2019. okt 18.

200 hely, amit látnod kell: Málta

írta: VictoriaTravelle
200 hely, amit látnod kell: Málta

img_20190602_143006.jpg

Málta egy különleges hely Európában, egy gyönyörű kis sziget szebbnél szebb építészeti remekművekkel, ötezer éves templomokkal, szép lagúnákkal, és csodálatos sziklaképződményekkel. A fővárost Jean Parisot de la Valette francia lovagról nevezték el, melynek városfalon belüli épületei az UNESCO Világörökség részét képzik. A lovagok európai nemesek voltak, akiknek a spanyol király adta át a Máltai-szigeteket 1530-ban. Szinte minden utcára jut egy-egy történelmi látnivaló, de az egyik legkülönlegesebb közülük a Szent Elmo-erőd, melyet még a johannita lovagrend máltai letelepedése előtt építettek, és amelynek egyik bástyája ad otthont a Hadtörténeti Múzeumnak, valamint a máltai Rendőr akadémiának. A város legnagyobb vallási emléke a Szent János társkatedrális (belépő 10 euro), ahol Caravaggio festményei mellett, az egykor a szigeten élt lovagok sírkamráin, és a falakon körbefutó családi címereken keresztül bepillantást nyerhetünk Málta történelmébe. A múltba tett utazás a Nagymesterek Palotájában folytatódik (belépő 10 euro), ahol a Johannita Lovagrend páncéljait és fegyvereit tekinthetjük meg, mely egyébként ma a köztársasági elnök hivatala, ahol parlamenti üléseket is tartanak, de egykor a máltai lovagok rezidenciája volt. A palotában pompás festmények mesélik el a lovagok katonai győzelmeit, a Grand Armory pedig bemutatja a páncélzatot, ami a lovagokat védte a csatákban. Innen nem messze találjuk az Alsó és Felső Barrakka kerteket, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a Nagy Kikötőre, a Grand Harbour-ra, és a vele szemben elhelyezkedő 3 régi városra, Vittoriosa-ra, Senglea-ra, és Cospicua-ra. Minden nap délben azt is láthatjuk innen, ahogy egy ágyú eldörren az alattunk levő kertben. Valletta további látnivalói a Városkapu, a Szent Jakab erőd, a Szent János bástya, valamint a Caravaggio Múzeum, a Játékmúzeum, a Szent Pál hajótörésének temploma, a Karmelita templom, a Szent Domonkos templom, az Inkvizítor Palota (belépő 6 euro), a Rocca Palota (belépő 9 euro), és a Manoel Színház.

img_20190531_113036.jpg

A fővárosnak több, főképp katonai védelmi funkcióra tervezett elővárosa is van. A szárazföld felől Floriana város masszív erődítményrendszerét láthatjuk, mely Vallettát védte. Nevét olasz tervezőjéről, Paolo Florianiról kapta. Itt áll a Bombák Kapuja (városkapu), van egy szép botanikus kert (Argotti Botanikus kert), és a Middle Sea House, ahol 1943-ban Montgomery tábornok elkészítette a szicíliai partraszállás tervét, és 1945-ben itt találkozott Churchill Roosevelttel a jaltai konferencia előtt. Valletta másik elővárosa Paola, ahol egy ókori emlékhely, a Hypogeum a legfőbb nevezetesség, mely egy több mint 5000 éves, sziklába vájt közösségi hely. A védelmi vonal következő láncszeme Tarxien i.e. 3600-2500-ból származó templomromokkal, melyek régebbiek, mint az egyiptomi piramisok. A máltai erődrendszer legjobb állapotban megmaradt épületegyüttese a Fort Rinella, ahol a híres Száztonnás Ágyú áll, ami a világ legnagyobb ágyúja. A Nagy Kikötő másik partján álló Vittoriosa az ideérkező lovagok által épített első városka. Nevezetességei a St. Angelo-erőd, a Tengerészeti Múzeum, és a lovagok egyes csoportjainak szállást adó paloták.

