2017. júl 29.

A legnagyobb gyorséttermek

írta: VictoriaTravelle
A legnagyobb gyorséttermek

hamburger.jpg

A McDonald’s sikerét követően sorra jöttek létre a gyorséttermek, mint a Wendy's, a KFC (Kentucky Fried Chicken), a Taco Bell, a Burger King, és a Pizza Hut.

McDonald’s

A McDonald’s a világ egyik legnagyobb gyorséttermi hálózata. Az üzletek túlnyomó része nem a cég tulajdonában van, hanem franchise rendszerben működik. A hamburger népszerű étellé vált Amerikában a gazdasági válság idején az olcsóságának köszönhetően. Richard McDonald és Maurice McDonalds testvérpár 1937-ben kezdett hot dog árusításába, és olyan jól ment az üzlet, hogy 1940-ben a californiai Monrovia-ban McDonald’s nevű éttermet nyitott. Hamar felfigyeltek arra a tényre, hogy bevételeik nagyobb része a hamburgerek árusításából származik, így amellett döntöttek, hogy a továbbiakban ezt fogják árusítani. Az '50-es évek fellendülésének köszönhetően a fogyasztás egyre tömegesebbé vált, így a testvérpár Chicago egyik külvárosában megnyitotta McDonald’s nevű gyorséttermét 1955-ben.  

Wendy’s

A Wendy's egy nemzetközi gyorsétterem lánc, amit Dave Thomas alapított 1969-ben az Ohio állambeli Columbus-ban. 1999 márciusában a Wendy's volt a világ harmadik legnagyobb gyorsétterme, 6650 étteremmel. Az éttermek 77%-a franchise rendszerű, nagy részük Észak-Amerikában található. A cég a négyzet alakú húsukról vált ismertté, a sültkrumplijukról, és a Frosty nevezetű desszertjükről. 

KFC

A KFC (Kentucky Fried Chicken) a világ egyik legnagyobb gyorsétterem lánca. A világon jelenleg több, mint 16 000 KFC étterem található. Az éttermek fő profilját a csirkehús felhasználásával készült ételek képezik, amiket évtizedek óta azonos recept alapján készítenek. Az étterem másik ikonjává vált, a papírkosárban felszolgált csirke. A céget Harland Sanders alapította, aki meg volt győződve, hogy az általa kifejlesztett csirkeételekre igény van, ezért 1952-ben új vállalkozást indított: autójával járta az országot étteremről étteremre, hogy főztjével meggyőzze a tulajdonosokat. Ha a válasz kedvező volt, szóbeli egyezséget kötött az étterem vezetőjével, hogy minden, az ő receptje, és módszere alapján készült csirke eladása után részesedést kap. 

Taco Bell

A franchise rendszerben működő üzlethálózatot Glen Bell alapította. A Taco Bell ételválasztéka tex-mex jellegű, vagyis nem az eredeti mexikói ízlésnek felel meg, hanem a mexikói ízlés az Amerikai Egyesült Államok déli részén jellemző texasi jellegével ötvöződik. A Taco Bell termékek a tortilla, a fujito, a burrito, az empanada, a mexikói pizza, az enchiladas, és a quesadillas. A második világháborúból frissen hazaérkező Glen Bell 1946-ban nyitotta hot dog árus standját San Bernandinoban, Bell's Drive-In néven, és elsajátította a kereskedelem alapjait. A sors játéka folytán éppen Bell szomszédságában nyitották a McDonald testvérek is első éttermüket. Ha fent akart maradni az üzleti versenyben, sürgősen új ötlettel kellett előállnia a hamburgerek helyett: ekkor kezdett kísérletezni a mexikói ízekkel. Megszületett a ma is jól ismert taco szósz, a speciális Taco Bell-féle taco, és a tortilla. 

Burger King

A Burger King a világ egyik legnagyobb gyorsétterem lánca. A vállalatot két korábbi étteremtulajdonos, James McLamore és David Edgerton alapította 1954-ben, a Florida állambeli Miamiban. Céljukat úgy fogalmazták meg, hogy elfogadható áron, gyorsan és tiszta környezetben szolgálják ki vendégeiket. Gyors növekedés következett, tíz évvel később 8000 embert foglalkoztattak 274 éttermükben. 1975-ben vezették be Drive Thru szolgáltatásukat, vagyis az autóban ülők kiszolgálását. A vállalat kevés éttermet üzemeltet közvetlenül, a Burger King egységek többségének üzemeltetési jogát franchise rendszerben alvállalkozók gyakorolják. Ausztráliában a lánc Hungry Jack's néven üzemel.

Pizza Hut

Az első Pizza Hut 1958-ban az Amerikai Egyesült Államokban nyílt meg. Az első külföldi éttermet Kanadában nyitották 1968-ban. Jelenleg több mint 90 országban van Pizza Hut étterem, jelentős részük nem a cég tulajdonában van, hanem franchise szerződés alapján működik. Az olaszos vékony pizza tészták mellett, amerikai típusú serpenyős (deep pan) pizzákat is árulnak.  

Szólj hozzá