2020. máj 27.

Kedvenc helyeim: Miami és Key West

írta: VictoriaTravelle
Kedvenc helyeim: Miami és Key West

img_2986.jpg

Washington D.C.-ből repültünk Miamiba. A reptéren kocsit béreltünk, mivel a bérlés és a benzin is nagyon olcsó, ráadásul a szállásunk Miamitól északra, 50 km-re Boca Raton-ban volt, ahova így sokkal könnyebb volt eljutni. Elméletileg lakást cseréltünk volna egy idős házaspárral, de ők végül nem utaztak Európába, így befogadtak minket a hatalmas házukba, mely egy lakóparkban volt. A nevünket leadták a portásnak, hogy szabadon tudjuk ki-be jönni, ugyanis csak a lakóparkban lakókat és vendégeiket engedik át a sorompón. A ház nyugati szárnyát kaptuk meg, volt saját hálószobánk, nappalink, konyhánk, és fürdőszobánk, valamint egy uszoda a kertben. A házaspárt szinte soha se láttuk, mivel ők a keleti szárnyban pihentek, vagy az ismerőseikkel mentek vacsorázni Miamiba. Amint lepakoltunk, mentünk is vissza Miamiba, megnézni Miami Beach-et, az Art Deco negyedet, az óceánpartot, az Ocean Drive-ot, majd tovább kocsikáztunk a Coconut Grove-ba megnézni a Venitian Pool-t, Coral Gables-nél a Vizcaya múzeumot és a belvárost, Downtown Miami-t, végül pedig Key Biscane-t. Útközben feltűnt, hogy szinte minden kereszteződésben van egy kis bevásárlóközpont, az utak hatalmasak, de szinte mindig dugó van, és ha lehetne menni, akkor is nagyon lassan vezet mindenki. A kereszteződésekben, általában a bátrabb indul el hamarabb, ami azért van, mert ez az egyetlen állam, ahol nem vonják be a jogosítványt az idősektől. Egy olyan szabály is van az autópályán, hogy a belső sávban csak akkor lehet menni, ha legalább két ember ül a kocsiban, illetve van egy fizetős sáv is elkülönítve, ami szinte mindig üres. Ez azoknak van fenntartva, akik nagyon sietnek, és ezért hajlandóak fizetni. Egy Wallmart-ban is megálltunk útközben, ami a legnagyobb élelmiszer áruház lánc Amerikában. Az áruházban a zöldség és gyümölcs kínálat nagyon szegényes és drága, míg rengeteg édességet és gyorsételt lehet kapni olcsón. Az egyik kedvenc helyünk a "Ross - dress for less" lett, ahol olyan ruhákat és cipőkel árulnak 70%-80%-kal olcsóbban, amik megmaradtak a boltokban az előző kollekcióból, de a ruhák és cipők mellett, lehet még lakberendezési tárgyakat, és írószereket is találni. Később találtunk még két ilyen jellegű boltot, a Marchall-t, és a T.J.Max-et, illetve a bed, bad, and beyond is nagy kedvencem volt, ahol lakberendezési tárgyakat árultak. 