img_20190531_112523.jpg

Mivel Máltán baloldali a közlekedés, nem érdemes kocsit bérelni. Lehet 20 euróért heti bérletet venni, ami jó a buszokra, és kétszer hajóval is lehet közlekedni. Ha a drágább bérletet vesszük, ami nagyjából 40 euro, akkor egy egynapos hajókiránduláson is részt vehetünk a Captain Morgan cég által üzemeltetett hajón. A hajó elvisz Comino-ra, a Blue Lagoon-hoz, ahol a víz kristálytiszta és türkizkék, és ha belefér az időbe, akkor Gozo szigetére is. Minket csak Comino szigetére vitt el, ahol 2 órát tölthettünk a Blue Lagoon-nál, de cserébe kaptunk a hajón egy ebédet. Ez a hatalmas lagúna egy óriási medence benyomását kelti, mivel a víz hihetetlenül nyugodt. A lagúna általában körbe van kerítve hajókkal, de van egy saját kis strandja is napernyőkkel és bérelhető székekkel. Az igazán jó úszók átúszhatnak egészen a barlanghoz és a másik oldalon található kis strandhoz. A Kék Lagúnához Gozo szigetéről, Mgarr-ból induló komppal juthatunk el.

img_20190602_135057.jpg

Mivel Gozo szigetén elég sok a látnivaló, másnap átmentünk komppal. A hajók Málta északi részéről indulnak, Cirkewwa kikötőjéből, nagyjából óránként megy hajó, és csak a visszaútnál kell jegyet venni, ami 5 euro körül van. A hajón 10 - 15 percet utaztunk, viszont mikor megérkeztünk a kikötőbe rengetegen vártak a buszra, mert ritkán jár, így alig lehetett felférni rá. Minden busz Viktóriába visz, a fővárosba, és onnan lehet Gozo különböző pontjaira eljutni. Itt is óránként járnak a buszok, de a máltai heti bérlet jó az itteni buszokra is. Ha nincs bérletünk, akkor a buszokon lehet jegyet venni, azt hiszem 1,3 euróért. Gozo a régies, pásztori tájával, csendes városaival, és tiszta strandjaival tökéletes hely egy pihentető vakációhoz, miközben a lenyűgöző kulturális látnivalókat is felfedezhetjük. Ez a kis sziget nem annyira fejlett mint Málta, de ezen a szigeten is van egy középkori város, Victoria, egy nyüzsgő tengerparti üdülőhely, Marsalforn és a Máltai-szigetek legfontosabb régészeti helye, a Ggantija templomromjai, amely egészen a Kr.e. 3500-as évekig nyúlik vissza. Gozo a híres Azúr ablak miatt is nevezetes, amely 2017 március 8-án a természetes erózió és a viharos tenger hatására összeomlott. A sziget nagy része dimbes-dombos, apró falvakkal borítva, a domboldalak pedig egyenesen levezetnek a védett strandokhoz és régi halászfalvakhoz. Az egyik legjobb strand a Ramla-öböl, ahol a strandot finom sárga homok borítja, nyugodt vizének köszönhetően pedig abszolút biztonságban érezhetjük magunkat úszás közben is. Nekünk nagyjából 5 helyre sikerült eljutni. Láttuk az Azur ablakot, Ramla strandot, Ta’Pinu templomot, Xlendi Bay-t, és a fővárost. Szerencsére a hajók sokáig járnak, így este 11-kor vissza tudtunk menni Máltára.

img_20190603_193245.jpg

img_20190603_165618.jpg

Valetta-val szemben találjuk Sliema városát, mellette pedig St. Julian’s várost, egy hangulatos kisvárost, ahol a nyaralókon kívül nagy számban láthatunk nyelviskolába járó diákokat is. Itt emelkedik Málta legmagasabb épülete, a 98 méter magas Portomaso Tower, és népszerű homokos strandja a Ghajn Tuffieha. A strandot meredek lépcsőn keresztül lehet megközelíteni, vagy egy kavicsos-kanyargós úton. A strand általában biztonságos a fürdőzésre, de néha előfordulnak nagyobb hullámzások is. Két másik öböl is közre veszi, nyugatról a Golden Bay, keletről pedig a Gnejna-öböl. A város igazi csúcsideje azután következik, hogy lemegy a nap, különösen a Paceville néven ismert városnegyedben indul be az élet, a bárok, a klubok, a mozik, és egyéb szórakozóhelyek mind zsúfolásig megtelnek, és számos helyen világhírű DJ-k is fellépnek. A sziget legjobb kaszinóit a Szent György-öbölre és Sliemára néző XIX. századi palotában helyezték el, de itt található a sziget legmodernebb bevásárlóközpontja is, a Bay Street Shopping Center. Sliema az egyik leggyorsabban fejlődő település, sok szállodával, és élénk tengerparti élettel, ezért itt eléggé drágák a szállások, de észak – keleten, Buggiba-ban találhatunk olcsóbb szállásokat közel a tengerparthoz. Ami a strandokat illeti, Máltán kevés a strand, a víz eléggé hideg, és sajnos sok a medúza is.

