2020. jún 03.

Kedvenc helyeim: Szingapúr

írta: VictoriaTravelle
Kedvenc helyeim: Szingapúr

img_5564.jpg

Soha sem terveztem Szingapúr-ba utazást, mégis úgy hozta a sors, hogy már kétszer is jártam ott, és tervezem a visszatérést. Az ország minden egyes alkalommal elvarázsol mikor ott járok, a modern negyede egy észak amerikai nagyvárosra hasonlít, míg erősen jelen levő gyarmati építészete a múltba repít. A maláj és a nagy számban odatelepült kínai lakosság egy egyedülálló kultúrát hozott létre az évszázadok során, melyet peranakan vagy nyonya kultúrának neveznek. Az étkezés terén is egy új és jellegzetes fúziót alkottak a különböző hagyományos fogások, így a szingapúri gasztronómiában szép számban találunk kínai, maláj és indonéz ételeket. A mozgó utcai árusoknál és a piacok étkezdéiben fenséges ételeket ehetünk Ázsia bármely szegletéből meglehetősen baráti áron, de a Chinatown szélén álló Maxwell Food Center az egyik legjobb hely, ha egy kis íz-utazásra vágyunk. Érdemes itt megkóstolni a Laksa-t, mely egy hagyományos peranakan leves. Ázsia többi országához képest, Szingapúrban sokkal kevesebb ember él, sokkal tisztább és rendezettebb minden, jó a közbiztonság, a közlekedés, és segítőkész emberek vesznek körül. 2010-ben, mikor először jártam itt, sok építkezés folyt, melyeket 2015-re befejeztek, és a modern negyed teljesen elkészült.  

20150502_141349.jpg

A legenda szerint a várost egy maláj herceg alapította, aki a folyóparton állva egy különös oroszlánfejű, haltestű lényt látott, amelyről később a város a nevét kapta, Szinga Pura, azaz az oroszlán városa. Mivel a környéken sohasem éltek oroszlánok, elég valószínű, hogy a herceg egy maláj tigrist látott. Az oroszlánfejű lényt Merlionnak nevezték el, mely máig az ország jelképének számít. Szingapúr egyike a világ három utolsóként megmaradt városállamának, területéhez ugyan több tucat kisebb sziget tartozik, mégis a város tekinthető az ország központjának, mely 1965 óta független. A városnak kiépített metró- és buszhálózata van, de a buszokra nem lehet külön jegyet venni, hanem az út díjat a sofőr melletti dobozba kell bedobni, ami a távolság alapján változik. A buszmegállók többsége a bevásárlóközpontok mélygarázsában van, hiába van az utcán is felfestve. A metró jegy se drága, és 1$-t visszaadnak, ha leadjuk a jegyünket leszállásnál. Szingapúr elképesztően zöld, amit már a reptérről a városba vezető autópályán is megtapasztalhatunk. Érdemes egy fél napot az ország Botanikus Kertjében eltölteni, ahol a hatalmas terület egy részén valódi őserdőben sétálhatunk, mely a világon egyedülálló, illetve megnézhetjük a Nemzeti Orchidea Parkot, mely egy másik csodás szeglete a kertnek. Mivel az orchidea Szingapúr nemzeti virága, rengeteg félét találunk belőle. A gyűjtemény egy érdekes szekciója a VIP orchidea kert, ahol különleges hibrid fajtákat neveztek el híres emberekről, akik Szingapúrban jártak, de a repterén sincs hiány orchideákból, hisz a világ egyik legnagyobb repterét ezernyi színpompás orchidea lepi el.