img_2303.jpg

Miami Beach és South Beach Miami szórakoztató és fürdő központjai, partszakaszaikat gyönyörű, homokos strandok jellemzik, utcáikat pedig bárok, éttermek, pub-ok, night clubok, és disco-k szegélyezik. Érdemes végigmenni a Lincoln Road-on, ahol elegáns éttermeket és kávézókat találunk, valamint megnézni a Lincoln Road Mall-t, mely egy fontos kulturális központ, az Art Center South Florida egyik része, ahol érdekes művészeti gyűjteményt tekinthetünk meg. Miami Beach-en nagyon sok spanyol ajkú él, így a város egy része spanyol stílusban épült. Az Art Deco negyed Miami legérdekesebb negyede, a huszadik század elején épült házakat nagy becsben tartják, mivel a kor sajátosságait tükrözik, és igazi amerikai hangulatot árasztanak. Az élénk színű házak egyszerű vonalvezetésűek, az erkélyeket és a lépcsőket hajókorlátok szegélyezik, térelválasztónak pedig üvegtéglákat használtak. A Collins Avenue és az Ocean Drive az Art Deco negyed két főutcája, ahol rengeteg hotel és étterem található, az utcák pedig egész nap zsúfolásig teli vannak. Miami Beach környékén látható a Bass Museum of Art, ahol gyönyörű festmény és szoborgyűjtemény tekinthető meg, illetve a Holocaust Memorial, amely egy hatalmas, égbe meredő kezet formázó emlékmű, a Holocaust áldozatainak emlékére. Miami Beach-től északra fekvő North Beach-et óriási szállodák jellemzik, a délre fekvő Key Biscayne-re pedig csodálatos tengerpartja miatt érdemes ellátogatni, amelyet pálmafák szegélyeznek. Key Biscayne szigetét híd köti össze Miamival, ahol 1,5$-t kell fizetni, ha be szeretnénk menni a szigetre, ami egyébként egy természetvédelmi terület. Miami Beach-el szemközt fekszik Downtown, a város pénzügyi és kereskedelmi központja, melyet hatalmas felhőkarcolók uralnak. A városnak mintegy 24 felhőkarcolója van, melyek közül a legmagasabb a 240 m magas Négy Évszak Hotel Torony. A belvárostól nyugatra fekvő Little Havanna Miami nagy kubai közösségének a központja, ahol többek közt a legendás kubai szivarokat árusító üzletek, és kubai specialitásokat kínáló éttermek találhatóak, valamint  ebben a negyedben állnak Miami politikai intézményei, több érdekes múzeum, és színház. Miami belvárosától délre fekszik a népszerű Coconut Groove, ahol különféle üzletekben vásárolhatunk, illetve elegáns éttermek, kávézók, és éjszakai szórakozóhelyek várják a turistákat. Coral Gables-en szép szállodákat találunk, bevásárló utcájában a Miracle Mile-ban pedig rengeteg üzletet. Leghíresebb szállodája a gyönyörű Biltmore Hotel, amely még a XX. század elején épült, illetve itt található Amerika egyik legszebb uszodája, a Venetian Pool.

img_2243.jpg

A Miamiban található Vizcaya Museum & Gardens, egy igen régi múlttal rendelkező földbirtok és villa, melyet a XIX. század közepén egy üzletember hozott létre. A birtok külseje folyamatos átalakításokon ment keresztül, a XX. század elején már helyet kaptak benne olasz reneszánsz stílusban kialakított kertek, erdősített területek a helyi fafajtákból, valamint történelmi falvakból származó különböző épületek korhű ábrázolásban. A Vizcaya Museum & Gardens eredeti célja az volt, hogy érintetlenül megőrizze a helyi fauna egyes darabjait, ezért számos mangrove mocsár és sűrű trópusi erdő is található a birtokon. A Vizcaya Florida állam egyik leghíresebb botanikus kertjévé nőtte ki magát, a múzeummá alakított villában pedig történelmi kiállítást nézhetünk meg a város múltjáról. Miamiban még megnézhetjük a Wings Over-t, ami egy óriási repülőgéppark, valamint elmehetünk a Fairchild Tropical Garden-be, amely egy gyönyörű botanikus kert, vagy a Miami Metrozzo-ba, mely Amerika egyik legnagyobb olyan állatparkja, ahol az állatok szabadon mozoghatnak. Következő nap a Gator Parkba mentünk, ahova neten vettünk jegyet (18$/fő). Az édesvízi mocsarak élővilágát őrző Everglades Nemzeti Park, Florida déli részén fekszik. Az 1947-ben alapított park területe 6105 km², és ezzel az Egyesült Államok második legnagyobb nemzeti parkja. Az Everglades 275 halfajnak ad otthont, a déli és északi szélességről pedig sok madár érkezik ide, így az itt élő fajokkal együtt, mintegy 400 fajt tartanak számon. Kócsagok, íbiszek, pelikánok, amerikai flamingók, kígyónyakú madarak, és ritka erdei gólyák élnek itt más vízimadarak társaságában. Az emlősöket többek közt a virginiai szarvas, a floridai nyúl és a puma helyi alfaja, az úgynevezett floridai párduc képviseli. Az Everglades legismertebb állata az aligátor, melyet szinte teljesen kipusztítottak, ezért 1961-ben törvény hoztak teljes védelmére, napjainkra viszont már annyira elszaporodott, hogy újra engedélyezték a vadászatát. A parkban a túra első részen egy tíz perces airboat hajózásra visznek az Everglades vizén, ahol krokodilokat keresünk, majd részt veszünk egy rövid show műsoron, ahol borzokkal, skorpiókkal és egy óriási krokodillal ismerkedhetünk meg, a végén pedig 3$-ért krokodillal lehet fotózkodni.

