2017. jún 21.

Superfood

írta: VictoriaTravelle
Superfood

supergood.jpg

A superfood kifejezés tápanyagokban dús élelmiszert takar, amiről úgy tartják, hogy különösen kedvező hatást gyakorol az egészségre, és a jó közérzetre. Ilyen élelmiszerek a gabonafélék, mint a barnarizs, quinoa, köles, hajdina, zab, tönköly, bulgur, a zöldségek, mint a cékla, édesburgonya, sütőtök, brokkoli, kelbimbó, spárga, karfiol, fodros kel, lilakáposzta, bab, zöldbab, zöldborsó, csicseriborsó, vörös lencse, mungo bab, a bogyók, mint a  kékáfonya, szeder, acaí-bogyó, meggy, ribizli, goji-bogyó, vörös szőlő, cseresznye, olíva, a magvak, mint a chia-mag, lenmag, mák, tökmag, dió, mandula, pisztácia, kesudió, szezámmag, mogyoró, kakóbab, a gyümölcsök, mint az alma, citrom, zöldcitrom, grépfrút, mandarin, gránátalma, kiwi, avokádó, a halak, mint például a  vadlazac, makréla, szardínia, a csírák, mint a lucernacsíra, retekcsíra, búzacsíra, babcsíra, borsócsíra, brokkoli csíra, búzacsíra, a fűszerek, mint a fahéj, kurkuma, fokhagyma, gyömbér, zöld tea, és az algák, mint például a kelp, wakame, kék-zöld alga, illetve a yyers méz. Ezek közül, van néhány olyan élelmiszer, amit érdemes külön kiemelni. 

Az acai gyümölcs az egyik legegészségesebb étel ma a Földön; hihetetlen magas az antioxidáns tartalma és nagyon sok mikro tápanyagot tartalmaz olyan komplex formában, amelyekhez hagyományos étrenddel nem jutnánk hozzá. A legtökéletesebb gyümölcsnek is nevezik, az áfonyák között a legmagasabb mikro tápanyag tartalommal bír; több ezer ismert és lehet hogy sokkal több ismeretlen mikro tápanyagot tartalmaz. Az acai gyümölcs hatalmas pálmákon nő az amazóniai esőerdőben, és olyan mint egy lila üveggolyó vagy szőlő. Antioxidáns tartalma többszöröse a nálunk ismert áfonya fajtáknak.  

A brokkoli tele van C-vitaminnal, folsavval és karotinoidokkal, amelyek  képesek megvédeni a sejteket a káros szabad gyökök ellen, fokozzák az immunrendszer működését, és javítják annak reprodukciós készségét. K-vitaminban gazdag, erősíti a csontokat, fontos szerepet játszik a véralvadásban, megelőzi a rákos megbetegedések számát, különösen a tüdőrák, vastagbél-, végbél- és a gyomorrák esetén.

A lencse a kutatások szerint igen gazdag antioxidáns vegyületekben, melyek a szabad gyökök megkötése révén fontos szerepet töltenek be a betegségmegelőzésben. A lencsében olyan szabad gyökfogó anyagokat sikerült kimutatni, mint a C- és E-vitamin, glutation, valamint számos fenolos jellegű vegyület. Ezek alapján lehet abban valami, hogy a lencse szépít, hiszen az arc ráncosságának egyik oka a szabad gyökök károsító hatásában is keresendő. A lencsében találhatók olyan összetett komponensek, melyek képesek fokozni egyes immunrendszeri működéseket. Az eddigi vizsgálatok szerint ezek az anyagok azokat az immunsejteket tudják stimulálni, melyek felelősek pl. a vírusok elleni védelemért is. A lencséből készült ételek kedvező hatással vannak a cukorbetegekre, mivel a lencsében levő keményítőből lényegesen kevesebb szőlőcukor szívódik fel.