img_5202.jpg

A város központja a Marina, az egyik kedvenc helyem, ahol az operaház, a Marina Bay Sands hotel, a Fullerton hotel, és Szingapúr jelképe, a Merlion szobor áll 1972-óta. A Marina Bay Sands Szingapúr ikonikus luxusszállodája. A három felhőkarcolóból álló hotelt, egy terasz köti össze 200 m magasan, melyen egy 150 m hosszú feszített víztükrű, tetőtéri medence kapott helyet, valamint egy kilátó és egy bár. Az ízlésesen berendezett szobákban, a padlótól a mennyezetig érő ablakokon keresztül, lenyűgöző kilátás nyílik a nyüzsgő belvárosra. A szállodában található a világhírű Banyan Tree wellness központ is, illetve a Guy Savoy és a Waku Ghin éttermek, ahol híres sztárszakácsok készítik az ételeket. Elméletileg csak szállodavendégek mehetnek fel a szálloda tetejére, de nekünk sikerült feljutni a többi vendéggel. A lift, a szálloda által kibocsátott kártya odaérintésével indul el, így csak a vendégek vehetik igénybe. Az tetőtéri uszoda az 57. emeleten van, de a 37. emeleten át kell szállni egy másik liftbe. Az uszodába sajnos nem engedett be a biztonsági őr, de a bárba sikerült bejutni, ahonnan csodálatos a kilátás. A szállodában összesen 20 étterem, és egy kaszinó kapott helyet, de Szingapúr legnagyobb bevásárlóközpontja is közvetlenül elérhető. A Marina Bay Sand mellett találjuk az Art Science Múzeumot, mely egy lótuszvirágot formáz, illetve a Helix-hídat, mely a DNS kettős spirálját juttatja eszünkbe, és az operaházat (Theatre of The Bay), mely kívülről egy durián gyümölcsre hasonlít. A szállodával szemben áll a Fullerton Hotel, mely korábban nemzetközi postaközpont volt. A hotel teteje üvegből készült, ezért a lobbiját szinte mindig elárasztja a napfény, és egy kis tavat is találunk aranyhalakkal nem messze a bejárattól. A legjobb szobák a nyolcadik emeleten vannak, mert onnan a legjobb a kilátás a Marina öbölre.

img_5170.jpg

A Marina Bay Sands mögött, a Gardens by the Bay-t találjuk, ahol minden este pompás fény és hangjáték várja a látogatókat. A 101 hektáros botanikus kertben 18 mesterséges óriásfát létesítettek, melyek 50 m magasba nyúlnak, törzseiken pedig színpompás növényzet kúszik az ég felé. Amellett, hogy lélegzetelállító látványt nyújtanak esti kivilágításban, a város és az üvegházak tüdejeként funkcionálnak, hiszen mint mindent Szingapúrban, a fenntarthatóság és a hi-tech jegyében tervezték. A Marina másik felén láthatjuk a Parlamentet, mely 1827-ben épült. A város legöregebb törvényhozási épülete a folyó (Singapore River) partján helyezkedik el, közel a Clark Cay negyedhez, ahol inkább este van nagy élet. Ha egy kicsi tovább sétálunk a másik irányba, akkor a híres Raffles Hotelhez jutunk. Sir Stanford Raffles keze nyoma sok helyen látható a városban, a legszebb épületek ebből a korból az Empress Place Building, ami múzeumnak, antik galériának és étteremnek ad helyet, valamint a Raffles Hotel, a Szent András Katedrális és a Padang. 1819-ben a brit Thomas Stanford Raffles, aki a szomszédos Szumátra angol gyarmatának kormányzója volt, áthajózott Szingapúrba, és megkötötte az első megállapodást a sziget maláj uralkodójával, mely szerint 1824-ben az ország Nagy- Britannia birtokába került, 1946-ban angol koronagyarmat lett, végül 1965-ben függetlenné vált. A híres Raffles Hotel a gyarmati korszakra emlékeztet, melyet 1887-ben alapítottak és délkelet Ázsia egyik legnagyobb és legelőkelőbb szállodájává és bevásárló helyévé nőtte ki magát. A hotelt, melyet a 90-es évek elején felújítottak, bárki megnézheti belülről, ahol csodás trópusi kerteket, üzleteket, és a híres Long bar-t találjuk, mely egy 12 méteres bárpultról kapta a nevét. A bár nemcsak pultjáról, de Szingapúr egyik legismertebb koktéljáról, a Singapore Sling-ról is híres, melyet 1915-ben alkottak. 

