2020. máj 20.

Kedvenc helyeim: Dubai és Abu Dhabi

írta: VictoriaTravelle
Kedvenc helyeim: Dubai és Abu Dhabi

20150619_122932.jpg

Dubai az üzleti élet és a turizmus központja lett, ahol a tradicionális arab világ a fényűző nyugattal keveredik. Ez az egyik leggyorsabban fejlődő emírség, amely évről évre egyre nagyobb és egyre több építménnyel büszkélkedhet, de a rekordok megdöntésében is élen jár. Itt található a Mall of Emirates, mely a legnagyobb bevásárlóközpont, a legnagyobb akváriummal és cipőbolttal, illetve a legnagyobb szökőkúttal, mely 275 m hosszú, 6600 fényforrása van, 50 projektor világítja meg, és 150 m magasra lövi a vizet, de itt találjuk a leghosszabb aranyláncot és fátylat is, melyek 5 km hosszúak. Egy 2 millió dollárt érő melltartó is készült Dubaiban, valamint egy 250 000 dolláros fagylalt, a legmagasabb épület, a legnagyobb mesterséges sziget és még sokáig lehetne sorolni a rekordokat. Az emirátus 700 000-es lakosának nagy része vallását tekintve az iszlám szunnita ágához tartozik. Bár a dubaiak jól ismerik a nyugati kultúrát és szokásokat, nem szabad elfeledkezni arról, hogy muzulmán területen járunk. A hivatalos nyelv az arab, de angolul is jól beszélnek, ráadásul Dubaiban rengeteg külföldi él és dolgozik, főleg pilóták, orvosok, építészek és olajipari szakemberek. A tősgyökeres dubaiak ingyen használhatják a vizet, az áramot, kapnak lakástámogatást és az államigazgatás területén dolgoznak, vagy cégvezetők. A férfiak dishdashat hordanak, még a nők abbayat és néhányan burqat, ami egy maszk. A bevásárlóközpontokban is szigorú szabályok vannak, mint például nem foghatják egymás kezét a párok, nem ölelkezhetnek, és oda kell figyelni az öltözködésünkre is. Dubai egyik fő eseménye a március végi-április elejei "vásárlófesztivál", amikor a plázák még a megszokottnál is nagyobb attrakciókkal, műsorokkal, tűzijátékkal, és gyerekprogramokkal versengenek a vastag pénztárcájúak kegyeiért. A központban gyakran látni buszokat, melyek az indiai és a pakisztáni vendégmunkásokat szállítják az építkezésekre, hogy minél hamarabb elkészüljenek velük. 

20150619_145510.jpg

Az élelmiszer boltokban elfogadható árakon lehet élelmiszert vásárolni, és az éttermek se vészesen drágák. Az ételválasztékban a helyi és a beduin fogások keverednek a nemzetközi konyha remekeivel (humusz, falafel, shawarma, al harees, töltött teve), amiket az itt élők is szívesen fogyasztanak, de a sertés hús nem szerepel az étlapokon. A kint élő európaiaknak lakóparkokat építenek, ahol egy közepes méretű kertes ház bérleti díja 1 millió forint körül van. Az autók se túl drágák, ezért mindenki hatalmas kocsikkal, vagy sportautókkal jár. Az egyébként barátságos dubaiak nem veszik jó néven, ha valakit a beleegyezése nélkül fényképeznek, a külföldi férfiak pedig csak akkor foghatnak kezet egy nővel, ha a hölgy kezdeményezi azt, de a nők ne sértődjenek meg, ha egy helyi visszautasítja a kézfogást, ugyanis a mélyen vallásos muzulmánok csak a családjuk nőtagjaihoz érhetnek hozzá. Az alkoholfogyasztás megengedett, de ramadán, vagyis a szent hónap idején találkozni szigorításokkal, de azt se árt tudni, hogy errefelé a hétvége csütörtökre és péntekre esik. Az Emirátusokban érdemes kocsit bérelni, mert hiába van kiépített metró és buszhálózat, nagy távolságok vannak, és a hőségben nem annyira kellemes sétálni. A kocsi bérlés olcsó, a benzin pedig szinte ingyen van, nagyjából 100 forint egy liter, viszont csak gyakorlott sofőrök béreljenek autót, mert nagyon vadul vezetnek a helyiek, index nélkül váltanak 4-5 sávot, és szinte letolják az embert az útról, ha nem halad elég gyorsan. Nagyon sok luxuskategóriás autót láttunk, és sok kocsi üvege sötétített volt. Ami a rendszámokat illeti, minél rövidebb egy rendszám, a kocsi tulajdonosa annál közelebbi rokona az emírnek. A belvárosban mindig kell parkolót fizetni, ami általában 2 dirhám, azaz 150 forint egy órára.