img_20190531_193441.jpg

Málta keleti tengerpartja az ország ipari területe, de itt is vannak természetesen hangulatos települések és szép öblök. A kimondhatatlan nevű Marsaxlokk halászfaluban vethetünk egy pillantást Málta jellegzetes, színpompás halászhajóira, a luzzuk-ra. A hajók oldalán Ozirisz szeme védi a tengerészeket a gonosz szellemektől, és mindentől, ami csak leselkedhet rájuk. A masaxlokk-i halászok gondoskodnak szinte az egész sziget friss hallal való ellátásáról, ők szállítják a halat, és a tengeri herkentyűket a vallettai halpiacra is. Az egyik leghíresebb és legkedveltebb étterem errefelé a La Capanna, amelynek friss tengeri ételei messze földön híresek.

img_20190601_163020.jpg

Érdemes Máltán még megnézni a 4000 éves múlttal rendelkező Mdina-t, a máltai kereszténység bölcsőjét, a sziget korábbi fővárosát. A hagyomány szerint Szent Pál itt élt, miután i. sz. 60-ban hajótörést szenvedett Málta partjainál. A városba érkezve egy igazi mesebeli helyre csöppenünk, mivel az egész bűbájos, középkori várost átitatja a történelem. A hatalmas, ősi erődfalak egy igazán gyönyörű világot rejtenek, ahol autómentes sétányok és csodás, régi homokkőépületek vannak. A város szűk utcáit az egykori nemesi családok palotái szegélyezik, a város látképét pedig a masszív városfal, és a vallettai katedrális párja, a Szent Pál katedrális uralja, egy fényűző, barokk épület, melyet a máltai építész, Lorenzo Gafa tervezett. A bőségesen díszített szentély jellegzetességei a lenyűgöző kupola, a márvány oszlopok, az aranyozott részletek, és a hihetetlen mennyezeti festmények. A katedrális büszkélkedhet egy XII. századi Szűz Mária szentképpel és a híres máltai festő, Mattia Preti felújított művészeti alkotásaival is. A Bástya térhez közel, a Villegaignon Street-en van a Palazzo Santa Sofia, ami Mdina legjobban megőrzött, középkori épülete. A Palazzo Villhena egy lenyűgöző emlékmű, ami Málta kiváló Természettudományi Múzeumának is otthont ad. A múzeumban kiemelkedő geológiai kiállítási gyűjteményt csodálhatunk meg, csak úgy mint őskori leleteket, rovarokat, és állatokat. A Palazzo Falson egy másik kihagyhatatlan látnivaló Mdina városában, mely XIII. századi palota egykor egy máltai nemesi családhoz tartozott. A ma már múzeumként üzemelő palota megmaradt eredeti stílusában, és kiváló művészeti és antik gyűjteményeket csodálhatunk meg itt. Mdina közvetlen közelében találjuk Rabat-ot, ahol a kolostorokban és rendházakban még mindig szerzetesek élnek. Ha van időnk, mindenképp keressük fel a Katakombákat, a Római Villát, és Szent Pál barlangját.  

img_20190601_181034.jpg

St. Paul’s Bay a sziget északnyugati részén található, Vallettától 16 km-re. Ez a rész Málta legfiatalabb nyaralóövezete, mely 4 városrészből áll: Buggiba, Qawra, St. Paul’s, és Xemxija. Éttermek, pubok, bárok, egy újonnan kialakított sétáló övezet, valamint a parti sétány kínál színes szórakozási lehetőségeket. A kristálytiszta vizű, sziklás tengerpart mentén, pedig helyi szolgáltatók különböző vízi sportolási lehetőségekkel várják az aktív pihenésre vágyókat.

img_20190605_101708.jpg

A déli tengerparton találhatóak a félelmetes Dingli-sziklák, melyek több mint 200 méter magasból „esnek” bele a tengerbe, és ahonnan pár öböllel keletebbre fekszenek a búvárok kedvenc merülő helyei: Ghar Lapsi, és a Kék Barlang, mely a mitológia szerint a szirének otthona volt, akik szépségükkel kapták el a hajósokat. Ma a tengerparti táj és a mészkő barlangok színtiszta nyugalmat sugároznak, valamint a víz gyönyörű kék színben pompázik a napsütésben. Akik szeretik a lenyűgöző tengerparti kilátást, mindenképp látogassanak el a Dingli sziklákhoz, ami a Kék-Barlangtól csupán egy rövid autóútra van, de akár egy buszra is felszállhatunk. Egy rövid sétaútvonalon kívül, egy apró domb tetején kápolnát találunk, amit Szent Mária Magdolna tiszteletére építettek, de nincs nyitva a nyilvánosság számára.

