2019. nov 20.

200 hely, amit látnod kell: Bécs

írta: VictoriaTravelle
200 hely, amit látnod kell: Bécs

Schönbrunn nemcsak Bécs, de egész Ausztria legismertebb látványossága. A palota 1400 helységből áll, de csak 40 látogatható. A kastély kertje ösvényeivel, virágjaival, fasoraival, rózsakertjeivel és sövénylabirintusaival egyszerűen varázslatos. A 60 m magas dombon álló Gloriette, mely ma kávézóként működik, egykor I. Ferenc József reggeliző szobája volt. 

05042009106.jpg

Bécs városát érdemes negyedenként felfedezni. A Stephansdom-negyed kicsi utcákból és hatalmas terekből áll. A tér központi látványossága a Stephansdom (a bécsi Szent István Székesegyház), mely hossza 101 m, déli tornya 137 m, még északi tornya 60 m magas. Eredetileg ikertornyoknak szánták, de nem készültek el. A Székesegyház 1147-ben épült, de az évszázadok folyamán jelentős átalakításokon esett át. A legrégebbi részei a XIII. században épített Riesentor (Óriáskapu), valamint a Heidentürme (Pogánytornyok). A templom mai formáját a XIV-XV. századi átépítés során nyerte el, amikor is megépült a gótikus hajó, a karzat és az oldalkápolnák. Érdemes megnézni a nyugati homlokzat román stílusú tornyait, gótikus stílusú rózsaablakokkal díszített oldalkápolnáját, a cseréptetőt, mely a Habsburg címert ábrázolja, illetve a Stephansdom főbejáratát, mely az építési munkálatok során talált mamutcsontról kapta a nevét, és az utolsó ítélet napját ábrázoló dombormű díszíti. A templom belsejének érdekes látványossága a főoltár, mely festménye a székesegyház névadójának megkövezését ábrázolja, illetve a főoltár mögött levő öt hatalmas bibliai jelenetet ábrázoló ablak. Nem messze innen találjuk a Postsparkasse (Osztrák Postatakarékbank) szecessziós épületét, mely 1904-1906 között épült. Az építmény jellegzetességei a kiugró ereszek, a baldachint tartó oszlopok, az angyalszobrok, és a párkányzatdíszek.

kep_1015.jpg

 A Hofburg negyed központi épületegyüttese a Hofburg császári palota, amely közel 800 év alatt épült, így számos stílus jegyei megfigyelhetőek az épületeken. 18 szárnyból, 19 udvarból, és 2600 helyiségből áll, legrégebbi része a XIII. századból származik. Az évek folyamán számos rezidencia és kápolna épült a várhoz, de találunk itt két múzeumot, könyvtárat, hihetetlen gazdagságú kincstárat, lovardát, illetve a Burgtheater-t, és a bécsi Nemzeti Színházat. A Hofburg legérdekesebb részei a királyi szobák, a királyi ezüstgyűjtemény, a Sisi múzeum, és a kincstár, a Schatzkammer, amely a Habsburgok ékszereit, koronagyűjteményét, és egyéb, mára felbecsülhetetlen értékű kincseit őrzi. A Kaisergruft-ban húzódik a császári kripta, melyet 1619-ben alapítottak, és azóta 146 Habsburgnak nyújt végső nyughelyet. A Burgtheater építési munkálatai 1874-ben kezdődtek és 1888-ra fejeződött be. A császári színház legmegkapóbb része az északi-déli szárny nagy lépcsőszárnya, valamint a nézőtér, ahol még mindig a Habsburg birodalom meghatározó színei, azaz a krémszín, az arany, illetve a bíbor uralkodik. Az Albertina palota az egyik legnagyobb nyomat-, grafikai és akvarell gyűjteményt őrzi. A 65 000 rajz és majdnem egymillió fából készült metszet és rézkarc között fellelhetőek olyan művészek alkotásai is, mint Albrecht Dürer és Gustavo Klimt.  