20150620_134053.jpg

Dubai néhány éve elérhető úti cél lett, ugyanis vízummentességet élveznek a magyar állampolgárok, és fapados járatokat is indítottak, így Budapestről könnyen el lehet ide jutni. Mi ramadán első napján érkeztünk az országba, így a reptéren rögtön kaptunk egy ’Ramadan Kareem’ dobozt, amiben egy csomag keksz, datolya, és víz volt. A ramadán a legnagyobb muszlim ünnep, ami a muszlin holdnaptár kilencedik hónapja, és a Hold járásától függően 29 vagy 30 napig tart. A hagyomány szerint 610-ben, ennek a hónapnak a 27. napján adta Allah a Koránt az égből Mohamed prófétának, aki ekkor a Híra hegyére vonult vissza elmélkedni és böjtölni. A ramadán a Gergely - naptár szerint minden évben 11 nappal korábban kezdődik, ezért minden évben más időpontra esik. Az ünnep alatt napnyugtától napkeltéig nem szabad enni, inni, dohányozni, fürdeni, és szeretkezni, illetve semmi olyat tenni, ami a test öröme, de kerülni kell a dühöt, az erőszakot, az irigységet és a pletykálkodást is, viszont kötelező imádkozni, elmélkedni és jótékonykodni. A hívőknek be kell bizonyítani Allah számára, hogy a lelkük erősebb a testüknél. Dubaiban minden este az imám hangja hívta a hívőket az iftárra, ami a naplemente utáni esti vacsora. A napkelte előtti reggeli neve szuhur, amikor annyi ételt és italt próbálnak magukhoz venni a hívők, hogy az egész nap kitartson. Az első étkezés hagyományosan tejjel és datolyával kezdődik, mivel ezt fogyasztotta Mohamed próféta is. A ramadán ideje alatt kihaltak az utcák, a hivatalok többsége zárva tart, de a közlekedés egy kicsit kaotikus, ugyanis a hívők délutánra már szédelegnek az éhségtől és a szomjúságtól. Az ünnep vége előtt pár nappal van az elrendelés éjszakája, amelyen a próféta először kapta meg Gábriel arkangyalon keresztül az isteni kinyilatkoztatást, ezért ezt az éjszakát az imádkozásnak kell szentelni. Ha olyan szerencsés egy hívő, hogy ima közben fényességet lát, akkor hite szerint Allah teljesíti a kívánságát. A böjti időszakot háromnapos ünnep zárja, a Kis Bajrám, mellyel visszatér az élet a rendes kerékvágásba. Abu Dhabiban komolyabban vették a ramadánt, mint Dubaiban, ahol a sok vendégmunkás miatt, szinte minden bolt és étterem nyitva volt. Dubaiban az iftar 19h15-kor kezdődött, amikor az éttermek olcsó iftar menüt vagy „all you can eat”-et kínáltak 70-150 dirhámért, de csak 20h30-ig.  

