2018. jún 27.

Tematikus parkok

írta: VictoriaTravelle
Tematikus parkok

img_4789_1.jpg

A „Polinesian Cultural Center” a polinéz kultúrával ismertet meg. A belépő 50 és 200 $ között mozog, attól függően, hogy milyen programon szeretnénk részt venni. A drágább jegyek vacsorát és főzőtanfolyamot is tartalmaznak, míg az olcsóbb jegyekkel előadásokon és zenés táncbemutatókon vehetünk részt. A Polinéz Kulturális Központot a mormon egyház alapította, azzal a céllal, hogy bemutassa Szamoa, Új-Zéland, Fidzsi, Tahiti, Tonga, a Marquesas-szigetek és Hawaii kultúráját. A központ egy 42 hektáros területen található, és sokszor egy időben vannak a bemutatók, ezért jól meg kell tervezi a napot, hogy mindegyikre legyen időnk. Fijin kötélverést és lei készítést tanulhatunk, illetve divatbemutatón vehetünk részt, Tahiti faluban a tamure táncot mutatják be, ami a hula megfelelője, és ruhakészítést, Szamoa faluban 12 m magas pálmákra másznak, megtanítanak tüzet gyújtani és kókuszdiót törni, Aotearoan pedig új-zélandi tánc bemutatót láthatunk botokkal, golyókkal, nyelvnyújtással, és szemforgatással. Délben van a „hosszú kenuk felvonulása”, egy nagyjából egy órás előadás, ahol hajóra épített színpadokon mind a hét nép bemutatja saját táncát. Az előadások mellett, több kisebb múzeum is található a park területén, ahol fotókat és kiállításokat láthatunk a polinéz kultúráról. A napot egy 90 perces színházi előadás zárja, ahol bemutatják hawaii történetét. 

 img_3723.jpg

Cancún közelében három tematikus park is található, Xcaret, mely a mexikói kultúrát mutatja be, Xel-Ha és Xplore. Xel-Ha egy aquapark jellegű hely, ahol a félsziget egyik nagy barlangjának a vize folyik a Karib-tengerbe. Az édes - és a sós víz keveredése a part menti mangrove erdőkben és öblökben gazdag vízi élővilágnak ad otthont, ami kiváló búvár helyeket eredményez. Lehet itt magas sziklákról vízbe ugrani, vagy ingatag kötélhidakról vízbe esni, de ha nem akarunk vizesek lenni, eltölthetjük a napot színes koktélok iszogatásával is a park bárjaiban. Xel-Ha kizárólag all inclusive belépővel látogatható, így a bent fogyasztott ételek és italok nem jelentenek plusz költséget. Xplor egy kalandpark, ahol lehet hegyet mászni, valamint kvadozni. Xcaret a Yucatán-félszigeten elterülő Maja-riviéra egyik legszebb öblében található. Ez a világ egyik legcsodálatosabb természetvédelmi szórakoztató parkja, ahol számos program közül választhatunk, megismerhetjük a helyi öltözködési szokásokat és a helyi íz világot, gyönyörködhetünk a csodás növényekben és egész közelről ismerhetjük meg az itt honos állatokat. Az egyik legnagyobb attrakció a delfinidomítás, ahol a program kihagyhatatlan része a szaltó, és a vízi száguldás, mikor a delfin uszonyát fogva megyünk körbe. Xcaret közepén, egy mesterséges maja falut is találunk, ahol bemutatják a tradicionális mesterségeket, a régi lakóházakat, és temetkezési szokásokat, valamint délutánonként maja harcosoknak öltözött indiánok szórakoztatják a látogatókat. A területen találunk egy meseszép csarnokot is ritka pillangókkal, egy denevér barlangot, egy haltenyésztő központot, illetve egy állatkertet jaguárokkal, flamingókkal, papagájokkal, és óriási teknősökkel. Ha elfáradtunk, akkor a fehér homokos tengerparton megpihenhetünk egy koktélt iszogatva, vagy felmehetünk a kilátóba, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk. A parkban eltöltött egész napot este egy lélegzetelállítóan színes showműsor zárja, ahol az első részből megtudhatjuk, hogyan játszották a maják a labdajátékukat, a következő részben pedig a spanyolok bevonulását mutatják be, lovas felvonulással és tűzzel vegyítve, majd Mexikó különböző tájegységeinek zenéit és táncait ismerhetjük meg a Mariachi előadások során. A parkban néhány programért külön kell fizetni, mint például a delfinekkel úszásért (30$), a búvárkodásért, a teknős etetésért, és a rája simogatásért.