img_2390.jpg

A park után visszamentünk Miamiba megnézni a Spanish Monastery-t, a Design District-et, és a Palm és Hibiscus szigeteket, ahol a híres sztárok luxusvilláit, privát jacht kikötőit és strandjait láthatjuk. A szigetekre elméletileg csak engedéllyel lehet bemenni, de minket átengedtek a sorompónál, így meg tudtuk nézni a gyönyörű házakat. Ha a víz felöl szeretnénk megnézni ezeket a villákat, akkor Bayfront park kikötőjéből induló hajókra kell felszállnunk, melyek a szigeteken levő villákat mutatják meg az óceán felöl. Miamiban team parkokban is voltunk, melyek közül a legérdekesebb a Jungle Island és a Seaquarium. A Jungle Island egy interaktív zoológiai park a Watson szigeten, ahol egy olyan természetes környezetet szerettek volna létrehozni, ahol a madarak szabadon repülhetnek, a növények zavartalanul fejlődhetnek, és mindebbe a látogatók betekintést nyerhetnek. A parkot kanyargós csigalépcsőkkel és ösvényekkel látták el, melyeket korallkövekből készítettek, valamint függőkerteket is kialakítottak, hogy a talaj menti növények zavartalanul fejlődhessenek. A park központjában a Jungle Theater (dzsungel színház) található, ahol a látogató a világ minden tájáról származó állatokkal találkozhat. A Seaquarium-ot 1955-ben nyitották meg, és ma már az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb tengeri akváriuma, ahol lehet búvárkodni, delfint simogatni, és megcsodálhatjuk a tenger csodálatos élővilágát, illetve részesei lehetünk a híres Flipper delfin csodálatos táncának. A következő napot Palm Beach-en töltöttük, ahol a legenda szerint egy kókuszdiókkal teli hajó süllyedt el, aminek köszönhetően a part teli van pálmafákkal, de sokan nevezik Florida aranypartjának is, mivel a strandok gyönyörű fehér homokosak, az óceán pedig szép kék. 

img_2693.jpg

Ha Miamiban nyaralunk, mindenképp menjünk el Key West-re is, az Egyesült Államok legdélebbi pontjára, mely az egyetlen „karib szigete”. Már a hidakon utazás is páratlan élményt nyújt, nem beszélve a karibi szigetvilág varázsáról. A kiránduláshoz jó korán kell kelni, mert 250 km-re délre fekszik Miamitól ez a szubtrópusi paradicsom, mely csodás naplementéiről és nyüzsgő éjszakai életéről híres, épületei pedig a gyarmati időket idézi. Key West-re hidakon lehet eljutni, a tenger fölötti pilléreken átívelő Highway One főút Overseas Highway részén, ami a kis szigeteket összeköti. A legismertebb híd a Seven Mile Bridge, mely majdnem 11 kilóméteres. Key West felfedezése 1521-ben kezdődött, amikor a spanyol konkvisztádor Juan Ponce de León spanyol területnek nyilvánította a szigetet, de az ott élő indiánok kiűzték őt és csapatát a szigetről. A sziget eredeti neve Cayo Hueso, azaz  „csontzátony” volt, mivel az őslakosok temetkezési helynek használták, de később megváltoztatták Key West-re. Az elmúlt néhány évtizedben az itt élők trópusi paradicsommá alakították a helyet, a klasszikus déli, színes deszkákból felépített verandás házak alkotta utcák egyedi hangulatot sugároznak, melyeket Amerikában sehol máshol nem találunk. Néhány rekord is fűződik a sziget nevéhez, mint például az itt található egy egységnyi helyre eső legtöbb bár, egészen pontosan 360, melyek közül a leghíresebb Hemingway kedvence, a Sloppy Joe’s bár a Duval street-en. Key West másik érdekessége az utcákon közlekedő kakasok és tyúkok. A kubai függetlenségi háború ideje alatt rengeteg kubai menekült ide, és magukkal hozták az állataikat is, viszont mikor Kuba végre független lett, a kubaiak visszatértek hazájukba, de állataikat nem vitték magukkal. A mai napig van egy törvény, mi szerint minden madár védettséget élvez a szigeten.