20150619_125339.jpg

Gépünk a World Center reptérre érkezett, ahonnan nagyjából egy óra kocsival Dubai központja. Deira negyedében foglaltunk szállást egy négy csillagos szállodában, Dubai régi központjában. 4-5 csillagos szállodákban már napi 8000 forinttól lehet kétágyas szobát foglalni reggelivel, a legolcsóbb repülőjegy pedig 40 000 - 45 000 forint oda-vissza. A szállodák többségében van uszoda a tetőteraszon és egy wellness részleg. Mikor megérkeztünk a szállodánkhoz, azonnal jött egy inas, aki felkapta a cuccainkat és a recepcióhoz kísért, egy másik fiatal srác pedig kikapta a kezünkből a kocsi kulcsait, és leparkolta kocsinkat a mélygarázsba. Miután kitöltöttük a bejelentkezési lapokat, az útleveleinket eltették, és csak kijelentkezéskor kaptuk vissza. A szobánk hatalmas volt egy óriási francia ággyal, és fürdőszobával. Miután lepakoltunk, sétáltunk egyet a környéken, vásároltunk vacsorát, majd felmentünk a tetőtéri uszodába, ahol több magyar üzletemberrel és orvossal is találkoztunk, akik állásinterjúkra jöttek. Első nap a környéket szerettük volna felfedezni, de a ramadán miatt, napközben minden zárva volt, így este kellett visszamenni az arany- és a fűszerpiacra (Gold and Spice Souq), melyek a világ legnagyobb és legolcsóbb piacai. A színes fűszerpiacon a boltok előtt nyitott zsákokban árusították a fűszereket, a rózsaszirmokat, és a gyógynövényeket, míg az arany piacon a boltok kirakatai teli voltak hatalmas arany ékszerekkel. Az arany itt a kultúra fontos része, hisz a nők is ebben gyűjtik vagyonukat. A textil piac is erre volt, ahol textíliákat, pamutot, szöveteket, és ruhákat árusítottak, illetve a Dubai múzeum, ami az Al-Fahidi erődben kapott helyet. A múzeumnak otthont adó épület 1787-ben védelmi erődnek épült, de volt erőd, őrhely, palota, helyőrség és börtön is. 1971-ben felújították és múzeumot alakítottak ki benne, ahova a belépő nagyjából 200 forint volt. A múzeum a beduin kultúrát mutatja be, ruhákon, fegyvereken, hangszereken és hajókon keresztül, illetve az egyik teremben egy piacot, egy korániskolát, és egy kis oázist alakítottak ki, de azt is megnézhetjük, hogyan zajlott a gyöngyhalászat, és megismerhetjük annak eszközeit és szerszámait. A múzeum szomszédságában található a Sheikh Saeed House, ami ma múzeumként működik, és régi fényképeken keresztül mutatja be Dubai olajkorszak előtti valóját, illetve egy ingyenes múzeumfalu is van erre, a Heritage and Diving Village, ahol betekintést nyerhetünk a beduin kultúrába. Innen a folyóhoz mentünk, a Creek-hez, ahol évszázadok óta folyik a kereskedelem.

20150619_141730.jpg

Másnap kocsival a Pálma nevű mesterséges szigethez mentünk, de útközben több helyen is megálltunk. A Jumeirah Beach közelében láttuk a Dubai állatkertet, ahol madarakat, hüllőket, egzotikus állatokat, csúszómászókat, kihaló félben lévő arábiai farkasokat, vadmacskákat és még sok érdekes állatot lehetett megnézni. A belépő olcsó volt az állatkertbe, ami keddenként zárva van. Innen a Jumeirah mecsethez mentünk, Dubai második legnagyobb mecsetéhez, melyet a XX. század végén építettek kőből. A bejáratához márvány lépcsők vezetnek, két minaretje van, és különösen szép látvány esti kivilágításban. Vele szemben, a Jumeirah Beachen található a vitorlás hajóra emlékeztető Burj Al-Arab hotel, melyet 1999-ben adtak át. A szárazföldtől 300 méterre, egy mesterséges szigetre építették a 280 m magas luxus épületet, mely a világ legmagasabb, és egyben legkülönlegesebb szállodája. A tetején és a földszinten éttermek kaptak helyet, illetve saját helikopter-leszállópályával rendelkezik. 202 darab kétszintes lakosztálya van, saját komornyikkal és jacuzzival. Egy összekötő úton lehet eljutni a szállodához, ahova csak akkor lehet bemenni, ha van szoba vagy asztalfoglalásunk ebédre, teadélutánra vagy vacsorára. A foglaláshoz meg kell adni a bankkártyánk számát, így azonnal levonják a foglalás árát, ami fejenként 50 000 forint körül mozog. Az épület egyik kinyúló részében működik a híres Muntaha étterem, mely azzal kápráztatja el a látogatóit, hogy 200 méterrel lebeg a tenger felett, ahova a világ leggyorsabb liftjével lehet feljutni. Esküvőket is szerveznek a szállodában, az esküvő az égben csomag például 12 millió forint, amihez jár egy 180m2-es lakosztály és Maxime Luvara világhírű séf vacsorája. A vitorlás szálloda bejárata mellé építették a Wild Wadi Water aquaparkot, ahol 24 csúszda, és egy vízi vonat, ami különös keveredése a csúszdának és a vonatnak, várja a kikapcsolódni vágyókat. A 80 km / h sebességgel száguldó csúszda, hatalmas élményt nyújt a pálmafák és az egzotikus növények között. A parkot az arab mesevilág mintájára, Szinbád utazásaihoz, és egy oázishoz hasonlóan tervezték, ahova a belépő 20 000 forint. Madinat Jumeirah hotel és bevásárlóközpont innen csak pár perc séta, ahol a hotelt és a hozzá tartozó bevásárlóközpontot illetve éttermeket úgy alakították ki, mintha Aladin csodálatos világába csöppennénk. A komplexumnak van kinti része is egy kis tóval, ahol lehet hajókázni, viszont a privát tengerpartra csak a szálloda vendégeit engedik ki.