img_5857.jpg

Szingapúrban, Sentosa szigetén található egy Universal Studio, a Tiger Sky Tower, egy vidámpark, egy aquapark, golfpályák, színház, játszótér, gyönyörű sárga homokos strandok óceán fele hajló pálmafákkal. A Butterfly Park Sentosa egyik fő látványossága, mely a világ egyik legnagyobb pillangó és rovar parkja, több mint 2000 pillangó fajjal. Az Underwater World szintén Sentosa szigetén található, mely Ázsia legnagyobb akváriumával büszkélkedhet, és 5000 vízi élőlénnyel. A Universal Studio-ba a belépő 72$, amely négy részre van osztva, Rocky Horror, Egyiptom, Jurassic Park, és Madagaszkár, ahol részt vehetünk show műsorokon.

img_5313.jpg

Los Angelesben, a Studio Valley-ba található a Warner Bros stúdió, a Disney stúdió, a Columbia stúdió és a Universal stúdió. A túra (VIP tour) 50$-ba kerül, a parkoló pedig 7$, de ha Los Angelesben járunk, ez egy kihagyhatatlan élmény. A túra két és fél órás, egy tíz perces vetítéssel kezdődik, ahol a WB által készített legjobb filmekből mutatnak részleteket, majd egy golf autóval körbevisznek a stúdióban. Először külső helyszíneket mutatnak (erdő, tó, utcák házakkal …), utána pedig stúdiókba visznek, ahol a filmek díszleteit készítik elő, majd egy kocsi, és egy kosztüm múzeumot, illetve a Friends (Jóbarátok) kávézóját mutatják meg. 

img_1758.jpg

Disneyland Resort Paris 30 km-re található Párizstól. A Disneyland parkban öt varázslatos területet lehet bejárni, Adventureland-ben találkozhatunk többek közt a Karib-tenger kalózaival, Robinson kunyhójával, és Indiana Jones-szal. Frontierland a vadnyugat tájaira invitál, míg Discoveryland a feltalálók, tudósok és a közelmúlt sci-fi történeteinek világába száguld szuper sebességgel. Fantasyland-ben a leghíresebb Disney figurái kelnek életre, a Mainstreet-en pedig bepillantást nyerhetünk egy múlt századi amerikai város életébe. A Walt Disney Studios park közvetlenül a Disneyland park mellett található, ahol mindenki részese lehet egy híres filmnek, véletlenszerűen találkozhat Disney figurákkal, filmcsillagokkal és betekintést nyerhet a színfalak mögé. Párizsból az RER A gyorsvasúttal lehet ide eljutni. 