img_20190602_124704.jpg

Marfa-félsziget egyik érdekes kirándulási célpontja az 1979-ben a Popeye című film forgatásához felépített, és róla elnevezett Popeye falu, ahol 20 faépületet láthatunk. Az idelátogatók találkozhatnak Popeye-el, a kabinjával, a faluban túrázva pedig felkereshetjük a postát, a pékséget, a tűzoltóságot, és más épületeket, valamint egy remek strandot és egy szuvenír boltot.

img_20190604_123657.jpg

Ha Máltán járunk, mindenképp nézzük meg a megalitikus templomokat is, melyek az i. e. 3600 és i. e. 2500 közötti időszakból származnak. A Tarxien templomok a legnagyobb és legjobb állapotban megőrzött őskori kultusz helyek Máltán, melyek négy megalitikus épületből állnak. Az 5400 négyzetméteres területet 1914-ben tárták fel. A templomok bemutatják Málta rejtélyes őskori kultúráját a Kr.e. 3600 és 2500 közötti úgy nevezett „Templom időszakot”. Az itt talált kőből készült domborművek és szobrok kiváló másolatait tekinthetjük meg a helyszínen, míg az eredetieket a Valletta városában található Nemzeti Régészeti Múzeumban állították ki. A négy határos templom kőfalait meglepően bonyolult spirális mintákkal és állat figurákkal díszítették, amelyek más máltai kultusz helyeken is megtalálhatóak. A legdíszítettebb a Déli Templom, amelyikben a legnagyobb műgyűjtemény található. Fő dekor elemei a spirális dizájn és az állatos domborművek, kecskék, disznók, bikák, és egy kos. A Déli Templomban a régészek megdöbbentek mikor egy egyedülálló szobor maradványait találták, ami egy termékenységi istennőt ábrázolt erős lábakkal, kicsi, csinos lábfejekkel, és rakott szoknyával. A Keleti Templom erős, szépen vágott lemezekből készült, felismerhető orákulum lyukakkal. A technikailag fejlett, íves tetőszerkezetű Középső Templom egy hat szentélyes tervezetre épült. A Tarxien Templomok régészeti területe egy könnyed sétányira van a Hal Saflieni Hypogeum-tól, mely egy föld alatti sírtemplom és egy katakomba komplexum, melyeket sziklákból faragtak ki, csak úgy, mint a kőszerszámokat. Az összekapcsolt kamrákhoz átjárók és lépcsők is tartoznak három szinten, ahol az ősemberek vallási temetéseket és jóslásokat végeztek. A legmélyebb szinten található a „Szentek Szentjeként” ismert szoba, mely leginkább azért nevezetes, mert néhány része egészen a Kr.e. 4000-es évekig nyúlik vissza. A gyönyörű faragások és vörös okker színű festmények csodás állapotban maradtak fent. A hely legérdekesebb aspektusa, hogy egy olyan ősi kulturális hagyományt mutat be, ami már nem létezik, és ami rejtély maradt a régészek és tudósok számára. A területre csak előre megbeszélt idegenvezetéssel lehet belépni, és óránként csak 10 látogatót fogad. Néhány leletet, amelyeket a Hal Saflieni Hypogeum sírtemplomban találtak, ma már a Nemzeti Régészeti Múzeumban tekinthetünk meg Valletta városában, mint például a madarak kőfiguráit, és az Alvó Hölgyet, ami egy kanapén fekvő nőt ábrázoló őskori szobor.

img_20190603_160438.jpg

A hegyekkel és lejtős dombokkal körbezárt Golden Bay Málta északnyugati részén, a sziget egyik legszebb strandja homokos partjával. Málta többi strandjával ellentétben, a Golden Bay Beach messze van az utcai forgalomtól, így itt igazán élvezhetjük a nyugodt, pihentető, tengerparti nyaralásunkat. A puha, aranyhomokos strand egy széles partvonalon húzódik végig, ahol a tiszta víz elég nyugodt ahhoz, hogy bátran úszhassunk benne. Azoknak a kirándulóknak, akik autóval fedezik fel a környéket, mindenképp megéri elkocsikázni a Golden Bay strandjától két kilométerre található, sértetlen Ghajn Tuffieha öbölhöz. A sziklákkal és lejtős domboldalakkal körülvett strandra egy 200 fokos lépcsőn keresztül juthatunk le. Olyan ez az egész hely, mintha el lenne különítve a természetben, a napernyőkön, székeken, nyilvános WC-ken és báron kívül semmi nincs, ami egy kicsit is megrontaná a gyönyörű öblöt. Málta egyik legjobb strandjának tartják, nem hiába kedvelik a helyiek, akik egy kis csendes, nyugodt környezetre vágynak. Ghajn Tuffieha öböltől tovább haladva, hét kilométerrel messzebb találjuk a meredek mészkő sziklákkal körülvett Gnejna öblöt. A narancssárga homokos gyönyörű strandhoz, meredek lépcsőkön át vezet az út, mely népszerű az úszók és könnyűbúvárok körében.