20150620_174522.jpg

A Palm Jumeirah, azaz a Pálma Sziget, az egyik legszebb mesterséges sziget, amely szolgáltatásaival, fényűző hoteljeivel és euro milliókért megvásárolható mediterrán villáival a világ legtehetősebb embereinek épült. A sziget egy fatörzsből, 16 pálmalevélből, és a tetején egy félhold alakú gátból áll. A Pálma két oldalán lakóparkokat alakítottak ki strandokkal, ahova csak az ingatlanok tulajdonosai léphetnek be. A mesterséges sziget végén, az Atlantis hotel áll, amit csak Dubaiban és a Bahamákon építettek fel. A hotel belsejében találunk egy akváriumot, a Chamberland-et, és egy hatalmas aquaparkot delfináriummal, ahova szintén 20 000 forint a belépő. A Pálma végén jobbra és balra is el lehet kocsikázni, de ott csak luxusszállodák építkezéseit láthatjuk. Az Atlantis hotel mellett van egy parkoló, ahol ingyen le lehet tenni a kocsikat, és egy ingyenes busszal tovább menni a szállodákba. Mi is ezt tettük, viszont mikor visszaértünk a parkolóba bajban voltunk, mert szinte minden kocsi fehér színű volt, mint a miénk, és ugyan olyan márkájú. Először nem is figyeltünk fel erre, csak miután beültünk valaki más kocsijába és nem indult. Mikor körbenéztünk a kocsiban, feltűnt, hogy nem a mi cuccaink vannak ott, így gyorsan ki is szálltunk. A jó közbiztonság miatt, általában nem zárják be a kocsikat, így akármelyikbe be lehetett ülni. Egy fél óra keresés után sikerült megtalálni a miénket, az egyetlen olyan kocsit, ami zárva volt. Következő állomásunk a Marina volt, ami nemrég készült el. Ebben a negyedben kiépített strandokat, jacht kikötőket, rengeteg éttermet és kávézót láthatunk. A kikötő mellett találtunk egy boltot, ahol lehetett salátákat és húsokat venni kis műanyag dobozokban. Miután megvettük az ebédünket, egy eldugott parkolóba mentünk megenni azt, de a biztonság kedvéért az ablakokat is letakartuk térképekkel, nehogy valaki meglásson minket. Ebéd után a parti promenádra mentünk, a Marina walk-ra, melyet úgy alakítottak ki, hogy a tengerpart mögé bevezették a vizet, és egy szórakozó negyedet építettek sétáló utcákkal, szállodákkal és jacht kikötővel. Következő nap a bevásárló központokat néztük meg, majd lementünk a tengerpartra. Két nagy bevásárló központ vagy Dubaiban, az Emirates Mall és a Dubai Mall. Az egyikben sípálya van, ahova a belépő 20 000 forint, a másikban pedig egy óriási aquarium, a Burj Kalifa, és a hatalmas szökőkút. Először az Emirates Mall-ban néztük meg a sípályát (Ski Dubai), ami egy 85 m magas fedett sí csarnok egy miniatürizált alpesi hegyvidéki környezetben, egy 400 m hosszú ülőlifttel. Síelni nem mentünk be, de a bejáratig elmentünk, ahol sífelszereléseket lehetett bérelni, illetve pingvineket nézni. 

