2020. már 11.

Kedvenc helyeim: Las Vegas és Grand Canyon

írta: VictoriaTravelle
Kedvenc helyeim: Las Vegas és Grand Canyon

img_6200.jpg

Los Angelesből két napra átmentünk Las Vegas-ba. Naplementekor, este hat óra körül értünk a városba, ahol hatalmas dugó volt, lépésről lépésre lehetett haladni. Amint bejutottunk a városközpontba, rögtön mentünk is egy kört a Strip-en, majd megálltunk enni és szállást keresni. Ha a főút elején vagy végén levő kisebb szállodákban szállunk meg, akkor már 15-20 dollárért lehet kétágyas szobát találni. Amint megvolt a szállásunk, lepakoltunk és mentünk is felfedezni az éjszakai Las Vegas-t. Az út alsó feléről indulva az első nagyobb szálloda a Treasure Island, ahol mindjárt egy showműsor kellős közepébe csöppentünk. Az ingyenes előadás, ahol kalózok csaptak össze hölgyekkel egy hatalmas hajón, nagyjából negyed óráig tartott. Következő szálloda a The Mirage hotel, mely egy polinéziai paradicsom hangulatát idézi buja növényzetével, vízeséseivel, és lagúnáival. A bejáratig egy trópusi kerten át vezet az út, egy 15 m magas sziklakerttel, mely tetejéről csobog a víz. A hotel fő látványossága a művulkán, mely minden este negyedóránként tör ki, és egy vízesés oltja el. A 2008-ban renovált vulkán új zenei aláfestést kapott, mely az igazi tűzhányók hangját idézi. Ha belépünk a szállodába, a regisztrációs pult mögötti egy 16 m hosszú, 2,4 m magas akváriumot láthatunk nagyjából ezer hallal és egyéb állattal. 1990-2003 ebben a szállodában lépett fel majdnem minden nap Siegfried és Roy, megdöntve ezzel minden bevételi rekordot. Az új műsor a Cirque du Soleil LOVE című műsora, mely a Beatles slágereire épül.

img_6324.jpg

A The Mirage szállodával szemben áll a The Venitian, ahol az igazi Velencéhez hasonlóan, lehet a Grand Canal mentén gondolázni, átmenni a Rialto hídon, illetve megnézni a Szent Márk teret és a Dózsepalotát. A szálloda esküvőket is szervez, 18 első osztályú étterme van, illetve itt található a Guggenheim Hermitage Múzeum, mely két nagy kiállítást rendez évente, és az egyik legnagyobb ősi egyiptomi gyűjtemény. Másik oldalon a római stílusban épült Caesars Palace áll, ahol találunk bevásárló központot, akváriumot, és a római Trevi kút mását, illetve a Kolosszeumot, melyet Celine Dion show műsorához építettek. A Caesars Palace-al szemben magasodik a Flamingo, mellette pedig a Paris Hotel, ahol a 165 m magas Eiffel torony, a Diadalív, a Louvre és az Operaház látható. A szállodát úgy tervezték, hogy a turisták át tudják élni Párizs hangulatát, ezért egy igazi francia belvárost alakítottak ki macskaköves utcákkal, ahol francia specialitásokat lehet megkóstolni az éttermekben, fel lehet menni az Eiffel toronyba, ahonnan belátni egész Las Vegas-t, illetve be lehet menni az operaházba, ahol kaszinó működik, de két templom is tartozik a komplexumhoz, ahol házasságot lehet kötni. A másik oldalon, vele szemben áll a Bellagio, a legnagyobb költségvetésből épült toszkán stílusú hotel. A szálloda előtt egy óriási tó áll luxuséttermekkel körbekerítve, ahol minden nap este 7-ig félóránként, 7-től pedig 15 percenként lehet élvezni a több, mint 1000 vízágyú által játszott zenés showműsort. A hotelnek van saját növénykiállítása, szépművészeti galériája, és képtára is, ahol a világ leghíresebb magánygyűjteményeiből vásárolták meg Picasso, Monet, Van Gogh, Gauguin és Renoir festményeit. A Cirque du Soleil társulat ebben a szállodában is fellép, de láthatjuk őket az MGM-ben, a Treasure Island-ben illetve a New York New York-ban is. A leglátványosabb showműsoruk a 90 perces „O”, amely földön, levegőben és vízben zajlik csodálatos kosztümökben.

