2017. aug 30.

Ételek és éttermek

írta: VictoriaTravelle
Ételek és éttermek

street_food.jpg

Utazásaink során, próbálunk minél több helyi specialitást megkóstolni, illetve helyi italokat, koktélokat, különleges gyümölcsöket, és zöldségeket. Olyan sok mindent kóstoltunk már, hogy nem lenne idő felsorolni, de összegyűjtöttem néhány kedvencemet.

Olaszország

Sok olasz ételt szeretek, mint például a lasagne-t, az olasz paradicsomos tésztákat, a pizzát, a salátákat, és a finomabbnál finomabb desszerteket, mint például a profiterol-t, a cannoli-t, a panna cotta-t, és a tiramisut. Egy különleges éttermet tudnék kiemelni Olaszországban, a da Michele pizzeriát Nápolyban. Véletlenül találtuk meg ezt az éttermet, mikor az óvárosban sétáltunk. Arra lettünk figyelmesek, hogy hatalmas sor kanyarog a bejárat előtt, és sorszámot osztogatnak. Gondoltuk mi is beállunk a sorba, mert itt biztosan valami nagyon finomat adnak, ha ilyen sokan képesek órákat várni a bejutásra. Mint később kiderült, a Da Michele pizzéria előtt vártunk, mely 1870 óta üzemel. Itt készült a világ első pizzája 1889-ben, Margit királyné tiszteletére, a Margherita pizza, mely egy sima paradicsomos sajtos pizza volt. A három alapanyag, melyet ehhez a pizzához használtak, az olasz trikolor színeit tette ki, a paradicsom a pirosat, a mozzarella sajt a fehéret, és a bazsalikom a zöldet. A mai napig kétféle pizzát adnak, Margarita-t és Marina-t, egyiket modzarellával, a másikat pedig bazsalikommal. A kicsi pizza 4 euro, a nagy pedig 4,5. Mindegy hogy a kicsit vagy a nagyot választjuk, mert szinte egyforma méretűek. A pizza tésztája olyan vékony, hogy bármennyit meg lehet belőle enni. Mikor végre bejutottunk, és leültettek egy asztalhoz, arra lettem figyelmes, hogy a mögöttem levő falon Julia Roberts fotói vannak kitéve. Mint utólag kiderült, a színésznő szintén ebben az étteremben evett, mikor az ízek, imák és szerelmek című filmet forgatta.

Franciaország

Mikor Nizzában nyaraltam, a Promenade des Anglais tengerparti sétány mögött található éttermekben végigkóstoltam a francia specialitások legjavát. Az óváros központi terén, a  Place Centrale-on van egy helyi étterem a Lohu Pilha Leva, ahol igazi provence-i specialitásokat lehet megkóstolni, viszonylag olcsón, mint például a nizzai salátát (salade niçoise), a pan-bagnat-ot,  a socca-t, a moule frites-et, a galette-et, a quiche lorrain-t, és még sorolhatnám. A nizzai konyha, melyet gyakran hasonlítanak a provence-i és az olasz konyhához, tükrözi az életörömöt, és előnyben részesíti a helyi termékeket, a híres olívaolajat, és a fűszernövényeket. Az egész világon híres a nizzai saláta, a pan-bagnat, a pissaladière, a socca, és a ratatouille. Nizza híres fagyizója, a Fenocchio 1966-ban nyílt meg a Place Rossettin, Nizza óvárosában. A boltot azóta is a Fenocchio család vezeti, és 1988-ban egy második üzletet is nyitottak a Cours Saleya közelében. Nem kevesebb, mint 94 mennyei ízt kóstolhatunk itt meg, 59 tejszínes fagylaltot és 35-féle sorbet-et.

Spanyolország

Mikor Madridban jártunk, egy fantasztikus étteremláncra akadtunk, a 100 montedítos-ra, mely néhány euróért tapas tálakat kínált. Több száz tapas-ból lehetett válogatni, és minden héten volt akciós nap, mikor még olcsóbban juthattunk a tapas tálakhoz. Ha jól emlékszem hétfőnként, és keddenként minden ételt fél áron adtak. A talpon álló bisztrókban is nagyon finom sonkás szendvicseket árultak, és ha ízlett az étel, akkor csak le kellett dobni a földre a szalvétánkat, ugyanis van egy helyi szokás, miszerint a vendégek az elégedettségük jeleként a földre szórják az elhasznált szalvétájukat. A Plaza Mayorhoz közel található 1916-ban nyílt Mercado San Miguel piacot magánbefektetők 2003-ban megvásárolták, és 2009-re renoválták. Ez Madrid legnépszerűbb piaca, inkább egy gourmet, mint egy hagyományos piac. Nagy választékban kóstolhatunk itt tapasokat, sonkákat, olajbogyókat, tengeri fogásokat, desszerteket, de ihatunk sört, bort, vagy pezsgőt. Spanyolországban még érdemes megkóstolni a paella-t, a pisto machengo-t, és a gazpacho-t, mely egy hideg paradicsomleves.