20150619_173037.jpg

Miután kitaláltunk a hatalmas bevásárlóközpontból, átmentünk az ennél is hatalmasabb Dubai Mall-ba, mely a legnagyobb bevásárlóközpont a világon, 548 négyzetméteres területével és 1200 üzletével. A Fashion Avenuen minden ismert világmárka megtalálható, többek közt a világ legnagyobb cipőboltja, az összes ismert cipőmárkával, és a világ legnagyobb édességboltja. Középen áll a 10 millió literes, 50×17×11 m-es Dubai Aquarium and Underwater Zoo, mely a világ legnagyobb akváriuma. 33 000 tengeri élőlény él benne, melyeket kívülről és belülről is meg lehet nézni. A Star Atrium-ban egy színváltós csillár látható és egy színpad, ahol minden este más lép fel. Szintén itt találjuk a Galeries Lafayettes áruházat, egy olimpiai méretű jégpályát, a KidZania-t, mely egy óriási szórakoztató központ a gyerekeknek, ahol a felnőtt világ élethűen lekicsinyített másásba próbálhatják ki tudásukat. Több, mint 80 féle foglalkozást ismerhetnek meg testközelből, és bármilyen szakmát kipróbálhatnak, akár az Emirates A380-as gépének pilótái is lehetnek, de van még 22 mozi, galériák, kiállítások, egy arab bazár, és 120 étterem, ahol a világ minden konyháját fellelhetjük az olcsó büfétől a luxus kategóriás éttermekig. A bevásárlóközpont alatt található a világ legnagyobb parkolója, ahonnan néha több, mint egy órába telik kijutni, valamint innen juthatunk el a 830 m magas, 160 emeletes Burj Khalifahoz, a világ jelenlegi legmagasabb épületéhez, mely 2010-ben készült el. Az épületet azért építették, hogy növeljék Dubai presztízsét és ezzel még több befektetést vonzzanak az emírségbe. Az épületben szállodaszobákat, lakosztályokat, lakásokat, irodákat, éttermeket és szórakozóhelyeket alakítottak ki, illetve egy nyitott kilátót a 124. emeleten, 452 m magason. A kilátóba előre kell jegyet venni, neten általában olcsóbb, mint helyszínen, viszont naplemente idején a jegy ára majdnem a duplája a rendes árnak. Mi a szállodánkon keresztül vettünk jegyet 10 000 forintért kora délutánra. A Burj Khalifa alatt található a Dubai Fountain, mely egy óriási mesterséges tó egy hatalmas szökőkúttal, amely minden este 6 órától fél óránként pár percre életre kel. A 150 m magas, 250 m hosszú vízfüggöny, a klasszikus, a kortárs arab és a világzenék dallamaira perdül táncra. A 12 hektáros területen kialakított szökőkút, jelenleg a világ legnagyobb szökőkútja, mely vízsugarai 50 emeletnyi magasságba lőnek ki, este pedig 6600 lámpával vannak kivilágítva a showműsor ideje alatt, melyet a vízről is meg lehet nézni, abra-ból, azaz tradicionális arab fahajóból. A Las Vegas-i Bellaggio hotel vízi látvány showját tervező csoport dolgozta ki az ittenit is, amely nagyon profin sikerült.

