2020. ápr 15.

Kedvenc helyeim: Los Angeles

írta: VictoriaTravelle
Kedvenc helyeim: Los Angeles

img_4155.jpg

Los Angeles az amerikai álom megtestesítője, több millióan keresik fel a várost, a hírnév és a szerencse reményében, hogy valóra váltsák álmaikat. Sajnos csak két napunk maradt, hogy felfedezzük ezt a csodálatos várost, úgyhogy első nap befizettünk egy városnéző buszra (20$), ami körbevitt egy óra alatt Los Angeles nevezetesebb részein. Az útvonal: Kodak és Chinese Theater, Wax és Mme Tussaud múzeum, Hollywood Boulevard, Hollywood felirat a hegyen, Sunset Strip, Beverly Hills tábla, hírességek házai a hegyen, Rodeo Drive és Regent Beverly Willshire Hotel, ahol a Micsoda Nőt forgatták, és végül a Walk of Fame, vagyis a hírességek sétánya. A Dolby Theater előtt tett ki a busz, ahol minden évben megrendezik az Oscar díj-kiosztót. Mivel a színház a Hollywood & Highland bevásárlóközpont közepén található, tévés közvetítésekkor a kirakatok előtt elhúzzák a függönyöket és vörös szőnyeget terítenek a járólapra, az év legjobb filmjeinek címei pedig a pláza oszlopain díszelegnek. A történelmi belváros szívében található a filmipar központja, a Hollywood Boulevard a Kínai Színházzal, és a hírességek sétányával, ahol több mint 2500 rózsaszín gránitcsillagba vésett legenda neve olvasható a 2 kilométeres útszakaszon. A filmes, tévés, zenész, rádiós és színházi körökből a menedzserek jelölik ki, hogy kinek szeretnének csillagot adni, a bizottság pedig kiválasztja azokat, akik szerintük is csillagot érdemelnek, melynek elhelyezése egyébként 30 000 dollárba kerül. Az ötágú rózsaszín csillag bronz szegélyű, és egy fekete gránitlapon helyezkedik el. A csillagon belül található a művész neve bronz színben, alatta pedig bronz foglalatban a kategória, amiben kitüntették. Muhammad Ali csillagát a Kodak Színház falán helyezték el, mert Ali nem akarta, hogy a nevét letapossák. A színház közelében áll a 13 emeletes Capitol Records Tower, a Hollywood Guinness World Records Múzeum, valamint a Madame Tussaud és a Hihetelen! Múzeum is.

img_4275.jpg

Beverly Hills, a pálmafákkal szegélyezett utcák, exkluzív butikok és éttermek, illetve a fényűző rezidenciák otthona. Rodeo Drive Beverly Hills legdrágább utcája, ahol minden nagy márka megtalálható, valamint itt van a világ legdrágább ruhaboltja is, a Bijan, és a Walk of Style, ahol a világ stílus legendáit ünneplik, akik a legtöbbet adták a divatvilágnak. Az utcán a divatsztárok egy-egy személyes üzenetét lehet elolvasni, és lefényképezni aláírásukkal. A közel 3 km hosszú Sunset Boulevard Beverly Hills-t és Hollywoodot köti össze, ahol a hírességek villái állnak. Ha meg szeretnénk nézni a híres emberek villáit, akkor az utcán tudunk 5 dollárért térképet venni, amelyen a hírességek házait jelölik. A Sunset Boulevard egyébként éjjel él igazán, amikor a szórakozóhelyek, klubok, és bárok tömegével vonzzák az embereket. A Sunset Strip West Hollywood negyedben található hosszú utcán rengeteg butik, étterem és klub áll, illetve sok hírességnek van háza ezen a környéken. A The Beverly Hilton is erre található, melynek báltermében adják át a Golden Globe díjat és a tévéműsorokat díjazó Emmy díjat. 

img_5383.jpg

Downtown Los Angelest magas felhőkarcolók uralják, melyek közül a legmagasabb épület a 310 m magas toronyház, de a legérdekesebb látnivaló a Walt Disney Concert Hall, melynek gyönyörű az éjszakai kivilágítása, és elképesztő a nappali összhatása, de a lényeg legbelül rejtőzik, a világ legkifinomultabb akusztikájú koncertterme. Innen nem messze találjuk a Los Angeles Central Library-t, a világ egyik legnagyobb könyvtárát, több mint 2 millió darab könyvvel, és a Los Angeles City Hall-t. A központból átmentünk a Studio Valley-ba, ahol a Warner Bros stúdiót találtuk meg először, így abba mentünk be. A túra (VIP tour) 50$-ba került, a parkoló pedig 7$-ba, de ha Los Angelesben járunk, ez egy kihagyhatatlan élmény. Később kiderült, hogy a Disney stúdió, a Columbia stúdió és a Universal stúdió sincs innen messze, de nekünk csak sajnos egy stúdióra volt időnk. A túra két és fél órás volt, egy tíz perces vetítéssel kezdődött, ahol a WB által készített legjobb filmekből mutattak részleteket, majd egy golf autóval körbevittek a stúdióban. Először külső helyszíneket mutattak (erdő, tó, utcák házakkal …), utána stúdiókba vittek be, ahol a filmek díszleteit készítik elő, majd láttunk egy kocsi, és kosztüm múzeumot, illetve a Friends (Jóbarátok) kávézóját. A stúdió látogatás után Los Angeles környékét jártuk be, Venice Beach-et, Malibu-t és Santa Monica-t.

