, és a legjobb strandokat. Spanyolországban érdemes kocsit bérelni, mert nem túl drága, amióta léteznek fapados kölcsönzők, a benzin nagyjából annyiba kerül, mint itthon, és a parkolás se kerül túl sokba, egy óra 0,5 – 1 € között mozog a városokban, míg a parkolóházak 0,04 – 0,07 €-t kérnek percenként. Ha az utcán parkolunk, figyeljünk arra, hogy a sárga csíkkal jelölt helyeken csak a helyiek parkolhatnak, míg a kéken mindenki, de az fizetős, a fehér csíknál pedig ingyenes a parkolás.

img_20180712_114431.jpg

Palma de Mallorca a legnagyobb város a szigeten, mely izgalmas és pezsgő, ugyanakkor elegáns, sok látnivalóval. Építészete nagyon érdekes, a régi és új keveréke, melyet sokan Barcelonához hasonlítanak. Palma de Mallorca három legismertebb látnivalója a Katedrális, a Bellver kastély, és az arab fürdő. La Seu, vagyis Palma Katedrálisa egy hatalmas, gótikus stílusban épült Katedrális, melynek építése 1229-ben kezdődött, de csak 1601-re fejeződött be. A Katedrális felújításában Gaudí is részt vett, de csak néhány ötlete került megvalósításra, ugyanis a kivitelezővel való vitája miatt a híres építész kiszállt a felújítási munkálatokból. A Katedrálissal szemben áll a XIV. századi, muszlim Almudaina – palota, melyet szintén érdemes megnézni, valamint az 1281 – 1317 között épített Sant Francesc bazilikát. A Katedrálisba és a palotába is 7 € a belépő. A volt arab fürdő Mallorca fővárosának egyetlen építménye, mely megmaradt a muszlim építészet alkotásaiból. A XI. században, valószínűleg egy muszlim főnemes palotájának részeként épült, de az idők szelét mára csupán a főterem, ahol a meleg fürdők voltak, és egy téglalap alakú mellékterem vészelte át. A Sa Llotja is templomnak tűnik, de ebben az 1426 – 1447 között épült gótikus épületben a középkorban tőzsdeépület, ma pedig kortárs múzeum működik. 

img_20180712_125243.jpg

A Bellver Kastély 137 m magasan áll, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a szigetre. Az egyik Palma de Mallorca melletti dombon álló kastély, mely ma múzeumként működik, 1311-ben épült, de a XVIII – XIX. században, és a XX. század közepén börtönként működött, valamint a Franco – diktatúra egyik hírhedt börtöne volt. 

img_20180714_113739.jpg

A Fundació Pilar i Joan Miró a híres katalán művész, Joan Miró 1956 – 1983 közötti lakóházában és műtermében kialakított múzeum, a mester festményeivel, rajzaival, és szobraival. Az Es Baluard kortárs múzeumot is érdemes felkeresni a kortárs festmények mellett a tetőterasza miatt, ahonnan a kikötőre és a Katedrálisra csodás kilátás nyílik. A Museu Fundación Juan March modern múzeum többek közt Picasso, Miró, Gris, és Dali munkáit mutatja be. Érdemes még végigsétálni a főutcán, a Passeig del Born bevásárló – sétálóutcán, de aki megnézne egy autentikus piacot, ahol friss halat, húst, zöldséget, és gyümölcsöt szerezhet be, illetve meg akarja kóstolni az igazi helyi ízeket, az a Placa del Olivaron működő Mercat de l'Olivar piac felé vegye az irányt. Strandok az óváros közelében is vannak, de a csendesebbek a várostól kijjebb, Portixol felé találhatóak. A város egyik kedvenc attrakciója a Palma Aquarium, ahol cápákat, illetve a Földközi – tenger környékéről, és a trópusi vidékekről halakat láthatunk. 55 akváriuma közül a 8,5 m mély, 33 m hosszú, és 25 m széles cápaakvárium Európa egyik  legmélyebbike. A Poble Espanyol, azaz a miniatűr Spanyolország, mely szintén erre fele található, Spanyolország építészetét mutatja be kicsiben.