20150623_185605.jpg

Este a Marina negyedben strandoltunk, ahol a víz jó meleg volt, és nagyon lassan mélyült. Megnéztük a naplementét is, majd ittunk egy milk shake-et a promenádon. Másnap reggel az uszodában kezdtük a napot, majd mentünk a Burj Khalifahoz. A kilátó liftjéhez egy hosszú folyósón keresztül lehetett eljutni, ahol az építkezésről kiállított fotókat és maketteket lehetett megnézni. A lift pár másodperc alatt vitt fel a kilátóba, de egyáltalán nem lehet érezni, hogy egy liftben vagyunk. Fent a kilátóban van egy nyitott rész, ami nagyon kicsi, a többi része pedig zárt. Ha körbe megyünk egész Dubait meg lehet nézni a magasból, sőt még a " Világ"-nak elkeresztelt projektet is lehet látni a tengerben, ami majd 250-300 kis földdarabból fog állni, a Föld kontinenseit megformázva, amolyan kirakós játék jelleggel. A létesítmény kilenc km hosszan, és hat km szélesen, ovális alakban terül el a Burj Al Arab szomszédságában, ahol lesznek hatalmas családi házak, társasházak, és természetesen a hozzájuk tartozó közösségi épületek. A legkisebb sziget 82 000, a legnagyobb pedig majdnem 300 000 négyzetméter területű. A projekt célja, hogy megteremtse a legelőkelőbb helyet a kikapcsolódásra vágyóknak, arra odafigyelve, hogy a világ különböző országaira jellemző vonásokat hűen tükrözzék kicsinyített másuk, így találhatunk majd itt európai kastélynak álcázott szállodákat, japánkerteket illetve a Szerengetin legelő zsiráfokat. Biztonsági okokból, a parttól 4-5 km távolságra építik a szigeteket, ahova csak vízi közlekedéssel lehet majd eljutni, és a szigetek közt se lesz szárazföldi összeköttetés. A kilátóban találtunk egy ajándékboltot is, ingyen wifi-t, illetve egy lépcsőt, amin keresztül még egy emeletet feljebb lehetett menni. A kilátó után strandolni mentünk a Deira és a vitorlás szálloda közötti részre, ahol találtunk néhány kiépített strandot futópályával, de ez inkább a kite-osok strandja volt, úgyhogy úszás helyett, inkább bevásárlóközpontokba mentünk. A Mercato egy kisebb bevásárlóközpont, mely olasz stílusban épült, viszont a Festival City egy hatalmas bevásárlóközpont, ahol van Ikea, rengeteg üzlet, és étterem a „Food Court”-ban. 

20150621_124909.jpg

Következő nap a városban kocsikáztunk, láttuk a Nagymecsetet, melyet 1998-ban újították fel, minaretje 70 m-es, 45 üvegablakkal és 9 nagy kupolával rendelkezik, de elmentünk a Dubai World Trade Center mellett is, mely egyike a helyi luxus épületeknek. A 39 emeletes épület nagyobb vállalatok székhelyéül szolgál, a 37. emeletén pedig egy arab étterem üzemel, de van benne konferencia terem és különböző kiállítási termek is. Sajnos sok olyan szálloda és park is fent van a látnivalók listáján, amelyek még el se készültek, mint például a Dubailand 55 szállodával és 7 team parkkal, vagy a Global City. Útközben két nagy lakóparkot is találtunk, az Arabian Ranchet és a The Arabian Hillst, ahova csak az ott lakókat engedték be. Ezek teljesen elzárt kis negyedek, parkokkal, uszodákkal és golfpályákkal. A világ legnagyobb függőleges labirintusa is itt áll, a Zayed sejk úton, a 57 m magas Maze Tower. Megalkotója a világ legnevesebb labirintustervezője, Adrian Fisher volt. A világ legnagyobb sivatagi virágoskertje is erre van, mely 6,7 hektáron terül el, de mi sajnos nem találtuk meg, úgy mint a legjobb utcai büfét sem, az Al Mallah-t. A Khor Dubai Wildlife Sanctuary lagúnát és természetvédelmi területet 1993-ban hozták létre, amely a flamingók egyik kedvelt otthona, 15000 más fajjal. 1985-ben egy mesterséges szigetet alakítottak ki a lagúnában a madaraknak, ahol lehetőség van madár lesre menni. A Dubai metró nem csupán tömegközlekedési eszköz, hanem turistalátványosság is, főleg a metró első osztálya (First Class Gold Ticket), mely olyan, mint a repülőgépeken a business class. A metrón külön kocsi van a nőknek és a gyerekeknek, de van koedukált kocsi is. A metró és az állomások rendezettek, modernek és tiszták, ezért magas pénzbüntetés jár annak, aki véletlenül elalszik, vagy eszik-iszik a metrón. Van térerő az összes megállóban és útvonalon, wifi szolgálat, és bőrülések a Gold Class kocsikban. 2 év alatt építették meg a világ második leghosszabb automatizált metróhálózatát, ahol a megállók zártak és légkondicionáltak.

