2017. júl 12.

Tornyok

írta: VictoriaTravelle
Tornyok

bologna.jpg

Bologna

A két híres bolognai torony Olaszországban azokról a családokról kapta a nevét, akik 1109-1119 között építtették őket. Az Asinelli torony 97,2 m magas, a legmagasabb torony Bologna-ban. A Garisenda torony kezdetben még 60 m magas volt, de a XIV. században 48 m-esre csökkentették a magasságát, hogy biztonságosabb legyen.

belem.jpg

Lisszabon

A Belém torony a XVI. század elején épült Lisszabon védelmi rendszerének részeként. Ez volt a kiindulópontja számos tengerésznek, akik új kereskedelmi útvonalak felfedezésére indultak. A Felfedezések Korának állít emléket Portugáliában.

4.jpg

Pisa

A világhírű pisai Ferde Torony 177 éven át épült. Nem sokkal azután, hogy 1173 megkezdték az építését, a torony dőlni kezdett a gyenge alapozás miatt, és így állt nagyjából egy évszázadon keresztül. Amikor hozzáláttak a helyreállításhoz, a mérnökök a felsőbb emeletek egyik oldalát magasabbra építették a másiknál, hogy kompenzálják a dőlést. A torony végül a XIV. század második felében készült el. 2001 óta a torony újra látogatható, 296 lépcsőfok megmászása után juthatunk fel a tetejére, ahonnan varázslatos a kilátás.

img_1462.jpg

Párizs

Párizs és egyben Franciaország egyik szimbóluma az Eiffel-torony, mely a világ egyik leghíresebb jelképe. A tornyot Gustave Eiffel tervei alapján építették a párizsi Világkiállításra 1889-ben. 300 m-es magasságával ez volt a világ legmagasabb tornya egészen 1930-ig, amikorra a new yorki Chrysler épületet befejezték. 

hpim1456.jpg

London

A Big Ben óratorony egyike London leghíresebb látnivalóinak. A Big Ben név tulajdonképpen nem is magát a tornyot jelöli, hanem a 13 tonnás harangot, mely a toronyban található és melyet arról az emberről neveztek el, aki először megkongatta, Sir Benjamin Hall-ról. Ez a világ harmadik legnagyobb szabadon álló óratornya.

img_3416.jpg

India

Az indiai Qutb minaret Qutb al-Din Aybak, Delhi első muszlim uralkodójának parancsára épült 1193-ban. Qutb al-Din Aybak felül akarta múlni az afganisztáni jami minaretet, de halálának idején még csak a torony alapja készült el. Az őt követő uralkodók folytatták az építkezést, a legfelső emeletet 1386-ban fejezték be. A minaret 72 m magas és 379 lépcsőfok vezet a tetejére, ezzel ez a világ legmagasabb téglából épült minaretje.

hpim7683.jpg

Toronto

Toronto belvárosának központjában áll a CN-torony, mely Kanada legismertebb jelképe. Az adóvevő tornyot 1973-1976 között építtette a Kanadai Nemzeti vasúti társaság. 553,33 m-es magasságával mintegy 30 éven keresztül ez volt a világ legmagasabb építménye, míg a dubai Burj fel nem épült.

Szólj hozzá