img_20180713_141345.jpg

Alcudia Mallorca egyik fő turista – központja, mely igen jó hírnévnek örvend. A városnak 8 km hosszú, fehérhomokos strandja van, talán a sziget legjobbjának számító, bárokkal, éttermekkel, és üzletekkel. Az óvárost 1298-ban épült középkori falak fogják közre, melyek közül a városfal két középkori kapuja még ma is látható. A zsúfolt óvárosban a szűk utcák, és a szép épületek teljesen elvarázsolnak, valamint a római emlékek, a Pollentia, a Kr. e. 70 környékén létesült régi római város maradványa, és egy kis amfiteátrum a várostól 1,5 km-re. Vasárnaponként, és keddenként az óvárosban piac működik, ahol bevásárolhatunk friss olívabogyóból, sajtból, vagy sonkából. Az alcudiai Hidropark a remek csúszdák mellett minigolf, és egyéb szórakozási lehetőségeket kínál. A város remek kiindulópont túrázáshoz és  kerékpározáshoz is, mivel innen 12 km – re található a S'Albufera Természeti Park, ahol természetes környezetében fedezhetjük fel a mocsaras lápvidék több mint 200 madárfaját, kétéltűét, és orchideáit, de ellátogathatunk Mallorca egyik legszebb strandjára is, a Playa Coll Baix-ra.

img_20180713_135956.jpg

Pollenca egy tradicionális mallorcai város, messze a zsúfolt, egykori bájukból vesztett nyaralóhelyektől. A városban XVI – XVII. századi házak, és középkori szűk utcák vannak. 365 lépcső megmászása után érhető el Pollenca temploma (Calvari), ahonnan nagyon szép a kilátás, de többet kell ennél gyalogolni, a Pollenca felett, 333 m magasan található XIV. századi Puig de Maria nevű ősi kolostorhoz. Pollenca-hoz közel két szép és csendes nyaralóhely is fekszik, Port de Pollenca, és Cala Sant Vicenc. A Serra de Tramunta hegység gyönyörű, érintetlen természeti kincsekkel, és elképesztő kilátással kápráztatja el az ide kirándulókat, melyet sokan egyszerűen a földi paradicsomnak hívnak.

img_20180711_192255.jpg

Aki Mallorca keleti partján nyugodtabb, csendesebb, családbarátabb nyaralásra vágyik, az Cala D'Or-t választja. A festői településnek hét öble van, melyekből hat saját stranddal rendelkezik, míg a hetedik egy jacht – kikötő, remek éttermekkel. A védett öblökben elhelyezkedő strandok itt szép fehérhomokosak, de igen kicsik. Cala D'Or abban különbözik sok mallorcai üdülőhelytől, hogy saját stílusa van, mivel a legtöbb ház fehér, ibizai stílusban épült.

img_20180711_195247.jpg

Cala Millor Mallorca keleti partjának legnagyobb üdülőhelye, remek homokos stranddal. Ez Mallorca egyik első üdülő – települése, az első itteni szálloda 1933-ban épült, de mára már 61 szálloda, és 65 apartman létesült. Számos magas szálloda, üzlet, bár, és szórakozóhely található itt, és a keleti parti települések közül Cala Millor-nak van a legpezsgőbb éjszakai élete. A vendégek szórakozásáról golfpályák, és  egyéb sportpályák, valamint több más szórakoztatóipari egység gondoskodik. Cala Millor-t északról a csendesebb, és nyugodtabb Cala Bona, míg délről Sa Coma határolja. Cala Sant Vicenc Mallorca északkeleti csücskének egyik kisebb üdülőhelye, mely főleg a partot határoló lélegzetelállító sziklák miatt kiemelkedő. A város három kis stranddal, néhány bárral, és étteremmel rendelkezik. Azoknak ideális, akik kifejezetten csendes üdülőhelyet keresnek Mallorcán, gyönyörű természeti környezetben. Túrázóknak jó kiindulópont, és a búvárkodási lehetőségek is számottevőek itt. A település a dombvidéken különböző szintekre épült, így szükséges a felfelé, és lefelé gyaloglás.

img_20180712_201200.jpg

A 840 fős lakossággal rendelkező Deia Mallorca egyik legkisebb, ugyanakkor legismertebb települése, ahol számos irodalmár, és zenész élt. Az idillikus, narancs-, és olajligetekkel határolt, macskaköves utcákkal, és festői stranddal rendelkező hegyi falut olyan hírességek keresték fel, mint Laura Riding, Mike Oldfield, Kevin Ayers, Paul Hogarth, vagy Matti Klarwein, de az angol költő Robert Gaves is ide költözött, akinek a háza Deia egyik népszerű látványossága. Ha Deia környékén vagyunk, mindenképpen érdemes elmenni a tőle 5 km autózásra lévő Son Marroi kastélymúzeumhoz és kilátóhoz, ahonnan gyönyörű a kilátás, és ahonnan Európa egyik legszebb naplementéjét élvezhetjük.