050420091101.jpg

A Duna mentén fekvő Schottering és Alsergrund negyedekben sok érdekesség rejtőzik, mint például Ferenc József által alapított Votivkirche, vagy az operaház, a Volksoper. Az 1856-1879 épült Votivkirche, vagyis Fogadalmi templom, emléket állít Ferenc József 1853. február 18.-án történő megmenekülésének. A csipkés tornyok és érdekes toronymegoldások alatt számos hős emlékét őrzik a kápolnák. A Volksoper a Staatsoper mellett, Bécs kiemelkedő Operaházainak egyike, mely iparmágnások által létrehozott alapítvány pénzéből épült. Homlokzata a mai napig teljesen megőrizte az építéskor kialakított hangulatát, és formáját. A városháza negyedben festői utcákat, szerény palotákat és barokk templomokat találunk. A negyedben olyan kulturális intézmények vannak, mint a Természettudomány- és a Kunsthistorisches Múzeum, illetve a Parlament, mely építését 1874-ben kezdték. Az épület a görög ókort idézi, a demokrácia bölcsőjét, görög és római történetírók márványból készült szobraival. Közvetlenül a főépület előtt magasodik az Athenbrunnen, melynek csúcsán Pallas Athéné szobra csodálható meg. Az épület ma a kormány üléseinek székhelye, Ausztria politikai életének központja. A városháza neogótikus stílusban 1883-ban épült, a közepén álló 98 m magas torony tetején pedig páncélos-lándzsás lovag vasszobra látható. Az épület nemcsak tornyáról, de balkonmegoldásairól is híressé vált. Legpompásabb része a díszterem, az úgynevezett Festsaal. 

kep_1052.jpg

Museumquartier-ben, vagyis a múzeum negyedben, több mint 20 múzeum kapott helyet. A főépületben megtalálható a Kunsthalle, különböző színházak, valamint a Ludwig Alapítvány Modern Művészetek Múzeuma is. A főépület mellett a lóistállók is hasznosításra kerültek, ahol kulturális szolgáltatásokat nyújtó helységeket találunk. A Leopold múzeum a bécsi múzeum negyed legérdekesebb és leglátogatottabb múzeuma. A 2001-ben nyílt múzeum a modern osztrák festészet egyik legnagyobb gyűjteményének ad otthont. A múzeum állandó kiállítása a XX. század első felének osztrák művészetére, a bécsi szecesszióra, az art nouveau-ra, és az expresszionizmusra épül. A Szépművészeti Múzeum (Kunsthistoriches Museum) 1891-ben nyitotta meg kapuit a közönség előtt egy olasz reneszánsz stílusú épületben. A kiállított tárgyak között főleg a XV.-XVIII. századból származó festményeket láthatunk. A múzeum gyűjteményét egyéb műtárgyak is gazdagítják, az európai területről származó darabok szintén a XV.-XVIII. századból valók, ám találkozhatunk egyiptomi, görög és római földről származó ókori tárgyakkal is. A Természettudományi múzeumban (Naturhistoriches Museum) harminckilenc termen sétálhatunk végig, és megtekinthetjük a természettudományi, földtani, és régészeti alkotásokat felvonultató gyűjteményt. A kiállítási tárgyak közül a legismertebbek, valamint legértékesebbek a 25 000 éves Villendorfi Vénusz, illetve a Mária Terézia által férjének ajándékozott ékszercsokor. A Modern Művészeti Múzeum, a MUMOK, a Kortárs Művészeti Központ, a Kunsthalle, a ZOOM, a Kindermuseum, és az Architekturzentrum Építészeti Múzeum is erre található. 

