2017. jún 29.

Fűszerek

írta: VictoriaTravelle
Fűszerek

fuszer.jpg

A fűszereket általában az ételek ízesítésére használjuk, illetve illatszerek, parfümök és gyógyszerek előállításához, valamint vallási rituálékhoz.

A fűszereket több csoportra oszthatjuk:

  • Gyökér- és kéregfűszerek: gyömbér, kurkuma, és fahéj
  • Levélfűszerek: babérlevél, bazsalikom, lestyán, kapor, szurokfű, zsálya, borsikafű, borsmenta, citromfű, fehér üröm, kakukkfű, majoránna, rozmaring, tárkony
  • Termésfűszerek: ánizs, borókabogyó, bors, koriander, vanília, fűszerkömény, fűszerpaprika, szegfűbors
  • Virágfűszerek: kapri, sáfrány, szegfűszeg
  • Magfűszerek: mustármag, szerecsendió

India – Fahéj

A fahéj a fahéjfa, vagy a kasszia kérgéből készül, melyet Indiából és Srí Lankáról több mint 2000 éve exportálnak. A világ fahéj készletének nagy részét Srí Lankán termesztik, ahol szívesen látják az utazókat, akiknek megmutatják a fahéj cserjét és, hogy milyen módon készítik belőle a finom fahéj fűszert. A fa kérgét lehántolják, kiszárítják, majd vágott darabokban, illetve őrölve forgalmazzák. Aki szeretne, itt vásárolhat igazi, kézi készítésű fahéj őrleményt, fahéj rudat, vagy fahéjolajat. India déli részén, Keralában is lehet fahéj termesztéssel találkozni. A fahéj az emésztőszervekre gyakorolt hatásai mellett ,a szív- és érrendszerre, valamint a vércukorszintre is jótékonyan hat. A fahéjat rengeteg receptben használják, de Indiában mutattak nekünk két nagyon egyszerűt. Egy érett narancsot felkarikáztak, mézet öntöttek rá, és megszórták fahéjjal. A másik recept egy tea volt. Vizet forraltak, tettek bele mézet, kurkumát, fahéjat, és még néhány fűszert, amire már sajnos nem emlékszem, de ezzel a két fűszerrel is nagyon finom a tea.

Mexiko – Chili

A chili paprika a trópusi, illetve szubtrópusi égövön termesztett csípős paprika. A maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket, és a fogínyvérzést. Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel meghúzódott izmaikat, és törött végtagjaikat borogatták. Indiában, Afrikában és Mexikóban nagy hagyománya van a fogyasztásának, elsősorban emésztést serkentő hatása miatt kedvelik.

Kambodzsa - Bors

A fekete bors a trópusokon őshonos cserje, mely fürtökben hozza csonthéjas termését. Amikor a cserje kifejlődött, de még éretlen állapotban van, leszüretelik a szemeit, melyeket napokon keresztül szárítanak, hogy elnyerjék a sötét vagy fekete színeket. A fekete bors a legcsípősebb borsfajta, melyet egészben, frissen, durvára törve vagy őrölve használnak. A fekete, zöld, rózsaszín, és fehér bors ugyanannak a növénynek a termése, a fűszerbogyók színe pedig attól függ, hogy mennyire éretten szedték le a bogyókat. Ennek megfelelően különböző az ízük, és különböző a fűszer feldolgozásának a módszere.

Grenada - Szerecsendió

A szerecsendiófa termésének szárított magköpenye a szerecsendió-virág, melynek a magva a szerecsendió. Malajziában őshonos, de hasonló éghajlaton, Indonéziában, Nyugat-Indiában, Brazíliában, Grenada-n és Madagaszkáron is termesztik. A növény neve félrevezető, mert a szerecsendiófa, mely 20 méterre is megnőhet, valójában nem diófa, és diója sem igazi dió, hanem mag, ami egy 8–10 cm hosszú sárga, húsos termésben helyezkedik el. A termésből kifejtett magot szárítva, egészben, vagy őrölt formában használják. A szerecsendió egy erős fűszer, ezért óvatosan kell használni. Mérsékli a savtúltengést, és javítja az emésztést. 

Törökország – Kömény

A kömény a legelterjedtebb, és legkedveltebb fűszerek közé tartozik, már a Biblia is említi nagyszerű tulajdonságait. A 20-50 cm magas kömény, kétnyári növény. A fűszerkömény elősegíti a gyomornedv-elválasztást, és enyhíti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. Jótékony hatással van a levegőnyelésre, a felfúvódásra, és a bélgörcsökre, illetve bélfertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása is van. Egészben és őrölt formában is kapható.

Zanzibár - Szegfűszeg

A szegfűszeg a XVIII. századig csak őshazájában, a Maluku-szigeteken termett, és halálbüntetés járt annak, aki ki akarta csempészni. Manapság főleg a trópusi Afrikában, Zanzibár-on és Madagaszkáron termesztik. A növény akár 15–20 méterre is megnő. Halványlilás-rózsaszínű virágai a hajtások csúcsain nyílnak, melyekből a fűszert készítik. A zsenge bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, amíg barnára nem sötétednek. Alakjuk szögre emlékeztet, ezért nevezték el szegfűszegnek a növényt. Aromás ízét a sok illóolaj adja, melyet a likőriparban, és a kozmetikai szerek gyártásához is felhasználják. A jó minőségű szegfűszeg szétnyomva olajat enged, vízbe téve fejjel lefelé süllyed. Nemcsak a szárított bimbót használják, de a virágot is, Indonéziában például cigaretta illatosítására. A bimbójából, szárából, leveléből és magjából sajtolt illatos olajat a gyógyászatban is alkalmazzák.

Szólj hozzá