2017. dec 13.

San Diego

írta: VictoriaTravelle
San Diego

img_5514.jpg

Los Angelesből bérelt autóval mentünk egy napra San Diegoba. Sajnos nem tudtunk több napot eltölteni a városban, de azért sikerült magunkba szívni a város hangulatát, és megnézni San Diego legérdekesebb látnivalóit. Először a Balboa parkba mentünk, mely Amerika legnagyobb városi parkja. Az 1868-ban létrehozott parkban rendezték meg 1915-ben a Panama-Pacific kiállítást, amivel a Panama-csatorna elkészültét ünnepelték. A kiállításra rengeteg spanyol gyarmati stílusú pavilont építettek, melyek közül sok még ma is megtalálható a park főutcáján, az El Pradon. Az egyik leghangulatosabb rész a Spanish Village Art Center, de e mellett sok érdekes múzeumot is találunk a parkban, mint például a San Diego Museum of Man-t, az El Prado nyugati végében, mely az emberiség korai történetét mutatja be. Az antropológiai kiállításain bővebb információt kapunk az ókori Egyiptomról, a maják kultúrájáról, és megtekinthetjük az amerikai őslakosok által készített tárgyakat is. A San Diego Museum of Art főleg európai és amerikai régiségeket állít ki 1300-tól a XX. századig, illetve Dél-Ázsiából, Japánból és Kínából származó tárgyakat. Timken Museum of Art több remekművet vonultat fel európai mesterektől, Frans Hals, Rembrandt és Paul Cézanne művei is képviseltetik magukat, továbbá rendelkeznek egy csodálatos orosz ikongyűjteménnyel is. Az El Pradón kelet felé indulva, eljuthatunk a Natural History Múzeumhoz, amely egy hatalmas vásznon saját filmjét vetíti, az Ocean Oasis-t, mely rendkívüli utazásra csábítja a látogatókat a Baja Californián és Cortez tengerén. A hatalmas területen összesen 15 múzeum van, illetve a múzeumoktól északra található a világ egyik legjobb állatkertje, a San Diego Zoo, ahol 40 hektáros területen 3000 állat él a természetes környezetéhez igen hasonló környezetben.img_5501.jpg

A Balboa parkból a La Jolla negyedbe mentünk, ahol Dél-Kalifornia egyik legszebb partszakasza látható. La Jolla Cove táblát követve jutunk el a strandokhoz, ahol gyönyörű kristálytiszta a víz. A magas sziklákon, melyek a strandokat körbeölelik, szép parkokat, színes vadvirágokat, és pálmákat találunk, illetve gyönyörű kilátást az óceánra, ahol néha a távolban felbukkan egy-egy delfin. Úgy tűnik La Jolla San Diego gazdag negyede, ugyanis pazar villák magasodnak a sziklák tetején. Legszívesebben itt töltöttem volna az egész napot, de menni kellett tovább, mert kevés volt az időnk, és még sok érdekesség várt ránk. Kocsival megnéztük a Cave-ot, a Mt Soledad-ot, a Pacific Beach-et, az Ocean Beach-et, és a Mission Beach-et, ahol a Sea World park is helyet kapott. A park fő látványossága a bálna- és delfin show, de érdekes még a cápa- és vidramedence, a fókák és a kardszárnyú delfinek etetése, illetve a táncoló, rappernek öltöztetett fókák és rozmárok, a betanított delfinek, és Shamu, a kardszárnyú delfin. A parktól a belvárosba mentünk, de útközben megnéztük a Point Loma Peninsula félszigetet, mely déli részén helyezkedik el a Cabrillo National Monument, ami egy 1855-ben épült világítótorony. A torony tetején találjuk Juan Rodríguez Cabrillo emlékművét, aki felfedezte a területet. Ha szerencsénk van, akkor télen láthatjuk innen a szürke bálnák vonulását is.

img_5472.jpg

A belváros néhány felhőkarcolóján kívül, érdekes a vízparti sétány, az Embarcadero, mely a Maritime Múzeumhoz vezet, de itt találjuk még az USS Midway Múzeumot is, mely a haditengerészeti repülés legnagyobb múzeuma. Az Embarcadero mentén láthatunk vitorlás hajókat is a múlt századból, melyek közül az egyik legszebb az 1866-ban készült Star of India. Nem messze innen találjuk a festői Seaport village-et, amely egy régi kikötővárost utánzó negyed a Harbor Drive és a Kettner Boulevard találkozásánál, rengeteg vendéglővel, üzlettel és egy nagyon régi világítótoronnyal és óratoronnyal. Seaport village-ből lehet átmenni a Coronado félszigetre a Coronado-hídon, vagy hajóval. A félsziget gyönyörű, méregdrága házakkal szegélyezett utcái, vidéki hangulatot árasztanak, de a két fő vonzereje a hosszú homokos strandja és a Hotel del Coronado, mely az Egyesült Államok legnagyobb fából készült épülete. Ha innen visszamegyünk a belvárosba, pár perc alatt a Gázlámpás negyedbe érünk, mely az egyik legjobb hely a vásárlásra és az evésre. A történelmi városközpont XIX. századi épületei több, mint 100 üzletnek adnak otthont, melyek közt a süteménybolttól a díszes irodákig, és pompás viktoriánus szállodákig mindenféle építmény megfigyelhető. A modern belváros mellett, itt megmaradtak a századfordulós San Diego-t idéző épületek, de a negyed főleg este szép, amikor kigyulladnak a gázlámpák.

dsc00270.jpg

Utolsó állomásunk Old Town San Diego State Historic Park volt, de útközben sikerült még megnézni Hillcrest-et, és az olasz negyedet. Old Town San Diego State Historic Park az egykori missziós központ és régi városmag, mely ma skanzenként működik. A történelmi park az 1821-1872 közötti Amerikát mutatja be, ahol régi, még spanyol-mexikói időszakból származó házak és korai amerikai korszakból eredő viktoriánus építmények találhatóak. A negyed centruma az Old Town Plaza, amely a San Diego Avenue mellett található, néhány régi építménnyel, melyek közül több múzeumként vagy étteremként funkcionál. Az egyik ilyen múzeum az 1826-ban épült Casa del Estudillo, illetve az 1860-ban épült San Diego Union Museum, amelyben a város első újságjának szerkesztősége és nyomdája működött, valamint a Historical Museum Old California, mely szomszédos a lap székhelyével. Seeley Stables egykor istálló és kocsiszín volt, ma viszont régi kocsikat állítanak itt ki, a mellette található Presidio Park pedig egykor missziós telep volt, ma viszont itt van a Junipero Serra Museum. A Historic Parkban helyezkedik el továbbá Dél-Kalifornia első tégla épülete, a Whaley House, amely 1856-ban készült, volt kocsma, vendégfogadó, színház, de ma régi bútorok múzeuma. Az 1774-ben épült Mission Basilica San Diego de Alcala Kalifornia első temploma, mely épségét a múlt század elején rengeteg földrengés veszélyeztette, de gyönyörűen újjáépítették.  

 

Szólj hozzá