port_aventura.jpg

Port Aventura öt különböző "földrészre" van osztva, Mediterránea, Polinézia, Kína, Mexikó és Vadnyugat elképzelt világára. Port Aventura főbejáratánál mindössze két attrakcióra lehet felülni, de rengeteg étterem, és üzlet található itt, tipikus spanyol tengerparti város képzetét keltve. Július és augusztus folyamán az itt elterülő tó ad helyet a Festaventurának, egy hatalmas esti tűzijátékból és lézershowból álló műsornak. Ezen a részen találjuk még a 2007-ben átadott Furius Baco hullámvasutat, melynek csúcssebessége 135 km/h, ezzel a leggyorsabb hullámvasút Európában. A spanyol tengerpartról egy kis kapun átlépve a polinéz világba csöppenünk. Ez egy nyugodtabb világ, két legfontosabb attrakciója a Tutuki Splash, ahol egy vulkánkitörés részesei lehetünk, amelyet egy magasból lezuhanó csónakban úszunk meg, és a Sea Odyssey, ahol egy filmvetítésen vehetünk részt, mint egy tengeralattjáró utasai az óceán fenekén, roncsok közt. Ezeken kívül itt található a Tami Tami (gyerek hullámvasút), a Kon-Tiki kalózhajó, és polinéz táncos – zenés előadások a színházban. Ha a Boat Ride-ra felülünk, elszállít minket Kína világába, ahol a park legnagyobb hullámvasútjára ülhetünk fel. A Dragon Khan, 8 teljes átfordulással az egyik legborzongatóbb hullámvasút Európában, régebben ő tartotta a legtöbb átfordulás és legmagasabb függőleges hurok rekordját. További attrakciók Kínában a Cobra Imperial, a Tea Cups, és a Fumanchu, illetve az ajándékboltok, ahol kínai tárgyakat vásárolhatunk. Az itt található járdák és épületek díszítését a Kínai Nagy Fal ihlette. Következő ország Mexikó, ahol a mexikói és maja kultúrába nyerhetünk betekintést. A fő attrakció a Hurakan Condor szabadeséstorony (100 m), amely egy kábellift segítségével húz fel a magasba, illetve a Templo Del Fuego, egy Maja templom, ahol Indiana Jones kincseskamra keresésének a jelenetét játszák el. Az utolsó attrakció az El Diablo-Tren de la Mina, egy bányász vasutat idéző hullámvasút, amely számos alagúton halad keresztül. A Mexikói rész éttermeiben megkóstolhatunk mexikói specialitásokat, és közben Mariachi előadáson vehetünk részt, illetve a szuvenír boltokban mexikói kézműves tárgyakat vásárolhatunk. Mexikót elhagyva az Amerikai Vadnyugatra csöppenünk, ahol lengő ajtós kocsmákba botlunk. A terület 9 attrakcióval büszkélkedik, így ez a legnagyobb rész a parkban. Vízi attrakciók a Silver River Flume és a Grand Canyon Rapids, kisebb attrakciók a vadnyugati stílusú Teáscsésze és a Dodgemet. Itt is fel lehet szállni hullánvasútakra, mint például a Stampida-ra, a második leggyorsabb hullámvasútra a parkban. Tomahawk, a Stampida fiatalabb verziója, amely vele párhuzamosan fut.

hpim0117.jpg

Ravenna mellett található Mirabilandia a térség legnagyobb vidámparkja, melyet néhány éve kibővítettek Mirabilandia Beach-el, egy vízi élményparkkal. A vidámparkban van elvarázsolt kastély, óriáskerék, Európa legnagyobb hullámvasútja, Niagara vízesés, vadvízi folyók, kilövőtorony és még számtalan játékot és látnivalót kínál a park. A vízi park részben csúszdázhatunk, vízi játékokat próbálhatunk ki, és medencékben úszkálhatunk.

img_6854.jpg

A Francia Riviérán, a tengerpart mellett egy kisebb vidámparkot találunk, egy mini golf pályát, Aquaparkot és egy Marineland-ot, ahol delfin show, fóka show, jegesmedve show és gyilkos bálna show látható két óránként, de 100 euróért delfint is lehet simogatni.

20150619_122951.jpg

Dubaiban a vitorlás szálloda bejárata mellé építették a Wild Wadi Water aquaparkot, ahol 24 csúszda, és egy vízi vonat, ami különös keveredése a csúszdának és a vonatnak, várja a kikapcsolódni vágyókat. A 80 km / h sebességgel száguldó csúszda, hatalmas élményt nyújt a pálmafák, és az egzotikus növények között. A parkot az arab mesevilág mintájára, Szinbád utazásaihoz, és egy oázishoz hasonlóan tervezték, ahova a belépő 20 000 forint.

ferrari.jpg

A Ferrari World egy hatalmas vidámpark Abu Dhabi-ban, aminek központi témája a Ferrari márka, ezért ehhez kapcsolódó érdekességeket találunk itt, különféle autóvezetési szimulátorokat, illetve a 200 km / h sebességgel száguldó hullámvasutat. A témapark Yas szigetén található, 30-40 percnyi távolságra Abu Dhabi-tól, ahova a belépő 225 dirham, ami nagyjából 14 000 forint. 

Szólj hozzá