20150502_120011.jpg

Ami a vásárlást illeti, az Orchard Road a város legnagyobb bevásárló utcája rengeteg üzlettel. Lehet itt ruhát, cipőt, táskát, elektronikai készülékeket, és mindenféle ajándékot venni. Szingapúrban egy másik kihagyhatatlan hely Sentosa, mely az első számú kedvenc helyem. Ez a kis sziget Szingapúr déli csücskén fekszik, ahova busszal, autóval vagy gyalog lehet átmenni egy hídon. A szigeten van Universal Studio, Tiger Sky Tower, vidámpark, aquapark, golfpályák, színház, játszótér, gyönyörű sárga homokos strandok óceán fele hajló pálmafákkal, mint a képeslapokon, éttermek és uszodák, valamint Ázsia legdélebbi pontját jelző tábla egy kisebb kilátóval. A Butterfly Park Sentosa egyik fő látványossága, mely a világ egyik legnagyobb pillangó és rovar parkja, több mint 2000 pillangó fajjal. Underwater World szintén Sentosa szigetén található, mely Ázsia legnagyobb akváriumával büszkélkedhet, és 5000 vízi élőlénnyel. A parkon belül ingyenes vonatok közlekednek a helyszínek között. Egyik alkalommal elmentünk az Universal Studio-ba, ahova a belépő 72$. A park fele le volt sajnos zárva, de cserébe kaptunk egy 10$-os ételkupont és egy 5$-os ajándék kupont. A park négy részre volt osztva, Rocky Horror, Egyiptom, Jurassic Park, és Madagaszkár, ahol részt vehettünk show műsorokon. Este hatalmas volt a nyüzsgés, teli voltak a bárok, éttermek, parkok, és a tengerpart is. Mindenhol szólt a zene és a sült hús illata keveredett a szerecsendiófák illatával, ahol néha majom csapatok ugráltak fáról fára. Sentosan kívül vagy még egy egyedülálló esti program Szingapúrban, az esti safari, ahol megfigyelhetjük 900 állat életét, melyek legnagyobb része éjszaka kel életre, mikor csökken a nappali hőség. A parkba este fél nyolc után lehet bemenni, amit gyalog illetve kisvonattal lehet bejárni.

img_5837.jpg

A város külső szélein, a különböző kultúrából érkező bevándorlók külön kis negyedeket alakítottak ki, többek közt indiai, arab és kínai negyedet. A kínai városrész építészeti emlékei sajnos nem maradtak fenn, de az itt élő kínaiaknak köszönhetően a kínai kultúra és a hagyományok megmaradtak, így ez a terület a város kulturális központja és egyben legnyüzsgőbb része is. A zsúfolt utcák teli vannak jósokkal, kalligrafikusokkal, és templomokban áldozatot bemutató emberekkel. Leghíresebb látnivalója a Buddha Fog templom, ahol Buddha fogát őrzik, valamint a China Heritage Center, ahol videókon, és tárgyakon keresztül mutatják be a bevándorlás időszakát, de a Thian Hock Keng templomot is érdemes felkeresni. Kis Indiában a fűszerek erős illata lengi be a sűrű utcákat, ahol száriba öltözött asszonyok vásárolnak. Vannak itt gyönyörű templomok és egy fűszerpiac is teli virágfüzérrel, színes zöldségekkel és gyümölcsökkel. Az "arab utca" a város muzulmán központja, a legnagyobb mecset a Szultán mecset, viszont a legszebb, a Malabar Muslim Jama-ath mecset. A Bussorah utcában nagyon finom helyi specialitásokat kóstolhatunk meg, a sürgés-forgás pedig csak akkor áll le, mikor a Szultán mecset müezzinje megszólal. A színekből, a hangokból, és a kifőzdékből felszálló illatokból, akár csukott szemmel is meg lehet mondani, hogy éppen melyik negyedben járunk. Kínaiak, malájok, indiaiak, thaiak, és arabok élnek itt együtt békében és elfogadásban, pár utcányira egymástól. A Jurong városrész egy ipari központ, ennek ellenére sok turistát vonz, mivel itt található a Haw par Villa, a kínai mitológiát bemutató tematikus park, a fantasztikus Jurong Madárpark, a Kínai és Japán kert, valamint a Szingapúri Tudományos Központ. Jurong Bird Parkban több, mint 1500 madár faj él, különleges baglyok, flamingók, és papagájok, de a park érdekessége egy 30 m magas vízesés, és a madár show. Szerintem érdemes ellátogatni a Madárparkba, ha még nem jártunk ilyen helyen, mert rengeteg különleges madarat láthatunk testközelből.  

Szólj hozzá