Az édesburgonya segít stabilizálni a vércukor szintet és csökkenti az inzulin ellenállóképességet. Az édesburgonya rendelkezik az egyik legmagasabb A-vitamin tartalommal béta-karotin, vagyis karotinoidok formájában. A karotinoidok adják a gyümölcsök, és zöldségek piros, sárga vagy narancssárga színárnyalatát. Az A-vitamin az immunrendszerünket erősíti, és köztudottan fontos tápanyag az egészséges fogaknak, csontozatnak, lágy szöveteknek, a nyálkahártyának, és a bőrnek. Antioxidáns is egyben, ami megvédi a sejteket a sérülésektől. Nagy a C-vitamin tartalma, ami elengedhetetlen a szövetek növekedéséhez és javulásához, a gyorsabb sebgyógyuláshoz, a porcok gyógyulásához és kezeléséhez, valamint a csontoknak és a fogaknak. Ezen kívül a C-vitamin egy olyan erős antioxidáns, amely segít csökkenteni az olyan mérgező vegyszerek és szennyeződések, mint például a cigarettafüst által okozott testi károkat.

A fekete áfonya termését és levelét a népi gyógyászatban is felhasználják. A második világháború idején a pilóták vették észre, hogy amikor fekete áfonyát ettek, javult az éjszakai tájékozódó képességük. Ennek alapján kezdték el tudományosan vizsgálni a fekete áfonya hatásait, és ma már számos látászavar kezelésére használják. A fekete áfonya sok hasznos összetevője mellett tartalmaz neomirtillint, más néven növényi inzulint, valamint olyan karotinoid vegyületeket, melyek javítják az éjszakai látást. Fogyasztása javasolható diabetes-, felső légúti megbetegedések-, epe-húgykő-problémáknál, reuma, ekcéma, pszoriázis, ateroszklerozis, vérnyomásproblémák esetén. Legjobb ellenszer hólyagproblémák és hólyaghurut esetén, mert segít kiüríteni a baktériumokat a húgyhólyagból.

A vadon élő lazac gazdag omega-3-ban, mely egy esszenciális zsírsav, amit a szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálkozás során kell szervezetünkbe juttatni. A legtöbb omega-3 zsírsav természetes módon fordul elő az olajos halakban. Hozzájárul az egészséges agy működéséhez, valamint jótékonyan hat a szívre és az ízületekre is. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, illetve tisztító hatása van az erekre. Megakadályozhatja számos daganatos betegség kialakulását, de jó néhány krónikus betegség megelőzésére is alkalmas, így például az Alzheimer-kór, asztma, depresszió, szklerózis multiplex, magas vérnyomás. Ezen kívül erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, illetve javítja az általános közérzetet és egészségi állapotot.

A Gojii bogyó a B-vitaminnak és az antioxidánsoknak is gazdag forrása, amelyek a káros szabadgyökök ellen védik meg a szervezet sejtjeit. Gazdag továbbá poliszacharidokban, amelyek az immunrendszert erősítik. Továbbá 18 különböző aminosavat is tartalmaz, és bőséges káliumforrás is. Szív-és bőrvédő hatással, valamint az immunrendszert erősítő hatással, a béta-karotinnak és az antioxidánsoknak köszönhetően pedig rákellenes hatással is rendelkezik. Védi az ízületeket, javítja a látást, szexuális problémák ellenszere, mindenféle allergia esetén jótékony hatással bír.

kelkáposzta nagy mennyiségű béta-karotint, vasat, és folsavat tartalmaz. Alacsony kalóriatartalmú, alacsony szénhidráttartalmú fehérjeforrás, tele van rostokkal, ami javítja az emésztési folyamatokat. 

Az árpa elősegíti az emésztőrendszer harmonikus működését. A hántolt árpa rendszeres fogyasztása   csökkentheti a vér koleszterinszintjét, véd a rák ellen, és stabilan tartja a vércukorszintet. Az árpa gazdag niacin, E-vitamin forrás. Különösen jó hatást fejt ki az idegrendszerre és az érzékszervekre, valamint segíti a sejtépítést is. Akut, lázzal járó betegségeknél a népi gyógyászok jól bevált gyógyszere az Angliából származó árpavíz. Az árpából főzött nyák megnyugtatja az irritált és gyulladt gyomor- és bél nyálkahártyát.  A csíráztatott árpából szárítás, darálás, és meleg vízben való áztatást követően sűrű, édes szirup készíthető, amit növényi méznek, vagy árpa-malátaszirupnak is neveznek. Ez erősíti a lábadozókat, és a gyerekeket. Fogyasztása ajánlott erős fizikai és lelki igénybevételnél is.

Szólj hozzá