kep_1025.jpg

Az Opera és Nashmarkt negyedekben patinás épületeket, illetve a modern Mariahilfer Straße üzleteit láthatjuk. A Ringstrasse-tól a város széléig húzódó negyed nevezetességei között megtaláljuk a Naschmarkt-ot, a híres osztrák piacot, valamint a szecessziós palotát. A Bécsi Állami Operaház (Staatsoper) 1869-ben nyílt meg, mely loggiájában elhelyezkedő öt bronzszobor (Hősiesség, Dráma, Fantázia, Humor, Szerelem), valamint a fő lépcsőház márványlépcsője mentén elhelyezkedő szobrok, domborművek, és a teaszalon igazán érdekes. Majolica Haus épülete a szecessziós stílusú házak egyik tipikus példája, ahol a szecesszió jegyei legjobban a homlokzaton elhelyezkedő égetett mázas cserepeken fedezhetőek fel. A cserepeket rózsaszínű rózsák, zöld levelek és kék virágok borítják, négy tornya az ég felé mered, tetején pedig félgömb alakú 3000 babérlevélből álló díszítőelem látható.

kep_1054.jpg

A Belvedere negyedben találjuk a Belvedere-palotát, illetve a Karlskirche-t, mely 76 m magas kupolájával Európa egyik leglenyűgözőbb barokk templomának számít. A templomot 1716 - 1737 építették, és az 1980-as évek végén restaurálták. A Belvedere két épületet foglal magában az Alsó-, illetve a Felső-Belvedere-t, amelyeket egy kert köt össze. Az Alsó Belvedere egy villa, míg magát a palotát hívják Felső Belvedere-nek, amelynek díszes homlokzata a herceg dicsőségét mutatja, így ünnepek tartására használták. A Felső-Belvedere kiemelkedő építészeti megoldásai a Sala Terrena herkulesi méretű szobrai által támasztott boltozatos mennyezet, a kápolna Francesco Solimena Feltámadást ábrázoló oltárával, illetve az angyalszobrai. Mai funkcióját tekintve, a Felső-Belvedere az Osztrák Képtár műalkotásainak ad otthont. Nem messze innen találjuk a háromszintes múzeummá alakított Mozart-házat, mely Wolfgang Amadeus egyetlen máig fennmaradt lakása a Domgasse 5. alatt, ahol számos műve született, többek közt a Figaro házassága. 

kep_931_1.jpg

Bécs második kerületében találjuk az egyik legnagyobb zöldterületet, a Prater-t. Teniszpályák, egy golfpálya, lóversenypálya, kerékpárpálya és Bécs híres vidámparkja is itt található, a Wurstelprater. A parktól nem messze áll a barokk Szent Péter templom (Peterskirche), melyet 1701-ben kezdtek építeni, de csak 1733-ban szenteltek fel. A templombelsőben csodás oltárok, és szobrok vannak. A 2000-ben elhunyt híres osztrák építész, Friedensreich Hundertwasser első munkája, a Hundertwasserhaus, mely 1983-1986 épült, is erre fele található. A természet és az ember kapcsolatát jelképező épület, mely nagyon messze áll egy szokványos építménytől, 52 lakást, 4 irodát, 16 magán, és 3 közös teraszt tartalmaz, illetve 250 fa, és bokor színesíti. Hundertwasser másik híres alkotása, a Hundertwasserhaus közelében található Kunsthaus ma múzeumként működik. Az 1-2. emelet állandó kiállítása Hundertwasser munkáit, festményeit, grafikai munkáit, és építészeti makettjeit mutatja be, a 3-4. emeleten pedig időszaki kiállításokat tartanak. Ha Bécsben járunk menjünk el a Glacis Beisl étterembe is, a Sacher Eck cukrászdába tortát enni és tortát küldeni valakinek, a szombat délelőtti piacra, a Manner nápolyi márkaüzletbe, és a Moya-ba, a Fiatal Művészek Múzeumába, a Haus der Musik múzeumba és nézzük meg az Udvari Spanyol Lovas iskola híres lipicai lovait is.

Szólj hozzá