2017. júl 19.

Parkok

írta: VictoriaTravelle
Parkok

20150502_141349_1.jpg

Szingapúr

A Gardens by the Bay, mely 101 hektáron terül el, Szingapúr elsőszámú városi rekreációs területe a Mariana kikötő mellett. A park három részből épül fel: Bay South Garden, Bay East Garden és Bay Central Garden. A parkot a fenntartható fejlődés jegyében alakították ki, és ökoturisztikai célpontnak szánták. A kertben 18 mesterséges, úgynevezett „szuperfa” emelkedik, melyek 25–50 méter magasak. Sokféle funkciót látnak el, többek közt telepítési, és árnyékolási feladatokat, valamint a kert környezeti motorjaként funkcionálnak. A kert olyan környezetvédelmi technológiákkal van felszerelve, melyek a fák ökológiai funkcióját utánozzák. A napelemek a napenergiát felhasználva világítják meg a szuperfákat, valamint ennek segítségével gyűjtik be az esővizet, amivel öntöznek és a szökőkutakat működtetik, valamint szomszédos üvegházak felmelegedett levegőjét is keringeti ez a „szuperfákból” álló mesterséges erdő. Két szuperfa a Skywalk elnevezésű híddal van összekötve, ahova fel is lehet menni. A fák törzsén egyébként kúszónövények kapaszkodnak. A kertben két üvegház is épült; ezek a Cloud Forest és a Flower Dome üvegházak, melyekben a világ minden tájáról összegyűjtött, összesen 220 000 növényt lehet megnézni. 

brazilia_706.jpg

Rio de Janeiro

A 137 hektáros Botanikus kert (Jardim Botânico) területét 1809-ben VI. János alapította, az akkori lőporgyár mellett. Magát a gyárat 1831-ben lebontották, csak a helyén emelt múzeum emlékeztet rá. VI. János elképzelése egy olyan botanikus kert létrehozása volt, ahol a világ különleges növényeit, virágait, fáit mutatják be. Mára a botanikus kertben 6200 különleges növény található a világ minden tájáról. Érdekes színfoltja a parknak a tó mellett található növényház, ahol húsevő növények is láthatóak, de a legérdekesebb látványosság a királyi pálmasor, ahol a szőnyeghez hasonló tapintású pálma törzsek szinte az égig nyúlnak. Persze akad itt más látnivaló is, mint például a cserjék, lugason úszó növények, pompás virágú bokrok, és pálmák. 

20150504_160812.jpg

Sydney

Sydney egyik szabadon és ingyen látogatható botanikus kertje a Királyi Botanikus Kert (Royal Botanic Garden), mely az év minden napján nyitva van. Az 1816-ban megnyitott 30 hektáros kert körülbelül egymillió növénynek ad otthont. A növények mellett sok más élőlénnyel is találkozhatunk itt, mint például denevérekkel vagy papagájokkal. A növények és állatok mellett, gyönyörű elemei a kertnek a szökőkutak és a szobrok. A kert több részből áll: a Palm Grove pálmaliget 1862-ben nyitott meg, és körülbelül 180 pálmának ad otthont, míg a Herb Garden fűszerkertben konyhai fűszernövényeket és gyógynövényeket láthatunk. A Tropical Centre egy 2 részből álló üvegház, amely különböző trópusi növényeknek ad otthont. A piramis alakú részben az ausztrál trópusi növények, az árkádban pedig a világ más részein honos trópusiak láthatóak. A National Herbarium a nemzeti növénygyűjtemény, ahol körülbelül egy millió szárított növényt tartanak.

