2017. már 08.

Párizs és Versailles

írta: VictoriaTravelle
Párizs és Versailles

img_1462.jpg

Párizs az egyik legszebb város a világon, és sokak szerint a legromantikusabb is. Párizs számos történelmi helyszínnel, építészeti remekművel és csodás művészettel büszkélkedhet. Meg se tudom számolni hányszor voltam Párizsban, de a legjobb egy téli kirándulás volt, mikor a Central Parkban laktunk. Párizstól nem messze található a komplexum egy hatalmas zöld területen. Egy tó partján kis faházak állnak, melyeket ki lehet bérelni. Nagyon élveztem, mikor a kandalló mellől forró teát iszogatva néztük a hatalmas ablakon keresztül a hóesést. A komplexum közepén van a legjobb hely, egy hatalmas szórakoztató központ, ahol van többek közt szupermarket, étterem, uszoda, squash pálya, illetve a dekoráció egy trópusi paradicsomot idéz. A központon egy flamingókkal és teknősökkel teli folyó kanyarog, ahol kis hidak kötik össze a két partot, és a trópusi növényeken papagájok pihennek a 30 fokos épületben. Párizsban a főbb látnivalókat gyalog is meg lehet nézni, nagyjából három óra alatt el lehet sétálni az Eiffel toronytól a Notre Dame katedrálisig a Szajna mentén. Az Eiffel-torony a világ egyik legismertebb épülete. A 324 m magas torony 1887- ben épült, szerkezete 7300 tonnát nyom és nagy szélben sem leng ki többet, mint  6 -7 cm. A torony 1-2. szintjére lépcsőn és lifttel, míg a 3. szintre csak lifttel lehet felmenni, ahonnan egész Párizsra rálátni. Párizs leghíresebb múzeuma a Louvre (Musée du Louvre), ahova órákon keresztül kell sorba állni, ha be szeretnénk jutni. 60 600 m2-es területén, közel 35 000 műtárgy van kiállítva az őskortól napjainkig, és olyan híres alkotásokat találunk itt, mint például a Mona Lisa. A múzeumhoz 1989-ben hozzáépítettek egy üvegpiramist, ami több mint 666 üveglapból áll és 21 m magas. A Louvre 1190-ben erődítménynek épült, majd a XIV. században V. Károly királyi palotává alakította, a XVI. században I. Ferenc reneszánsz stílusban átalakította, végül 1793-ban nyílt meg múzeumként. A piramis alatt egy bevásárlóközpont is működik, a Galerie du Carrousel, ahol a Fragonard parfümgyár egyik boltja is üzemel.

img_1663.jpg

Párizs másik ismert múzeuma az Orsay Múzeum (Musée d'Orsay), ahol 1848-1914 közötti alkotásokat, köztük impresszionista festményeket nézhetünk meg. Olyan művészek munkái vannak itt kiállítva, mint Monet (86 munkája), Manet (34 festménye), Renoir (81 alkotása), Degas (43 festménye), Cézanne (56 műve), Pisarro (46 festménye), Gauguin (24 alkotása), Delacroix (5 munkája) és Van Gogh (24 festménye). Az érdekes kiállítás mellett maga az épület is figyelemre méltó, mivel az Orsay egy átalakított, korábban lebontásra ítélt vasútállomás épületében működik. Párizs legnagyobb presztízsű és egyben legszélesebb sugárútján, a 2 km hosszú, 70 m széles Champs-Élysées, ahol minden valamirevaló márka képviselteti magát. A Champs-Élysées nyugati végén áll a világ legismertebb diadalíve, az Arc de Triomphe. A napóleoni háborúk alatt elesett franciáknak állít emléket, és itt található az ismeretlen katona sírja is. A Diadalív építése 1810-ben kezdődött, de csak 1836-ra fejeződött be. Lifttel vagy 284 lépcső megmászásával lehet feljutni a tetejére, ahonnan csodás a kilátás.