img_5224.jpg

Venice Beach a világ egyik leghíresebb strandja, de jóval több, mint pusztán egy szép partszakasz, ahol napozni, szörfözni és úszni lehet. A part menti sétány, a négy kilométeres Ocean Front Walk az igazi attrakció, ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha éjjel-nappal egy szórakoztató központban lennénk, ugyanis utcai előadóművészek, zenészek, artisták, jövendőmondók, és testépítők szórakoztatják a járókelőket. Az őrületes kavalkádot számtalan, hasonlóképpen eklektikus üzlet egészíti ki, ahol a legfurcsább dolgokat is meg lehet venni. Malibu-n hamar végigkocsikáztunk, mert sehova se tudtunk bemenni. A városnak ezt a részét a gazdagok és híresek villái uralják, magántulajdonban lévő partszakaszokkal. Santa Monica már egy kicsit más, ugyanis a Santa Monica-i strandvilágot egyfajta alternatív hangulat jellemzi, de a parti sziklák között itt is megbújnak olyan hírességek villái, mint Meryl Streep, Rod Stewart vagy Michelle Pfeiffer. Az 1909-ben átadott, 1600 m hosszan a tengerbe nyúló móló olyan, mint egy vidámpark. A napenergiával hajtott óriáskerék a város jelképévé vált, a körhinták, a hullámvasút, az akvárium, az éttermek, és a homokos strandok pedig vonzzák a családokat és a fiatalokat. A környék híres látnivalója a Santa Monica Pier a régi világ karneváli látványosságaival, köztük az 1920-ban készült híres hippodrommal és a festett-lovas körhintával. A Santa Monica Place-en éttermeket és 90 butikot (Street Fashion butikok) találunk, a Third Street Promenade pedig egy nyüzsgő sétálóutca utcazenészekkel, árusokkal, üzletekkel, bárokkal és kávézókkal.

img_4171.jpg

Másnap reggel Los Angeles különböző negyedeit néztük meg. Kis Tokyo a város kulturális negyede buddhista templomokkal, szabadtéri árusokkal, hagyományos kertekkel és a város legjobb sushi bárjaival. A XIX. század végén érkező japán bevándorlók virágzó közösséget és kereskedelmet hoztak itt létre, érdemes felkeresni a Japanese Village Plaza bevásárlóközpontot, és a Japanese American National Múzeumot, ahol a japán bevándorlók az amerikaiak életére gyakorolt hatását ismerhetjük meg. Chinatown, az egyik legnagyobb kínai közösségének a központja, a negyedet állandó nyüzsgés jellemzi, és a legkülönfélébb árukat lehet itt beszerezni, a ruhákon át, a különböző ételekig. El Pueblo Los Angeles legrégebbi része, néhány épületét, még a spanyol gyarmatosítók építették a XVIII. század végén, mint például az Old Plaza Church-t, mely az egyik legrégebbi épület. A negyed szélén találjuk a több filmben is szerepelő híres pályaudvart, az 1939-ben épült Union Station-t. A Griffith Park, ahol a HOLLYWOOD felirat is áll, az Egyesült Államok egyik legnagyobb szabadtéri parkja, múzeumokkal, golf- és teniszpályákkal, illetve itt találjuk az Observatory-t és a Los Angelesi állatkertet is. A park egyik legérdekesebb múzeuma az Autry Museum of Western Heritage, mely a vadnyugat világát idézi, illetve a Travel Town közlekedési múzeum. 

img_4190.jpg

Los Angeles három érdekes múzeuma a Californian Museum of Science and History, mely egy tudományos múzeum, a Natural History Museum of Los Angeles, mely egy természettudományi múzeum, ahol különféle növényeket és állatokat tekinthetünk meg, és a California Afro American Museum, mely az afro amerikaiak a város életében betöltött szerepét ismerteti. A belvárostól északkeletre két fontos kulturális intézményt, a Lummis House-t és a Southwest Museum-ot találjuk. Mindkét múzeum csodálatos, őslakos amerikai indián gyűjteményeket rejt, illetve bemutatja, hogyan éltek az amerikai kontinensen az indián törzsek az elmúlt évezredben. Los Angeles keleti részén szintén találunk három fontos kulturális központot, a Getty Centert, a Museum of Tolerance-t, és a University of California Los Angeles egyetemnek otthont adó Westwood Village-t. A Getty Center egy modern műalkotás, gyönyörű kertekkel, sétányokkal és lélegzetelállító panorámával. Gyűjteményei is értékesek, elrendezésük és válogatásuk mintegy újragondolja az emberiség művészeti örökségének fogalmát. Leghíresebb kincsei Paul Gauguin Arii Matamoe és Vincent van Gogh Irises című festménye. A Museum of Tolerance-ban, egy érdekes kiállítást tekinthetünk meg, mely a rasszizmussal és a Holocaust történetével foglalkozik. Westwood Village-ben található California egyik legnagyobb egyetemi központja, közel negyvenezer diák tanul itt, de több népszerű kulturális intézménynek is otthont ad, mint például a Fowler Museum of Culture History-nak, mely egy társadalomtudományi múzeum, amely több kontinens történelmével is foglalkozik. Az Armand Hammer Museum of Art and Culture egy neves művészeti gyűjteményt mutat be, többek közt Monet és Van Gogh gyönyörű festményeivel. Long Beach-re is érdemes ellátogatni, ahol az USA egyik legnagyobb akváriuma tekinthető meg, az Aquarium of the Pacific, valamint kikötőjében áll a XX. század első felének leghíresebb luxushajója, a Queen Mary. 

Szólj hozzá