img_5027.jpg

Hawaii

Délután a sziget közepén található Dole ültetvényre látogattunk el, amely egy ananász-múzeum és labirintus, ahol közel egy órát bolyongtunk. Érdekes volt látni azt az ültetvényt, aminek a matricáit az itthoni banánokon, és ananászokon is látni néha. Az ültetvényen egy vonat visz körbe, és a kijáratnál egy ajándékboltot találunk, illetve egy kis büfét, ahol ananászos ételeket lehet megkóstolni, valamint ajándék tárgyakat venni. Egy ideig a Dole volt Hawaii fő foglalkoztatója, és egyben legnagyobb ananász ültetvényese, de kivonultak, és máshova vitték az ültetvényeket, ezzel egy kis ugrást okozva a munkanélküliségi mutatókban.

img_5514_1.jpg

San Diego

A Balboa parkba Amerika legnagyobb városi parkja. Az 1868-ban létrehozott parkban rendezték meg 1915-ben a Panama-Pacific kiállítást, amivel a Panama-csatorna elkészültét ünnepelték. A kiállításra rengeteg spanyol gyarmati stílusú pavilont építettek, melyek közül sok még ma is megtalálható a park főutcáján, az El Pradon. Az egyik leghangulatosabb rész a Spanish Village Art Center, de e mellett sok érdekes múzeumot is találunk a parkban, mint például a San Diego Museum of Man-t, az El Prado nyugati végében, mely az emberiség korai történetét mutatja be. Az antropológiai kiállításain bővebb információt kapunk az ókori Egyiptomról, a maják kultúrájáról, és megtekinthetjük az amerikai őslakosok által készített tárgyakat is. A San Diego Museum of Art főleg európai és amerikai régiségeket állít ki 1300-tól a XX. századig, illetve Dél-Ázsiából, Japánból és Kínából származó tárgyakat. Timken Museum of Art több remekművet vonultat fel európai mesterektől, Frans Hals, Rembrandt és Paul Cézanne művei is képviseltetik magukat, továbbá rendelkeznek egy csodálatos orosz ikongyűjteménnyel is. Az El Pradón kelet felé indulva, eljuthatunk a Natural History Múzeumhoz, amely egy hatalmas vásznon saját filmjét vetíti, az Ocean Oasis-t, mely rendkívüli utazásra csábítja a látogatókat a Baja California-n és Cortez tengerén. A hatalmas területen összesen 15 múzeum van, illetve a múzeumoktól északra található a világ egyik legjobb állatkertje, a San Diego Zoo, ahol 40 hektáros területen 3000 állat él a természetes környezetéhez igen hasonló környezetben.

img_4171_1.jpg

Los Angeles

A Griffith Park, ahol a HOLLYWOOD felirat is áll, az Egyesült Államok egyik legnagyobb szabadtéri parkja, múzeumokkal, golf- és teniszpályákkal, illetve itt találjuk az Observatory-t és a Los Angelesi állatkertet is. A park egyik legérdekesebb múzeuma az Autry Museum of Western Heritage, mely a vadnyugat világát idézi, illetve a Travel Town közlekedési múzeum. 

img_1334.jpg

New York

A Central Park a világ egyik leghíresebb parkja. A közel 3,5 négyzetkilométeren elterülő zöldterület teljesen mesterséges, bár nagyrészt természetesnek tűnik. Számos látványosság található a közelében, mint például a Metropolitan és Guggenheim múzeumok, de működik itt konflisállomás is. A Solomon R. Guggenheim Múzeumot, eredetileg az absztrakt festmények múzeumának szánták, többek közt olyan világhírű művészek alkotásai találhatóak itt meg, mint Paul Gauguin, Edouard Manet, Camille Pissarro, Vincent van Gogh, illetve Pablo Picasso 32 műve. Az 1959-ben nyílt magánkézben levő gyűjtemény épületét Frank Lloyd Wright tervezte. A világhírű Metropolitan Művészeti Múzeum a Manhattant átszelő Fifth Avenue mentén található, a Central park keleti szélén. Ez a világ egyik leggazdagabb gyűjteményével rendelkező múzeum, amelynek tárlatain több mint kétmillió műtárgy tekinthető meg. Világszerte ismert a Met ókori kelettel foglalkozó kiállítása, amelyben több mint hétezer tárgy található a bronzkorból, az újkőkorszakból illetve a Szászánida Birodalom idejéből. Az amerikai festményeket és szobrokat tömörítő kiállítás a gyarmati időszaktól a XX. század elejéig fogja át az amerikai művészet fejlődését, de középkori fegyvereket, páncélokat, egyiptomi, európai, afrikai alkotásokat és leleteket is találunk, valamint egy Divat Intézetet. A múzeumba nincs belépő, adomány alapon működik. A Central Park hatalmas, de sikerült azokat a részeit megtalálni, amiket a filmekben szoktunk látni, mint például a tavat, ami körül mindig futnak, és az alagutat, ahol mindig kirabolnak valakit. Harlem széléhez is eljutottunk, de már lement a nap, ezért csak a szélső utcákba merészkedtünk be. 