img_2697.jpg

Key West-en érdemes felkeresni a Mel Fisher Martime Múzeumot, ahol régi hajóroncsokról előkerült kincseket láthatunk, de érdekes látnivalóval szolgál a Hemingway ház is, amely a népszerű író egykori otthona volt. Az író háza a világító torony mellett áll, mely 1851-ben épült, de csak 1931-1939 élt itt. Bár leghíresebb műve, az Öreg halász és a tenger nem itt született, az öreg halász figuráját key westi barátjáról mintázta. A ház ma múzeumként üzemel, ahol sok bútort és személyes tárgyat sikerült megtartani, és eredeti formájában kiállítani, mint például a könyvespolcát és rajta azokat a könyveket, amiket akkoriban olvasott. Ez volt a szigeten az első olyan ház, amelynek folyó vizes fürdőszobája volt az emeleten is, kertjében pedig több, mint 50 különleges 6 vagy 7 ujjú macska él, melyek többsége egy Hemingwaynek ajándékozott 6 ujjú macska leszármazottjai. A Little White House, vagyis a „Kis Fehér Ház”, amelynek kényelmét hat amerikai elnök is élvezte, többek közt Truman, Eisenhower, és Kennedy, szintén Key West-en található. Az elnökök nem csak pihenőhelyként, hanem téli „Fehér Házként” is használták 1946-1952 között. 

img_2794.jpg

Duval Street Key West főutcája, ahol üzletek és éttermek sorakoznak, de ha igazi helyi ételre vágyunk, akkor menjünk át a Stock szigetre, ami egykoron a munkások szigete volt. A szigeten rengeteg éttermet találunk, melyek főként halas ételeket szolgálnak fel. Ezek közül az egyik legismertebb a „Half”, de ha édességre vágyunk, akkor a Hoghfish bárban érdemes megkóstolni a Key lime pie-t, ahol azt a legjobban készítik el, illetve a Blue Heaven-ben vásárolni finom édességeket. Ami a naplementét illeti, csak és kizárólag a Mallory téren érdemes megnézni, ugyanis ott a legszebb. Key West-en valamikor 85 dohánygyár működött, melyekből még néhány fennmaradt, mint például a Rodriguez Havanna, az Island Cigar Factory és a Cuban Leaf Cigar Factory, melyeket Kubai családok üzemeltetnek évtizedek óta. A manufaktúrában bemutatják a szivar készítését, valamint igazi kubai szivarokat lehet vásárolni. Key West-en még megnézhetjük azt a szobrot és azt a panziót (Southern-Most Inn), mely arra emlékeztet, hogy ez a hely az Amerikai Egyesült Államok legdélebbi pontja, ahonnan csak 90 km Kuba, valamint a Dry Tortugas National Parkot, a Butterfly and Nature Conservatory-t, a Fort Zachary Taylor Historic State Parkot, a Shipwreck Múzeumot, az Akváriumot, az Audubon House and Garden-t, a Lighthouse-t, a Cemetery-t, a Crowne Plaza-t, az Old Post Office-t, az Eco-discovery Centert, a Truman Annex-et, a Sunset Key-t, a St Augustine Pirate and Treasure Múzeumot, az Overseas Heritage Trail-t, és a Solares Hill-t. Ha a Karib szigetekre szeretnénk tovább utazni, akkor Fort Lauderdale kikötőjéből tudunk tengerjáró hajókkal a Bahamákra, és a környező szigetekre elutazni.

Szólj hozzá