img_20180714_124920.jpg

El Arenal Magaluf mellett, az éjszakai élet egyik központja, de sokkal nyugodtabb és kevésbé hektikus, mint Magaluf. Ahogy Magalufba britek járnak, El Arenal szinte egy "kis Németország", de valamivel rendezettebb változata, mivel sok holland is itt nyaral. El Arenal strandja hosszú és széles, valamint homokos.

img_20180712_184219.jpg

Magaluf vitathatatlanul Mallorca parti – fővárosának számít. Rengeteg brit kedvenc nyaralási célpontja, a hírhedt éjszakai élet, mindennapos lerészegedés, a vad partik, a fiatalok önmagukból kivetkőzésének színhelye. Egy nagy stranddal (Platja de Magaluf), és egy kisebbel (Cala Vinyes) rendelkezik. Fő strandja 900 m hosszú, finomhomokos, kristálytiszta vizű, egy hangulatos promenáddal. A legnagyobb magalufi klub a BCM, de híresek még a Banana vagy a Boomerang is. A legtöbb szórakozóhely a Punta Balena dombon, és a főutcán van. Nappali szórakozási lehetőségekben sincs itt hiány, lehet gokartozni, aquaparkba menni, (vízi)sportokat kipróbálni, vagy lovagolni. A magalufi Katmandu Park Spanyolország egyik legjobb vidámparkja, mely egyszerre egy remek és izgalmas vidámpark, valamint egy kisebb aquapark is, a területén 3D és 4D mozi, és minigolf pálya is található. A Western Water Park Magaluf aquaparkja izgalmas csúszdákkal. Mindenképp megemlítendő a magalufi Kalóz – show is, melyet sokan magalufi nyaralásuk csúcspontjának tartanak. 1980-as nyitása óta mintegy 3 millió látogatót szórakoztatott a gyermekek, és felnőttek számára is nagy élményt nyújtó, kiváló családi kikapcsolódást nyújtó előadás. A kalóz-show Magaluf egyik nagy színházában van, amelyben egy életnagyságú kalózhajó áll. A fedélzeten helyet foglalva megkezdődik az interaktív show, ahol Morgan kapitány kalandjait tehetséges artisták, táncosok, és akrobaták mesélik el. Szerda, és péntek esténként a felnőttek számára "vágatlan változatot" is előadnak, ahol csúnya szavak is elhangzanak, és a szereplők is alulöltözöttebbek.

img_20180714_125611.jpg

Palma Nova Mallorca egyik első tömegturizmus – célpontja, mely főleg a britek kedvenc helye. A település az 1960-as években épült, a csodálatos, fehérhomokos, kristálytiszta vizű tengerpart köré, de szépségéhez a közeli hegyek is hozzátesznek. Három strandja van, és a szórakozási lehetőségek megszámlálhatatlanok, többek közt egy remek 54 lyukas mini golfpályája is van itt (Golf Fantasia). Palma Nova, és Peguera között található Santa Ponsa öböl, két stranddal. Szép, lassan mélyülő homokos parttal rendelkezik, fő strandja 1,3 km hosszú, és 100 m széles. Palma Nova-hoz, és Magaluf-hoz hasonlóan igen népszerű mallorcai célpontnak számít. Ugyan kiépült hely, de annyira magas épületek itt nincsenek, viszont van két golfpálya, és a Jungle Park zipline (drótkötélpálya). Platja de Palma a palmai öböl jól ismert üdülőhelye. Sok étterme, üzlete, és élettel teli éjszakai bárja van, a tengerpart mentén pedig számos sportolási, és szórakozási lehetőség, de Palma de Mallorca is közel van, így a Platja de Palmán való nyaraláskor könnyen megtekinthetők a főváros nevezetességei.

img_20180711_195250.jpg

Cala Figuera egy tradicionális halászfalu, mely csodálatos kirándulási célpontnak számít. Romantikus kikötőjébe ma is érkeznek a halászhajók, valamint luxusjachtok is állnak. Itt nincs strand, de a falu megkapó atmoszférája miatt érdemes lehet ide kirándulni.