img_6267.jpg

Következő szálloda a másik oldalon a Planet Hollywood, és az MGM, ezen az oldalon pedig a Monte Carlo, a New York, New York, ahol láthatjuk a szabadság szobrot, a Brooklyn hidat, az Empire State Building-et, és a Chrysler Building kicsinyített mását, illetve felülhetünk a Manhattan Express hullámvasútra. A Strip utolsó nagyobb szállodája a Luxor, mely a gízai nagy piramis mása, és egyben a világ egyik legnagyobb átriumos szállodája. Az építők a legapróbb részletig akarták lemásolni az eredeti alkotást, ezért arra is odafigyeltek, hogy a piramis és a szfinx egymástól ugyanolyan távolságra helyezkedjen el, mint Egyiptomban. A szálloda bejáratát egy gipszből készült szfinx őrzi, amely 10 méterrel magasabb, mint az eredeti. A kivitelezők, akik a hotelt 18 hónap alatt építették fel, az egyiptomi kultúra csodáit szerették volna megmutatni az idelátogatóknak, ezért egy Tutanhamon-múzeumot alakítottak ki a szállodában, ahol elkészítették a fiatal fáraó sírjának pontos mását az aranykoporsójával együtt, ahogy azt Howard Carter, az eredeti sír felfedezője láthatta, a gízai galériában pedig eredeti ókori emlékeket lehet vásárolni. Megépítették a karnaki templom hatalmas oszlopcsarnokának mását is és a Nílus folyó egy részét, illetve a hotel liftjeit a piramis alakjához igazították, így egy kicsit meg vannak dőlve. Az átriumban egy IMAX mozi található, illetve Luxor diszkójának egyedülálló atmoszférája, melyet Ré napistenről neveztek el, a terem végében pedig sólyomfejű Hórusz isten ezüstösen csillogó szobra áll. A hatalmas piramis tetejét ki kellett világítani, hogy a le- és felszálló repülőgépek jól lássák, így a kínai nagyfal után, ez a második építmény, amelyet az űrből is lehet látni. A piramis tetején a világ egyik legerősebb fényszórója pásztázza az eget, a reflektorok fényereje 40 milliárd gyertya fényének felelnek meg. Mandalay Bay az utolsó hotel, mely egy 11 hektáron elterülő parkban áll, 4 medencével és egy vízi állatkerttel. A szállodában a The One tánc show-t lehet megnézni, melyet Michael Jackson tiszteletére rendeztek. 