img_1559.jpg

A Notre Dame alapkövét III. Sándor fektette le 1163-ban, majd 157 évig építették. A kőből épült katedrális a nagy középkori templomokra jellemzően keresztboltozatos, és a gótikus stílusra jellemzően faragott kőcsipkék díszítik. Fontos elemei a nagy rózsaablakok, amelyek többszínű üvegből készültek. A Notre-Dame beltere a maga öt hajójával szintén hatalmasnak számít, tornyaiba 402 lépcsőn lehet feljutni, ahol a vízköpő szörnyek mellől élvezhetjük a párizsi panorámát. A katedrális szomszédságában levő Sainte-Chapelle-t, a gótikus építészet csúcsának tartják. A kétszintes imahelyet 1239-1248 építették, és a világ egyik legszebb belső terű egyházi épületének tartják, különösen figyelemre méltóak rózsaablakai, és színesüveg-táblái. A templom mellett egy hatalmas bevásárló utca is húzódik, éttermekkel és kávézókkal.

img_2059.jpg

A 130 m magas Montmarte hegy Párizs legmagasabb pontja, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra. A Sacré-Coeur bazilika a francia-porosz háborúban elesett francia katonák emlékére épült, akik lelki üdvéért még ma is folyamatosan imádkoznak a bazilikában. 39 évig tartó építkezése 1914-ben fejeződött be, és 1919-ben avatták fel. Innen nem messze, a híres Pigalle negyedben találjuk az 1889-ben megnyílt Moulin Rouge-t, a kánkán szülőhelyét.

img_7255.jpg

 A Tüllériák kertjében található Musée de l'Orangerie képtár, Monet 8,2 m magas Vízililiom-festményéről híres. A vízililiomokat kiállító termet kifejezetten erre a célra tervezték. A Vízililiom mellett, olyan impresszionista és posztimpresszionista festők munkái csodálhatók itt meg, mint Cézanne, Modigliani, Matisse, Picasso, Renoir, Soutin vagy Utrillo. Az 1852-ben épült épület 1921 óta működik múzeumként, Monet Vízililiomjainak 1927 óta ad otthont. A Pompidou Központ (Centre Georges Pompidou) épülete 1971-1977 épült, ami gyakorlatilag ki van fordítva. Élénk színű csövei (a fűtés, a víz, és elektromos csövek) az épület külső részén találhatóak, úgy mint a panoráma-mozgólépcső. A központba a kilátások és a Modern Művészetek Múzeuma miatt érdemes ellátogatni. 

img_1490.jpg

Az Invalidusok megépítését 1670-ben XIV. Lajos határozta el, célja egy hadikórház felépítése volt. A 13 hektáros területet elfoglaló, több épületből álló komplexum a francia klasszicista építészet mesterművének számít. Eredeti funkciójában ma is működik, de ezen kívül egy hadtörténeti múzeumnak is helyet ad, de itt nyugszik Bonaparte Napoleon is. Auguste Rodint múzeuma 1919-ben nyílt meg az Invalidusok mellett, egy XVIII. századi palotában, ahol Rodin élt és alkotott. Párizs latin negyedében, a Luxembourg-kerthez közel található Párizs panteonja, amely 1758-1789 épült. Korábban templomként működött, ma híres temetőként funkciónál. Itt nyugszanak Franciaország legnagyobb alakjai, köztük Voltaire, Rousseau, Victor Hugo, Marat, Dumas, és Émile Zola. Homlokzatát a római Pantheon mintájára alakították ki, a neoklasszicizmus korai példájának tekinthető. A Pére Lachaise Párizs legnagyobb temetője, ahol híres festők, költők, filozófusok, zeneszerzők, énekesek, tudósok, szobrászok, színészek, híres történelmi személyiségek, és művészek nyugszanak.