img_20180711_180314.jpg

Mallorca egyik legszebb strandja a 6 km hosszú Es Trenc. Nem kiépített, természetes, dűnés, lassan mélyülő, karibi hangulatú strand. A fehér homok és a kék különböző árnyalatiban pompázó tengervíz gyönyörű elegyet alkot, de a kék és a fehér mellett a zöld szín is jelen van, a strandot körülvevő fenyőknek köszönhetően. A strand híres szépségéről, ezért a nyári főszezonban különösen zsúfolt. A strandnál fizetős a parkoló, egy napra 7€, és nem is találtunk más utat, csak egy keskeny ösvényt, ami a parkolóba vezetett. Playa de Muro az előbbi Es Trenc mellett, Mallorca egy másik gyönyörű strandja. A 6 km hosszú, fehérhomokos, tiszta strandon meleg, kristálytiszta vízben fürödhetünk, és általában csendesebb, mint Alcudia strandjai. A nyugati, Alcudia-hoz közeli rész kiépítettebb, viszont az Es Comu nevű rész, a strand keleti végében háborítatlan, ahol homokdűnék is vannak.

img_20180712_193706.jpg

Sa Calobra egy gyönyörű öböl, Mallorca egyik legszebb természeti képződménye. Félelmetes szerpentinen, vagy Port de Soller-ből hajón érhető el. Az ide való utazás legalább olyan nagy élményt nyújt, mint maga a lenyűgöző szépségű Sa Calobra, ahol a kristálytiszta tengervíz 3-400 m-es sziklákkal van körbevéve. Castell d'Alaro XV. századból származó romos várához vezető népszerű túra után a tengerszint feletti 800 m-es magasságból fantasztikus 360°-os panoráma nyílik a tengerre, és a hegyekre. Az ide való séta az egyik legnépszerűbb mallorcai kirándulásnak számít.

img_20180713_125222.jpg

Mallorcán számos szép cseppkőbarlang is látható, melyek közül a Cuevas de Drach barlangot, azaz a Sárkánybarlangot lehet kiemelni. A híres barlangban megcsodálható a Martel tó, ami a világ egyik legnagyobb földalatti tava, mely 177 m hosszú, és 40 m széles. A tavon csónakázni is lehet, és közben nézni a cseppköveket, a természet egyedi csodáit, melyeket még csodálatosabbá teszi a fantasztikus kivilágítás. A túra részeként élő klasszikus zene is szól, melyet a zenészek a földalatti tavon úszó csónakon adnak elő. Van egy másik érdekes cseppkőbarlang is Mallorcán, a Canyamel-hez közeli Cuevas de Arta. Hasonlóan szép mint a sárkánybarlang, de kevesebben látogatják, mivel jobban kiesik, és kevésbé híres.

img_20180712_193156.jpg

Bár Soller önmagában is igen szép, a fő élményt az odajutás nyújtja. A kis nosztalgiavonat hegyeken, völgyeken, és 13 alagúton megy át, így nagy élmény várja az utazókat. A vonat (Ferrocarril de Sóller) a Placa de Espana állomásról indul, mely 10 perc gyaloglásra található Palma de Mallorca óvárosától. Soller – be érve, megcsodálhatjuk az igazi Mallorcát, távol a turisták nyüzsgésétől. A városkában járva fantasztikus élményben lehet részünk, sok, ma is látható épület a XIV. századból származik. A művészet iránt érdeklődőknek érdemes ellátogatni a Can Prunera Museu Modernista múzeumba, melyben egy XX. század elején élt vagyonos család fényűző otthonát, valamint katalán modernista műalkotásokat lehet megtekinteni. Soller-ben megint vonatra szállhatunk, és elmehetünk Port de Soller – be, mely egy meglehetősen franciás hangulatú üdülőhely. Soller felett fekszik Fornalutx, Mallorca, sőt, Spanyolország egyik legszebb falva. A falu lépcsős utcáin virágokkal díszített kőházak között sétálhatunk, és szép kilátásban gyönyörködhetünk a solleri öbölre. Port de Soller-ből hajóval, vagy Escorca-ból egy kifejezetten nehéz és veszélyes túraútvonalon érhető el Torrent de Pareis, Európa második legnagyobb kanyonja.