guell.jpg

Barcelona

A Güell park 1900-1914 épült, melyet Gaudí eredetileg egy modern "luxus lakóparknak" szánt, de végül senki sem akart itt lakni, így ő költözött ide családjával. A parkban láthatjuk a Gaudí-múzeumot, egy három km-es sétautat két épülettel, és a parkot határoló hosszú falat, mely központjában két egymás mellett párhuzamosan futó lépcső áll, köztük pedig a parkot őrző sárkány. A park közepét egy nagy, félkör alakú piactér uralja, szélén kacskaringós, színes csempedarabokkal díszített padrendszerrel. 

Párizs

A Panteonhoz közel húzódik a város legnagyobb parkja, a Luxembourg-kert, szép növényekkel, szobrokkal, és Medici-szökőkutakkal. A Luxembourg-kastély előtti tóban hattyúk úszkálnak, a gyerekek általában miniatűr vitorlás hajókkal játszanak, a kertben sokan piknikeznek és napoznak. A tüllériák vagy Tuilerák kertje a Louvre és a Concorde-tér között található, kis tóval, növényekkel, szép szobrokkal, padokkal, friss pázsittal, a park végén pedig egyiptomi obeliszkkel. Párizs egyik leggyönyörűbb és legrégebbi közparkja, ahonnan látható a Diadalív, a folyón túli Eiffel torony, és az Orsay Múzeum. A kertet még Medici Katalin alapította, majd XIV. Lajos építésze szimmetrikus, szabályos, szobrokkal díszített igazi francia kertté alakította át. 

hyde.jpg

London

A Hyde Park az egyik legnagyobb park London középső részén. Legismertebb része az északkeleti felében lévő Speakers' Corner. A Serpentine tó két részre osztja a parkot, amely a tőle nyugatra fekvő Kensington Gardens-el határos. A Hyde Park területe 140 ha. 1851-ben a parkban volt az első világkiállítás, mely alkalomra Joseph Paxton megtervezte a Crystal Palace-t, ahol a tüntetéseket szokták tartani. A Serpentine tótól délre fekszik Diana emlékszökőkútja, melyet 2004-ben adtak át, északra pedig a gát mögött van a Londoni holokauszt emlékmű, de van a kertben egy botanikai kuriózum is, a szomorúbükk, amit lecsüngő ágai miatt „fordítva növő fa” néven is emlegetnek. A Hyde Park Corner-rel szemben áll London legelőkelőbb szállodája, a The Lanesborought, mely a felső szinten lévő királyi lakosztályban eltöltött éjszakáért 8 000 fontot kérnek. 

retiro.jpg

Madrid

Madrid talán legszebb parkja, a 120 hektáros Retiro, mely a város szívében található. Van itt csónakázó tó, rózsakert, a tóparti Palacio de Cristal-ban művészeti kiállítás, vasárnap délelőttönként - illetve nyáron mindennap - a gyermekeknek ingyenes bábelőadás. A Retiró-ban áll a világ állítólag egyetlen, ördögöt ábrázoló szobra, a Bukott angyal.

Szólj hozzá