img_5785.jpg

Las Vegas a harmincas években szinte egyik napról a másikra bukkant elő a semmiből, Nevada állam homokos síkságán. A „Welcome to Fabolous Las Vegas” táblát 1959-ben állították ki, de a szerencsejáték már 1931 óta legális Nevadában annak, aki elmúlt 21 éves. Nyáron hatalmas medencés bulikat rendeznek a szállodákban, melyekre érdemes online helyet foglalni, ha be szeretnénk jutni, ugyanis a bulikon híres DJ-k lépnek fel, viszont ha csak egy kis pihenésre vágyunk, akkor van lehetőség sátrat bérelni széffel, tévével és hűtővel. Ha unjuk a bulikat, a kaszinókat, és a show műsorokat, akkor nézzük meg Las Vegas környékét, ahol sok érdekes programot kínálnak a turistáknak. A Fermont Street-en, a 60-as évek bájos sármját idéző történelmi fényreklámokat állították ki, melyeket mi is megnézhetünk, de elmehetünk a Majorie Barrick Museum of Natural History-ba is, ahol az indián törzsek életét mutatják be, vagy megnézhetjük a Pinball Hall of Fame-et, mely egy flipper dicsőségcsarnok, több mint 200 flipper géppel. A környéken sok múzeum, vidámpark és bevásárlóközpont is található, mint például a Liberace Múzeum, a The Auto Collection gyűjtemény, az Atomic Testing Múzeum, amely az atomkísérleteket mutatja be, a Madame Tussauds panoptikum, a Guggenheim Hermitage Múzeum, a Circus vidámpark, a Fashion Show Mall bevásárlóközpont, a Little White Wedding Chapel, ahol azonnal össze lehet házasodni, a Lied Discovery Children’s Museum, a Neon Múzeum, és a Golden Gate Hotel Casino. A Stratosphere Tower tetején, 350 m magasan, 3 attrakcióval várják a turistákat; a Big Shot-al, az Insanity The Ride-al, és a X Sceam-el, melyek hullámvasutak illetve zuhanós vidámparki gépek, de szerveznek itt esküvőket is. A Zip Line egy különleges attrakció Las Vegas-ban, ahol derékszíjba erősítve 26 méteren keresztül át lehet repülni a fedett sétálóutcát. A város leghíresebb éttermei közé tartozik Gordon Ramsay étterme, a Nobu, a Guy Savoy, a Hard Rock Café, a Harley Davidson, és a Milo, mely valódi kulináris élvezetet nyújt. Ha gyorsan szeretnénk összeházasodni, akkor a Chapel of the Flowers-t érdemes választani, ahol romantikus esküvőket rendeznek, akár spontán 45 000 ft-tól. További látnivalók a Cashman Field Center stadion, a Las Vegas Springs Preserve, a Golden Nugget Excallibur, a Palm, a Convention Center, ahol vásárokat szerveznek és a Star Trek The Experience.

img_6090.jpg

Utolsó nap korán keltünk, mert egy nap alatt kellett eljutnunk a Grand Canyonhoz, és onnan vissza Las Vegas-ba. Útközben megálltunk a Hoover Dam-nél, Arizona és Nevada államok határán levő vízi erőműnél, mely építése 1931-1936 tartott. A gát kulcsszerepet játszik a folyószabályozásban, emellett létfontosságú édesvízzel látja el az év minden napján Nevada, Arizona és Kalifornia több mint 20 millió lakosát, illetve fontos feladata az elektromos áram termelése is. Az erőmű több mint 2000 megawatt teljesítményű, így 1,3 millió ember számára elegendő áramot termel, melyet több száz mérföld hosszú villamos távvezetékeken keresztül szállítanak el a környező államok gyáraiba, finomítóiba és a civil felhasználókhoz. Elkészültekkor ez a gát volt a világ legnagyobb gátja, mely mögött a Mead-tó látható. Miután megnéztük a gátat, siettünk tovább, hogy még naplemente előtt elérjünk a Grand Canyonhoz. A táj folyamatosan változott; fenyőerdők, sárga füves rétek és magas hegyek váltották egymást. A Grand Canyonhoz egy parkon keresztül lehet eljutni, ahova egy 25 dolláros heti jegy kiváltását követően léphetünk be. Nagyjából egy óránk volt a naplementéig, ezért siettünk a Grand Canyonhoz, hogy minél több képet tudjunk készíteni, és minél nagyobb részét tudjuk bejárni. A Grand Canyont, mely 446 km hosszú, 6,5 – 29 m széles és 1200 - 1800 m mély, a Colorado folyó vájta ki körülbelül 17 millió év alatt. A szakadékvölgy alján a folyó 1,7 milliárd éves kőzetbe vájta medrét, míg a felsőbb rétegeket mészkő, homokkő, pala és gránit alkotja, egy színes mintázatot adva a meredek oldalfalaknak. A kanyon egy része a hualapai indiánok felügyelete alá tartozik, akik a falakba vájt barlangokban laknak. A meredek ösvényeken le lehet menni a folyóig, ahol nyáron vadvízi túrákat szerveznek, illetve meg lehet nézni az 2007-ben épült, 1200 m magas Skywalk kilátót, mely a szikla peremtől húsz méterig nyúlik ki, alja és falai pedig üvegből készültek. 

Szólj hozzá