img_2091.jpg

A La Défense Párizs modern üzleti negyede, felhőkarcolókkal, újszerű szobrokkal, és egyéb műalkotásokkal. A negyed egyik fő látványossága az 1982-1990 épült Grande Arche, amely pontosan Párizs "régi" diadalívével egy vonalban áll. Az új diadalív majdnem pontosan egy kocka: 108 m széles, 110 m magas, és 112 m mély.  A 210 m magas, 1969-1973 között épített Montparnasse-torony Franciaország legmagasabb felhőkarcolója volt 2011-ig, amikor is a La Defense negyedben található Tour First 231 m-es magasságával túlszárnyalta. A Montparnasse-toronyba Európa leggyorsabb liftjével lehet felmenni, a lift kevesebb, mint 40 másodperc alatt ér fel az 56. szintre, ahol fedett kilátó van, étteremmel, míg az 59. emeleten egy szabadtéri kilátó helyezkedik el. A Place des Vosges Párizs legrégebbi, és talán legszebb tere. Az eredetileg Place Royale-nak hívott teret 1605-1612 építették, de ma is az eredeti épületek állnak itt, így a korai XVII. századi párizsi építészetet mutatja be. A szabályos 140x140 m-es négyzet alakú téren álló vörös téglás épületek Párizs szerte egyedülállóak. Victor Hugo 1832-1848 a Place de Vosges 6-os számú házában élt, de rajta kívül még több híres francia költő, és festő lakása is itt volt. A tér teljesen árkádos, az árkádokban pedig ma már hangulatos kávézók, éttermek, és művészeti galériák működnek. Párizsban sok híd ível át a Szajnán, ebből négy gyalogoshíd, kettő pedig vasúti híd. Kiemelendő a Pont Alexandre III, Párizs legszebb hídja, melyet 1896-1900, a párizsi világkiállításra építettek, és csodálatos aranyborítású bronz szobrok találhatóak rajta. Az 1803-ban épített, és 1984-ben újjáépített Művészetek Hídja (Pont des Arts) a Szajna legromantikusabb hídja. A fából készült sétálóhídon éjjel-nappal piknikező fiatalokkal, és zenészekkel találkozhatunk, de a híd híres a szerelmesek által a hídra aggatott elképesztő mennyiségű szerelemlakattól is. A Pont Neuf híd (Új híd) Párizs legrégebbi, ma is álló hídja, mely 1578-1607 épült. A csatornahálózat (Le Musée des Egouts de Paris) is érdekes párizsi látnivaló, mely csak a XIX. század végén épült meg. 

versailles.jpg

Forrás: Ninara via Foter.com / CC BY

Versailles lenyűgöző szépségű kastélyáról és az azt övező fantasztikus parkjáról, és kertjeiről nevezetes. XIV. Lajos építette a világ legszebbjének tartott királyi palotát 1664-től szakaszosan, egy régi vadászház alapjaira, ahol 1682-1789 Franciaország királyai laktak. A francia forradalom után hozták helyre a kastélyt, 1837-től múzeumként működik, de még mindig van politikai funkciója is. Nem mindegyik terem látogatható, de Versailles egyik legszebb része a tükörterem (Galerie des Glaces) igen. A 73 m hosszú, 10,6 m széles és 12,8  m magas tükörteremben, 17 ablakával szemben ugyanannyi tükröt helyeztek el, így minden irányból a park látszik, ahol láthatjuk a Kis- és a Nagy-Trianont, melyek közül az utóbbiban írták alá 1920. június 4.-én a békeszerződést. E mellett a parkban számos kilátó és sétány található, valamint egy önálló csatornarendszer, a Grand Canal, amelyet Kis Velencének is hívnak.

Disneyland Resort Paris 30 km-re található Párizstól. A Disneyland parkban öt varázslatos területet lehet bejárni, az Adventureland-ben találkozhatunk többek közt a Karib-tenger kalózaival, Robinson kunyhójával, és Indiana Jones-szal. A Frontierland a vadnyugat tájaira invitál, míg a Discoveryland a feltalálók, tudósok és a közelmúlt sci-fi történeteinek világába száguld szuper sebességgel. Fantasyland-ben a leghíresebb Disney figurái kelnek életre, a Mainstreet-en pedig bepillantást nyerhetünk egy múlt századi amerikai város életébe. A Walt Disney Studios park közvetlenül a Disneyland park mellett található, ahol mindenki részese lehet egy híres filmnek, véletlenszerűen találkozhat Disney figurákkal, filmcsillagokkal és betekintést nyerhet a színfalak mögé. Párizsból az RER A gyorsvasúttal lehet ide eljutni. 

Párizstól nyugatra, nagyjából egy órás autóútra, a Szajna közelében fekszik a festői kis falu Givenchy, ahol a híres festő, Monet háza áll. A kaputól a házig elsétálva gyönyörködhetünk a ház különleges kertjében, amit sok festményén is láthatunk. A kert szerkezete Monet keze munkája, ő képzelte el a színfoltokat, amelyek később a képeire kerültek. Az ösvények mentén virágágyások és rózsalugasok húzódnak. Monet a telek határán futó út másik oldalán is megvette a területet, ahol egy patak fut, aminek a vize lehetőséget adott egy mesterséges tó, és egy kis szigetek kialakítására. Ezt a részt az általa csodált japán stílusban alakította ki. Igazán romantikus hely, melyet európai és egzotikus növények tesznek hangulatossá. A faluba van Monet sírja is, és a Musée des Impressionismes.

Szólj hozzá