img_20190603_155210.jpg

Északnyugat Málta látványos vidékein található Mellieha, a sziget legnépszerűbb tengerparti úti célja a máltai családok körében. A strand egy forgalmas út mellett fekszik, ami egy kicsit csökkent a természetes szépségéből, de a legtöbb idelátogató azért kedveli Mellieha-t, mert itt van a Máltai-szigetek legnagyobb homokos strandja a maga 1.5 kilométeres finom, fehér homokos partjával, és az öböl vize annyira sekély, hogy a parttól egész messze is még a saját lábunkon állhatunk a tengerben. Mellieha egyébként egy festői szépségű falu egy sziklás domb tetején, a pásztori vidék, szőlővel borított dombok, és apró farmok felett magasodik. Ugyan a falut 1436-ban alapították, a legtöbb része igen modern a rengeteg, turistákat váró hotelével. A Győzedelmes Miasszonyunk plébániatemploma egy gyönyörű, XIX. századi, barokk stílusú épület a falu legmagasabb pontján. A templom büszkélkedhet a Győzedelmes Miasszonyunk szentképével, melyet az egész falun keresztül visznek minden év augusztus 30. napján, a Mellieha Falu Ünnepén. Ilyenkor hagyományos, menetelő zenekarok műsorával, és tűzijátékkal ünnepel az egész falu. A térre vezető lépcsőkkel szemben található egy misztikus barlang-szentély, melyet Szűz Máriának szenteltek, és a barlangon keresztül végigfolyó, földalatti forrásról úgy gondolják, hogy csodálatos gyógyító erővel bír.

img_20190604_170915.jpg

Az UNESCO Világörökségi Listáján is szereplő őskori Hagar Qim Málta déli partján, egy sziklás fennsíkról néz le a Földközi-tengerre és Filfla-szigetére. A Kr.e. 3600-3200 közötti időkből származó, őskori helyet egy földhalom borította egészen 1839-ig. A Hagar Qim egykori építői a három kamrát nem szimmetrikusan rendezték el, hanem a kamrákat és a szentélyeket összekötötték, de nem egy egységes terv szerint, mind a három kamra egyedi istentiszteleti helyként funkcionált. Innen származik a híres Máltai Vénusz szobor is, amit a Valletta városában található Régészeti Múzeum őriz. A legnagyobb megalit több mint hét méter hosszú, a súlya pedig körülbelül 20 tonna. A helyszínen talált, bowling golyó méretű köveket arra használták, hogy ezeket a hatalmas megalitokat a helyükre szállítsák. Mnajdra megalitikus templomromjai osztozkodik az UNESCO Világörökségi Listáján az 500 méterre található Hagar Qim templom együttessel. Ez a régészeti lelőhely Málta déli partján, egy elszigetelt, kissé barátságtalan részen fekszik, ahonnan lenyűgöző a kilátás a tengerre. A terület három épületből áll közös előkerttel, és régebben lehetséges, hogy egy nagyobb komplexum részei voltak. A Déli Templom a legrégebbi épület, egészen a Kr.e. 3600-3200-as évekig nyúlik vissza. A másik két templom Kr.e. 3150 és 2200 között épült. A Mnajdra templomok legfeltűnőbb érdekessége a Déli Templomban található Napforduló és Napéjegyenlőség ajtó, melyek bal oldalán egy díszített ajtó vezet egy kis szobába.

img_20190531_192926.jpg

St. Julian’s és Bugibba között található a Splash and Fun élménypark, és a Mediterraneo Marine Park (delfinárium). Ami az ételeket illeti, a máltai konyhára hatást gyakoroltak az angol, szicíliai, észak-afrikai, és spanyol hódítók. Az egyik legfinomabb leveles tésztából készült falatka a pastizzi, ami lehet sós vagy édes, általában ricottával töltik, és isteni íze van. Fontos még tudni, hogy a máltaiak nemzeti eledele a nyúlpörkölt, mely szintén nagyon finom.

Szólj hozzá