2020. jan 01.

Kedvenc helyeim: Szicília

írta: VictoriaTravelle
Kedvenc helyeim: Szicília

img_2930.JPG

Palermoba egy éjszakai komppal mentünk Nápolyból. A kompon hamar kiderült, hogy a 100 eurós jegyünkhöz, nemhogy kabint, de még ülőhelyet se kapunk, így az éjszakát a bárban kellett eltöltenünk. Mikor a hajó befutott Palermo kikötőjébe, éppen kelt fel a nap, így a kikötő és a környező épületek gyönyörű narancssárga színben pompáztak. Miután leszálltunk a hajóról, ettünk egy vaníliás cornetto-t a kikötő egyik kávézójában, majd megkerestük a szállásunkat, kipakoltunk, és elindultunk felfedezni a várost. Palermo-ban több helyen is fellelhető a mór építészet öröksége, és jellemző a street-food nagy választéka is. Az egyik legszebb strand Mondella-ban van, fél órára a várostól, ahova a 806-os busszal lehet eljutni. Szabad strandok és magánstrandok váltják egymást, a bejáratnál levő színes bódék pedig igazi karibi hangulatot adnak a gyönyörű hófehér homokos partszakasznak, ahol a tenger kristálytiszta és gyönyörű azúrkék színe van. Palermo egyik fő látványossága a kapucinus szerzetesek és néhány nemes család temetkezési helye, a Convento dei Cappuccini, ahol tilos fényképet és videó felvételt készíteni. A föld alatti termekben, falra akasztott, poros ruhás tetemeket láthatunk. A csontvázak azért vannak felöltöztetve, mert régebben szokás volt a múmiákat a kor aktuális divatjának megfelelő ruhába öltöztetni.

img_3199.JPG

A város másik nevezetessége a dóm, melyet 1185-ben alapítottak, de a templombelső és a kupola a XVIII. századból származik, ahol a királyi és a császári család síremlékeit találjuk. A Palazzo dei Normanni és a Capelle Palatina Palermo Európa legöregebb királyi palotája. A XII. században egy IX. századi arab palotát alakítottak át a normann királyok igényei szerint. Szicília normann uralma alatt a Palazzo volt a királyok palotája, 1947 óta pedig Szicília regionális parlamentjének a székhelye. A földszinten található a Capella Palatina, azaz az udvari kápolna, a palota egyik legszebb része, mely 1132-ben épült egy 1080-as kápolna alapjaira. A belső térben érdemes megnézni a konstantinápolyi művészek által készített mozaikokat, és a római oszlopokat. Jelenleg a palermói parlament ülésezik a palotában, így csak hetente háromszor lehet belülről megnézni. Kedd és szerda a kedvezményes nap, amikor a belépő pár euróval olcsóbb. A Piazza Pretoria a XVI. századi szökőkutjáról nevezetes, a Fontana Pretoria-ról. Amilyen szép a szökőkút, olyan sötét a története, ugyanis a szobornak otthont adó tér kialakításához több házat is leromboltak, ráadásul a szobrok meztelenek, ami miatt a "szégyen szökőkutjának" is hívják. Az 1143-1151 épült Santa Maria dell'Ammiraglio templom a XII. századi bizánci aranymozaikjairól ismert. Nem kifejezetten vonzó külső homlokzata, de belülről sok szépséget rejt. A Palermói operaház Olaszország legnagyobb operaháza (Teatro Massimo) a párizsi és a bécsi után. 1897-ben nyílt meg, jelenleg 1350 néző befogadására alkalmas. Az operaelőadások megtekintése mellett, 30 perces vezetett túrára is lehetőség van a gyönyörű épületben, minden nap 9h30-18h között. Palermo leghíresebb kolostora az arab mecsetből templommá alakított San Giovanni degli Eremiti kolostor, melynek öt piros kupolája, egy szép parkja és harangtornya van. Érdemes még felkeresni a Zisa-t, mely egy arab épület maradványai falfestményekkel. 

Egyik nap vonattal átmentünk Cefalú-ba, ahova háromnegyed óra alatt lehet eljutni 5,15 euroért. A strand szép sárga homokos, a városnak van egy hangulatos óvárosa és a hegy tetején egy csodaszép dómja, illetve vízbe épült házai. A dóm egy nyüzsgő téren helyezkedik el, ahol éttermeket és cukrászdákat találunk. Az 1140-től épített dóm, ahova két vaskos toronnyal körbevett boltíves bejáraton léphetünk be, egész Szicília egyik legfontosabb attrakciója. A háromhajós templom közepén oroszlánokkal díszített keresztelő kápolna áll, a kereszthajót díszítő kettős oszlopokat mesebeli alakok díszítik, a legrégebbi eleme pedig a szentélye.

Utolsó előtti nap Monreale-ba mentünk. A hegy aljáig busszal lehet eljutni, onnan pedig taxival (1 euro/fő). Monreale lenyűgöző mozaikokkal díszített székesegyházáról ismert, mely a normann építészet egyik legkiválóbb példája az egész világon, és Szicília egyik legfontosabb műemléke. Ugyan nem annyira szép, mint a cefalúi dóm, vagy a Palazzo dei Normanni mozaikjai, de itt találjuk Olaszország legnagyobb összefüggő bizánci mozaikját, mely Ószövetségi és Újszövetségi történeteket, valamint Jézus tanításait ábrázolja. A mozaikok mellett, az 1174-1182 épült templom XII. századi kerengője is igazán érdekes, illetve a székesegyház belső kertje.  

Szólj hozzá