img_20180713_125554.jpg

A Formentor – félsziget Mallorca északkeleti partjánál található, ahol a világítótoronyhoz egy 20 km – es vadregényes, és egyben veszélyesnek mondható, nem túl könnyű út vezet. A világítótoronytól is csodás a kilátás, de előtte a Mirador de Colomer kilátótól még lenyűgözőbb.

img_20180711_124305.jpg

A mallorcai Marineland az első, és egyik legjobb delfinárium Spanyolországban. A park fő attrakciójának a delfinshow – k számítanak, de rendkívül szórakoztató papagáj showkat is megtekinthetünk, valamint cápák, pingvinek, és számos tengeri hal is van e csodálatos helyen, illetve boa, anakonda, és pitonok a hüllőházban. Európa egyik legnagyobb és legjobb aquaparkja rengeteg, különböző nehézségű, gyorsaságú, és "félelemkeltési fokú" csúszdával, 16 medencével, és a gyerekek számára külön részekkel rendelkezik. 

img_20180712_184524.jpg

Cala Major Palma de Mallorca-tól nyugatra található, mely Mallorca első nyaralóhelye volt, de ma már csak a spanyolok körében kedvelt. A város strandja homokos, jól felszerelt, de elég kicsi, és Palma de Mallorcához való közelségének köszönhetően zsúfolt. Cala Ratjada Mallorca legkeletibb pontján, elég kieső helyen van, mely vízis portolási lehetőségeket, szórakozóhelyeket, szépséges, de zsúfolt finomhomokos strandokat kínál. A legközelebbi kirándulási lehetőség a rövid gyaloglással elérhető Capdepera világítótorony, de érdemes ellátogatni a szép Capdepera és Arta településekre is innen. Camp de Mar gyönyörű természeti környezetben lévő csendes, békés üdülőhely, ahova nem nagyon szerveznek utakat az utazási irodák, főleg egyéni utazók látogatják, és több hírességnek is van itt villája. C'An Picafort kis üdülőhely, Playa de Muro strand mellett. Szép strandja mentén széles tengerparti sétány húzódik, valamint több bár, és néhány szórakozóhely. Ciudad Jardin a fővárostól keletre lévő kisebb, és az egyik első üdülőhely, ahol fehérhomokos, hosszú, lassan mélyülő strandja kevésbé zsúfolt, mint a szomszédos Playa de Palmáé, ideális hely azoknak, akik a fővároshoz, és a repülőtérhez közel szeretnének nyaralni. Colonia de Sant Pere az egyik legautentikusabb, és egyben legháborítatlanabb nyaralórésze a szigetnek. Kis homokos strandja van, éttermekkel, és bárokkal. Colonia de Sant Jordi a Cabrera Nemzeti Park közelsége miatt is kiemelendő, a gyönyörű természeti szépségeket nyújtó, romlatlan szigetre Colonia Sant Jordi-ból hajókirándulás keretében látogathatunk el. Illetes szépséges kis üdülőhely, az egyik legkellemesebb célpont a főváros közelében. Drágább, exkluzívabb hely, de strandja a környéken az egyik legszebb, egy védett öbölben lévő, sziklákkal határolt, kis, homokos part. Peguera egy viszonylag csendesebb üdülőhely, homokos, széles stranddal. Port d'Andratx, a gyönyörű halászfalu egy drágább, a milliomosok által is szívesen látogatott üdülőhely a sziget déli részén, annak egyik legnyugatibb öblében. Nagyobb saját strandja nincs, a jobb strandokhoz kicsit utazni kell. Portals Nous főleg magánszállásokat, és villákat kínáló üdülőrész, kis stranddal. Porto Cristo a sziget keleti részének korábbi legjelentősebb nyaralóhelye volt, mára családi nyaralóhellyé vált. Otthona a sárkánybarlangnak, és a közelben, Sa Coma-nál egy állatkert is van, a Safari – Zoo Mallorca. Sant Elm Mallorca nyugati pontján, a San Dragonera Nemzeti Park szigetével szemben, a Tamuntana hegy lábánál, gyönyörű természeti környezetben helyezkedik el. Egy másik lakatlan sziget, a Pantaleu nagyon közel található a parthoz. Csendes, nyugodt üdülőhely, szép stranddal, melynek egyik része homokos, másik része kavicsos. Ses Covetes nagyon kicsi, békés üdülőhely a sziget délkeleti részén, nagyon közel az Es Trenc strandjához.

Szólj hozzá