2017. máj 31.

Tunézia

írta: VictoriaTravelle
Tunézia

 tunezia.jpg

Tunéziában egy hetet töltöttünk a tengerparton egy fantasztikus szállodakomplexumban, ahol kis bungalow-ban laktunk egy pálmafás kertben. A komplexumban volt étterem, játékterem, és uszoda is, de a gyönyörű homokos tengerpart se volt messze, csak néhány métert kellett sétálni a partig. A tenger vize tiszta volt, és jó meleg. Utolsó nap volt egy kisebb vihar, és a tengerparton 2-3 méteres hullámok voltak, amiket nagyon élveztünk. A szálloda alkalmazottjai nagyon kedvesek voltak, még magyarul is megtanultak pár szót, a sok magyar turista kedvéért, csak a szavak jelentését nem igazán tudtál, mert reggel jó estét köszöntek, este pedig jó reggelt mondtak. Sok időt töltöttünk a tengerparton, de azért Tuniszt, a fővárost is megnéztük, csak a sivatagba nem jutottunk el, mert elkaptunk egy kisebb hasmenéses vírust. Tuniszban rengeteg az ember, és nagy a forgalom. A Habib Bourgouiba sugárút a város központja, melyet egy barnára festett, fémszerkezetű óratorony jelez. Itt kezdődik a több száz méter hosszú sétány, mely mentén kávézók, üzletek és a legtöbb látnivaló áll. Itt találjuk a városi színházat és a francia nagykövetség díszes épületeit, illetve a keresztény Szent Vince Katedrális tornyait. A sugárút végén, az óváros kapuja a medina vagyis bazár kezdetét jelzi, ahol a zegzugos, szűk sikátorokban nagyon könnyű eltévedni. A mellett, hogy félelmetes, nagy a hangzavar, és az árusok elég erőszakosak, folyamatosan próbálnak berángatni az üzleteikbe, hogy vegyünk valamit. Alkudozni kötelező, és kell is. Mi néhány bőrtáskát vettünk, aztán mentünk is tovább, ebből a labirintusból. 

tunezia_3.jpg

Tunisz medinájában több helyre ki van téve kerámiatábla, mely mutatja az utat, az arab dinasztia pompás épületei felé. Itt találjuk Tourbet El Bey síremlékét, Dar Ben Abdallah palotáját, Youssef Dey, El Ksar és Midhat Es Soltane mecseteket, valamint a különböző medersákat. Ha Tuniszban járunk, mindenképp nézzük meg a Bardo Múzeumot, mely az egyik uralkodói palotában, egy szépen gondozott kertben kapott helyet, a kiállítást pedig az egykori hárem gazdagon dekorált termeiben rendezték be. A múzeum alagsorában ókori települések makettjei és leletei láthatóak, a kiállított tárgyak között találunk a történelem előtti időkből származó kőeszközöket, primitív ékszereket, a pun korból származó szarkofágokat, sztéléket, szobrokat, lámpákat és érméket. Érdemes megnézni a Mahdiyah-termet is, ahol a Kr.e. 81-ben elsüllyedt görög hajóról származó kincseket állították ki. Az El Jam a harmadik legnagyobb amfiteátrum, mely egykor 30 000 néző befogadására volt képes. Az amfiteátrum szabadon bejárható, megnézhetjük a küzdőteret, az emberek és állatok tartására használt termeket és a nézőteret is. Érdemes felmenni az amfiteátrum tetejére, ahonnan csodálatos a kilátás. Kairouan-ban található Nagymecset az iszlám építészet egyik legszebbje, de az óriási külső falai miatt leginkább erődítményre emlékeztet. A főkapun belépve érünk az óriási belső udvarra, mely 95x80 m, körülötte pedig kétszeres oszlopsor fut. Az épületegyüttes jellegét a háromemeletnyi magasba nyúló, egyre karcsúbb minaret határozza meg. Érdekes még a márványból készült padlóburkolatba vésett bonyolult vízvezetékrendszer, mely a vizet a ciszternákba vezette. Az imaterem kupoláját 600 római és bizánci oszlop tartja, melyek Tunézia antik városaiból származnak.

tunezia_2.jpg

Tunisz közelében fekvő Karthágó, az egyik legszebb város, melyet régen elpusztítottak, ám nem sokkal később a rómaiak új, virágzó várost alapítottak a helyén, aminek köszönhetően a helyszínen nem sóbánya, hanem rengeteg történelmi emlék vár. Karthágóban megnézhetjük a karthágói múzeumot, ahol szobrok, mozaikok, és épületmaradványok vannak kiállítva, a Szent Lajos katedrálist, mely a Byrsa-dombon áll, illetve a mögötte levő egykori város romjait. Az ókori város ásatásai napjainkban is folynak, az eddigi ásatások során megtalálták Baal Hammon tiszteletére emelt templomot, az első pun városfal részleteit és számos győzelmi templomot. Érdemes még megnézni az amfiteátrum felett található római villákat is, ahonnan szép kilátás nyílik a tuniszi öbölre, illetve a tengerparton épült Antoninus Pius-fürdő maradványait. A festői szépségű Sidi Bou Said művészfalut se hagyjuk ki, ahol egy domboldalban sorakoznak a kék ajtós, kovácsoltvas rácsozatú, fehér házak. 

Szólj hozzá