Görögország

Athénban nincs konkrét étterem, ahol ettünk, hanem inkább a sétáló utca kis tavernáiban kóstoltuk meg a helyi specialitásokat, a görög salátát, a tzatziki-t, a gyros-t és a muszaka-t, mely egy tepsiben sült rakott padlizsán. Az ital rendelésre nagyon oda kell figyelni, mert ásvány víz helyett csapvizet adnak sok helyen, amitől hasmenést lehet kapni. Egy ilyen étterembe sajnos mi is belefutottunk. Ami az édességeket illeti, a baklavá-t érdemes megkóstolni. Az Orizontes étterem Athén egyik legmagasabb pontján helyezkedik el, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra. Az étteremben nem ettünk, de a kilátás miatt felmentünk.

Horvátország

Horvátország első számú specialitása a csevapcsicsa, egy fűszeres kolbász, melyet ajvárral, és sült krumplival esznek. A csevapcsicsa mellett, sokszor lehet az út szélén grilleken egész disznókat és talán ökröket látni, melyek húsát eladják, miután megsültek.  

Dubai

Az ételválasztékban a helyi, beduin fogások keverednek a nemzetközi konyha remekeivel (humusz, falafel, shawarma, al harees, töltött teve), amiket az itt élők is szívesen fogyasztanak, de a disznó errefelé nem igazán szerepel az étlapokon. A térség egyik leghíresebb étterme a Saffron, a legismertebb büféje pedig az Al Mallah, ahol mennyei tabouleh-t, falafelt, humuszt, baklavat, és halvat készítenek.

Mexikó

Ha Mexikó, akkor enchilada, fajitas, tacos, guacamole, chili con carne, quesadilla, tortilla, burrito, nachos, és tequila. Konkrét éttermet nem találtunk, de az utcán bárhol lehetett finom mexikói ételeket vásárolni. Ugyanúgy, mint Amerikában, itt is a walmart volt a legnagyobb szupermarket, de a felvágottaknak, és a tejtermékeknek fura hipó ízük volt. Ami a péksüteményeket illeti, finomak voltak, de nem lehetett kézzel hozzájuk érni. Fogóval kellett kis tálcára tenni, majd egy külön pultnál gumikesztyűs eladók becsomagolták papírzacskóba, lemérték, és beárazták.

Brazília

Brazíliában mennyeiek a gyümölcslevek. Rengeteg kis bodé van a városban, ahol frissen facsart gyümölcsleveket árulnak. Ami az evést illeti, kilós étteremben érdemes enni, ami annyit jelent, hogy grammonként kell fizetni az ételt. 100 g étel nagyjából 2,5 reálba kerül. A bejáratnál adnak egy tányért, amit azzal rakunk teli, amivel csak szeretnénk, 10-15 féle húsból, 20-25 féle köretből, salátákból, és süteményekből lehet választani, és amikor végeztünk, lemérik a tányérunkat, és annyit fizetünk, ahány gramm étel van a tányéron. Másik típusú étterem az „all you can eat” pizzázó, ahol 16 reálért annyi pizzát lehet enni, amennyi csak belénk fér. Az ilyen típusú éttermek specialitása között van a pálma gyökeres pizza, ami nekem nagyon ízlett. Az étteremben a pincérek folyamatosan jártak körbe a pizzákkal, amelyekből legalább 20 féle van, és amelyik megtetszik, abból lehet venni egy szeletet. Az ország specialitása egyébként az arroz con pollo (csirkés rizs), és a feijoada (fekete babragú), illetve a sült banán és a maniókás lisztes golyó. Ami az italokat illeti, a híres brazil koktél a carpirinha, melyet mindenhol lehet kapni.

Ázsia

Kínában a pekingi kacsát érdemes megkóstolni, amit Pekingben bárhol lehet venni az utcán, illetve a tavaszi tekercset, dumplingot, és a kínai sült tésztát. Japánban ne hagyjuk ki a rámen levest, mely egy tésztaleves, és a sushit. Ha Indiában járunk együnk egy tikka masalat, mely egy fűszeres joghurtos csirke. Indiában általában minden étel sokkal fűszeresebb, mint itthon, és a húsokat mindenestül beleteszik az ételbe. A hétköznapi emberek nem fogyasztanak sok gyümölcsöt, mert a legtöbb gyümölcs (a banánt leszámítva) elég drága. Az átlag indiai olajban sült sós snackeket (pakora, samosa, dosa, wada...) eszik reggelire, amihez általában kicsi, édes és forró chait iszik. A Samosa, a kókuszchatni, a sambar és a chai is népszerű étel. Az emberek főétkezése napi egy nagy "thali" (rizs, "dhal" - általában sárga vagy vörös lencse curry -, sült gabonalepény - papad, chapati, roti, naan és/vagy puri -, és két-háromféle "sabji", zöldség curry). Az indiaiak rengeteg édességet fogyasztanak, kis tejes-cukorszirupos golyócskákat, vagy olajban sült, cukorszirupba áztatott sűrített tejes lepényt. A csájnak nevezett sűrű tea sok tejjel és cukorral készül. A masszala szoda egy indiai üdítőital, ami egy citrommal, sóval, cukorral ízesített szódavíz. A dzsal dzsira citrommal, sóval, köménnyel és mentával készül. A lasszi joghurtszerű, édes ital, aminek frissítő hatása van. A faluda rózsaízű ital, ami tejből és különféle magokból készül, és cérnametélt is van benne. A badam tejből készül, amit mandulával és jóféle sáfránnyal ízesítenek. Az egyik kedvenc thai ételem, amit Thaiföldön ettünk a pad thai, amit mindenhol lehetett kapni, illetve a kókusztejes ragacsos rizs mangóval. Az italokat furcsa módon mindig egy begumizott zacskóban kaptuk, amibe egy szívószálat dugtak.Ha meg szeretnénk kóstolni a helyi specialitásokat, akkor menjünk ki egy úszó piacra, ahol hatalmas a kínálat.