20150621_114517.jpg

A Dubai Creek Golf and Yacht Club, nem messze a városközponttól, egy 200 hektárnyi telken került kialakításra, ahol a golfpályákon kívül, egy vízparti öböl, egy jachtkikötő, és egy vitorlás hajó formájú klubház is helyet kapott. A Dubai oldalon, a Creekside park közelében találhatunk egy múzeumfalut is, az Al-Boom Tourist Villaget, melynek 2000 férőhelyes fogadóterme, kávézója, étterme, szórakoztatóparkja, tava és 5 hajója van. A Deira City Centre bevásárlóközpontban találjuk a gyerekeknek kialakított Magic Planet részt, 11 vásznas mozi komplexummal, különböző elektronikus játékokkal, mini golfpályákkal és egy tízpályás bowling teremmel. A 2002-ben felújított Godolphin Gallery az uralkodócsalád (Al-Maktoum) magán versenyistállója, a lóversenyeken nyert trófeákkal, és díjakkal egybegyűjtve, melyek a világ legnagyobb lóversenyeinek nyertes trófeái. A felújítás évében kibővítették vetítővászonnal, valamint fényképes és videó bemutatókkal. Utolsó előtti nap a sivatagba mentünk, de nem fizettünk be túrára, hanem kocsiba ültünk, és elindultunk Oman irányába. Dubaitól nagyjából egy órányira van a sivatag, de már fél óra után is láttunk hatalmas narancssárga homokdűnéket, és néhány tevét. Mikor kiszálltunk a kocsiból, elképesztően meleg volt, már a sivatag szélén is olyan érzésem volt, mintha leolvadna a bőröm. Sikerült az ománi határig elmennünk, de mivel nem volt nálunk útlevél, vissza kellett fordulni. A szállodai prospektusokban az egynapos sivatagi túrákat quadozással, sivatagi síeléssel, és sólyom reptetéssel kötik össze, illetve egy vacsorával egy beduin sátorban naplemente közben. Arra már nem emlékszem, hogy hol olvastam, de a sivatagok kialakulásáról emlékszem egy gyönyörű beduin legendára, mely szerint a világ kezdetén az egész föld egyetlen virágoskert volt, a levegőt pedig mirtuszok és rózsák illata töltötte meg, amikor Allah megteremtette az embert, és így szólt hozzá: „Élvezd a Föld gyümölcseit, a harmattól nedves gránátalmát, az illatos narancsot és az édes datolyát. De légy jámbor és igazságos! Gondolj arra, hogy minden hibás cselekedetért, amelyet elkövetsz, egy homokszemet ejtek a földre.” Néhány ember nem vette komolyan Isten figyelmeztetését. Arra gondoltak, hogy egy hatalmas kertben, nem számít néhány homokszem, de rövidesen a parányi szemcsék hegyi patak módjára ömlöttek az égből, és így szép lassan megszülettek a sivatagok. Isten a vízben gazdag vidékeket az élet számára teremtette, a sivatagot pedig azért, hogy az emberek visszataláljanak a lelkükhöz.  