Ausztrália

Ausztrália egyik jellegzetes étele a meat pie, ami egy húsos pite, és a kenguru húsból készült ételek. Utóbbit nem kóstoltuk, de a húsos pite ízlett.

Hawaii

A hawaii konyha sajátossága a sokféle tengeri gyümölcs, a homár, a languszta, az ízesített zöldséges-halas rizsspecialitások, rákok, kagylók, polipok, és trópusi gyümölcsök, illetve néhány koktél. A Dreamy Blues-t, főleg desszertekhez kínálják, alapja a kék curarao és a fehér krémlikőr, a Lawa Flow rum, likőr és gyümölcslevek keveréke, míg a Hawaii Kai Treasure alapja a rum, a curacao és citrusok. Ami az ételeket illeti, a koreai éttermek nagyon népszerűek a szigeten, finom ételeket árulnak, és jó nagy adagokat adnak, de Honoluluban van néhány olyan étterem is, ahol tradicionális hawaii recept szerint készülnek a fogások. Az egyik ilyen étterem a Helena’s Hawaiian food, ahol autentikus ételeket adnak pár dollárért, de ha vacsora közben hula táncosokat is szeretnénk látni, akkor a Germaine’s Luau szabadtéri étterembe menjünk el. Honolulutól fél órára található kocsival, asztalt előre kell foglalni, mert általában mindig teltház van, és egy főfogás nagyjából 75 dollárba kerül. A Bogart’s Cafe egy eldugott kis kávézó Honoluluban, ahol állítólag a legfinomabb reggelik és kávék közül lehet válogatni, a legelegánsabb étterem pedig az Alan Wong’s, ahol egy főfogás nagyjából 40 dollárba kerül. A tradicionális menüben szerepel a hagyományos polinéz recept szerint készülő kalua- sertés is, amit speciális módon az 'imu-ban', azaz egy földbe fúrt gödörben hosszú órákon át, szép lassan sütnek készre, és mellé az úgynevezett poi-t eszik, ami egy helyi növényből, a taro-ból készül. Én is megkóstoltam a poi-t, de nekem nem igazán ízlett, mert az állaga és az íze leginkább a ragasztóra hasonlított. Hawaiin az boltok elég drágák, mert az élelmiszerek többségét hajón vagy repülőn kell a szigetre szállítani. 

Bali

Jimbaran egy trópusi üdülőparadicsom, ahol a homokos part és az őserdő találkozásánál koktélbárok, éttermek és néhány szálloda várja a turistákat. Az éttermek asztalai közvetlenül a homokos tengerparton állnak, így lábunk alatt érezzük a meleg homokot miközben eszünk, és tőlünk néhány méterre hullámzik az Indiai-óceán. Finomak és frissek a halételek, viszont itt történt néhány éve terrortámadás. A Jimbaran Puri hotel különlegessége, hogy a bungalowhoz egy trópusi kert vagy egy fehér homokos partszakasz is tartozik, melyet balinéz stílusban rendeztek be, igazi indonéz hangulatot teremtve. Nem messze a hoteltől Bali egyik legjobb halpiacát láthatjuk, ahol bármit, amit megkívánunk, helyben elkészítenek. Azt is megtudtuk, hogy Sundara az egyik legexkluzívabb étterem Jimbaran városában, és a Four Seasons hotelben található. Vacsorázni járnak ide a turisták, mert az egyik legszebb naplementét láthatják az étterem teraszáról, vacsora után pedig a medence partján Javier de las Muelas, világhírű mixer kínálja koktél különlegességeit. Ubud városában Bali legszínvonalasabb hindu táncelőadásait nézhetjük meg, miközben balinéz finomságokat eszünk a városka egyik hangulatos kávézójában. Ebben a városban található a Mozaic étterem, mely Délkelet Ázsia egyetlen olyan étterme, amely felkerült a „Les Grandes Tables du Monde” listájára. Az éttermet egy dzsungel közepén alakították ki, melyet Salan séf vezet, aki a francia konyhát ötvözi a helyi ízekkel, és minden nap egy új kreációval áll elő. 

Szólj hozzá