20150622_153518.jpg

Utolsó nap Abu Dhabi-ba mentünk, ahova az út nagyjából másfél óra volt. Abu Dhabi az Egyesült Arab Emírségek főváros, és egyben a legnagyobb állam is, mely egy szigetre épült, amit hidak kötnek össze a szárazfölddel. Ha Abu Dhabi-ban járunk, mindenképp menjünk el a Zajed Sejk mecsetbe és az Emirates Palace-ba, az aranyból épített szállodába, ahova bárki bemehet, aki megfelel a dress code-nak, vagyis hosszú szárú nadrágot, hosszú ujjú felsőt, és fedett cipő visel. Először a mecsethez mentünk, mely a világ egyik legnagyobb mecsete. A nőket a látogatás idejére hagyományos öltözékbe, azaz fekete abaya-ba öltöztetik. A bejáratnál ellenőrzik a táskákat, majd le kell menni a garázsba átvenni az abaya-t, és leadni egy személyi igazolványt. Ezek után léphetünk be a mecset területére, ahova mezítláb vagy zokniban engednek be. Érdemes megnézni a nyitvatartási időt, mert mi éppen zárás előtt értünk oda, egy óra fele, illetve péntek az egyetlen nap, amikor a mecset nem látogatható. A mecsetben lehet fényképeket készíteni, de nem imaidőben, ezért sok őr ügyel arra, hogy a turisták szigorúan betartsák a szabályokat. Az épület elképesztő építészetileg, az aprólékosan kimunkált falak, és a Swarovski kristályokkal díszített részek, valamint a hatalmas színes csillárok, és a világ egyik legnagyobb kézzel szőtt szőnyege. Innen az Emirates Palace-ba mentünk, ahol a világ legelső arany automatáját helyezték üzembe, amely maximum 24 karátos, 10 g-os arany lapot ad ki, mely mintáját mi választjuk ki a gép érintőképernyőjének segítségével, az árak pedig az aktuális tőzsdei árfolyamhoz igazodnak. A szállodában csak akkor lehet fényképeket készíteni, ha nincs vendég, illetve a kertbe és a tengerpartra sajnos nem engednek ki. Érdemes elmenni a szálloda mosdójába, mert nagyon szépen rendezték be, a lobby kávézójában pedig aranyreszelékkel meghintett cappuccinot kínálnak első osztályú datolyával. Innen enni mentünk egy bevásárlóközpontba, ahol a megvásárolt étellel a biztonsági őr egy külön kis szobába kisért, ahol az indiai alkalmazottak ettek. Ebéd után megnéztük az Al Baqtaa erődöt, a Bateen hajókészítő műhelyt, ahol kézzel készítik az arab dhaw hajókat, illetve láttunk két bevásárlóközpontot, a Marina Mall-t, és az Abu Dhabi Mall-t. Az Al Ain National Múzeumba, az Auto Múzeumba, a Louvre-ba, a Cultural Foundation-be, és a Zayed National Múzeumba nem mentünk el, és a tengerpartra sem tudtunk lemenni, mert mindenhol fizetős volt, és a női illetve férfi strandokat paraván választotta el egymástól, ráadásul a nők csak csadorban fürödhettek. A Heritage Village sajnos zárva volt, így ide se tudtuk bemenni, a Yas Island pedig még nem készült el teljesen.

20150624_135305.jpg

Hosszú kocsikázás után megtaláltuk a híres Ferrari World-öt, mely egy hatalmas vidámpark, aminek központi témája a Ferrari márka, ezért ehhez kapcsolódó érdekességeket találunk itt, különféle autóvezetési szimulátorokat, illetve a 200 km / h sebességgel száguldó hullámvasutat. A témapark Yas szigetén található, 30-40 percnyi távolságra Abu Dhabi-tól, ahova a belépő 225 dirham, ami nagyjából 14 000 forint. A parkba nem mentünk be, de a mellette levő bevásárlóközpontban elmentünk a Ferrari boltba és megnéztük a mellette kiállított kocsikat. Egyébként a Forma 1-es futamot is itt, a Yas Marina Circuit-en tartják. A Corniche, azaz a tengerparti sétálóutca kávézóiban frissen facsart gyümölcsleveket lehet inni, az északi részén fekvő Mina kikötőben pedig friss halakat lehet megkóstolni. Utolsó délelőttünket Sharjah-ban töltöttük, mely a harmadik legnagyobb állam az Emirátusokban, de mivel néhány múzeumon kívül semmit se találtunk ott, inkább kimentünk a reptérre, és leadtuk a kocsinkat.

Szólj hozzá