2017. júl 21.

Szobrok a nagyvilágból

írta: VictoriaTravelle
Szobrok a nagyvilágból

brazilia_119.jpg

Brazília

A Rio de Janeiro-ban található Krisztus szoborhoz, kétféle módon lehet feljutni. A taxik általában a szobor aljáig visznek, ahonnan vasúttal (38 reál), vagy busszal (40 reál) lehet tovább menni. Mi a buszt választottuk, mert biztonságosabb, volt hozzá idegenvezető, és három helyen is megállt, hogy tudjuk fotókat készíteni. Az első két helyen ahol megálltunk, gyönyörű volt a kilátás, egész Rio de Janeiróra rá lehetett látni; a távolban magasodott a Pao de Acúcar, mellette a sárga homokos strandok, mögöttünk pedig a Krisztus szobor, mely a világ egyik legismertebb szobra. Az emlékmű teljes súlya nagyjából 1000 tonna, ebből a szobor 700 tonna, magassága pedig 30 m. A Megváltó Krisztus szobor, a 700 m magas Tijuca Erdei Nemzeti Parkban emelkedő Corcovado hegyen áll. A szobor megalkotásának első gondolata 1850 körül fogalmazódott meg. Az ötletgazda Dom Pedro Maria Boss katolikus pap volt, aki tervei kivitelezéséhez portugál Izabella hercegnőtől kért anyagi támogatást, de nem kapott. Az ötlet 1921-ben került ismét a figyelem középpontjába, amikor Brazília függetlenségének 100. évfordulója alkalmából, az egyik ismert hetilap pályázatot írt ki egy nemzeti emlékhely megtervezésére. A győztes Heitor da Silva Costa pályaműve lett, egy hatalmas Krisztus szobor, amely mintha oltalmazóan magához akarná ölelni a várost. Az elképzelés megvalósítására a Rio de Janeirói főegyházmegye emlékműhét elnevezéssel Brazília szerte adománygyűjtést rendezett, amely sikeres volt. A szobor végül Párizsban készült el, 1926-ban kezdett Paul Maximilien Landowski francia szobrászművész a fej és a kezek megformálásához, a törzs és a karok részletes megtervezését pedig Heitor da Silva Costa építészmérnök végezte. Az óriási mű a húszas évek rendkívül felkapott művészeti irányzatának megfelelően, art deco stílusban készült. Az emlékművet elemekre bontva szállították Párizsból Rio de Janeiróba, majd egy külön, erre a célra épített kisvasúttal vitték fel a Corcovado-ra, és a hegyen állították össze, 1931. október 12-én pedig felavatták. A szobornál mindig rengeteg ember van, mindegy melyik napszakban megyünk fel, és szinte mindenki a szoborhoz hasonlóan, kitárt karokkal készít magáról képeket.

img_9866.jpg

Hongkong

A híres ülő Buddha szobor Lantau szigetén található. A szoborhoz busszal vagy libegővel lehet feljutni, ami 90 HKD-ba kerül egy útra, és nagyjából fél óra alatt visz fel a hegyre. A libegőből kiszállva ajándékboltok, és éttermek várják a turistákat, majd a Po Lin kolostor jön, aminek egy része le volt zárva építkezés miatt, mikor mi ott jártunk, de mellette nyitva volt a vegetáriánus büfé, ahol 4 HKD-ért lehetett sütiket venni, 25 HKD-ért pedig vegetáriánus tálat. Az 520 m magasan lévő ülő Buddha-szoborhoz hosszú lépcsősor vezet. A szobor 26 m magasan egy lótusztrónon ül, és a tisztaságot jelképezi, körülötte pedig buddhista szentek szobrai állnak. Lótusz ülés a lótuszra utal, ami képes a tó piszkos vízéből kiemelkedni, a kerek arc, a hold tökéletes alakja, a kupola alakú fej a bölcsességet jelképezi, jobb kézzel áldást ad, az egész világot megszabadítva a szenvedéstől, a mellén pedig horog kereszt látható, ami az univerzum erejét jelképezi, miszerint Buddha könyörülete és bölcsessége mindenki számára elérhető. A hat kisebb bronz szobor gyümölcsöt és tömjént kínál neki, melyek a megvilágosodáshoz szükséges erények. A mai napig szerzetesek és apácák lakják a kolostort, de szállást és ételt is kínálnak az odalátogatóknak, illetve számos shaolin kung-fu bemutatót tartanak az érdeklődőknek. 

img_1130_1.jpg

New York

A New York-i Szabadság szobor a szabadság, és a függetlenség szimbóluma. A 93 m magas bronzszobor a Liberty Island szigeten áll, melyet Franciaország adományozott az Egyesült Államoknak. Eredetileg a függetlenségi nyilatkozat aláírásának századik évfordulójára szánták, de csak 9 évvel később készült el. A szobor egy kilométerre áll attól a helytől, ahol az első bevándorlók partra szálltak. A nőként ábrázolt Szabadság egy fáklyát tart a jobb kezében, és egy táblát a baljában. A tábla felirata JULY IV MDCCLXXVI – vagyis 1776. július 4., az Egyesült Államok függetlenségének kikiáltása. A nőalak egyik lába láncokon áll, mely az elnyert szabadságot jelképezi, a korona hét ága pedig a hét tengert. Teljes magassága a talajtól a fáklya tetejéig 93 méter, beleértve a talapzatot, de a szobor maga csak 46 méter, és 204 tonna. A talapzat második emeletén levő múzeum a szobor történetét mutatja be, de a szobor belsejében levő csigalépcsőn fel lehet menni a koronában levő kilátóhoz. 1916 előtt a jobb karban levő létra is nyitva volt a nagyközönség számára, de ma már csak a személyzet használhatja a fáklya világítóberendezéseinek karbantartására.

img_5187.jpg

Szingapúr

Szingapúr központja a Marina, ahol az operaház, a Marina Bay Sands hotel, a Fullerton hotel, és Szingapúr jelképe, a Merlion szobor áll 1972-óta. A merlion egy oroszlán fejű, de haltestű élőlényt ábrázol. Neve a sellő, és az oroszlán szavakból származik. A szobrot Fraser Brunner tervezte 1964-ben a Szingapúri Idegenforgalmi Bizottság számára, mely Szingapúr nemzeti jelképévé vált. 

img_4616.jpg

Thaiföld

A What Pho templomban található Thaiföld legnagyobb méretű fekvő Buddha szobra, aminek a borítása aranyból készült. Az igazgyöngyökkel kirakott talapzaton fekvő Buddha 43 m hosszú és 15 m magas, jobb karjával a fejét támasztja. A 3 m magas és 4,5 m hosszú talpán, 108 gyöngyberakásos Buddha ábrázolás látható, melyekről megismertetik az igazi Buddha. A templomon kívül van 91 sztupa, melyek közül a kisebbek tartalmazzák a királyi családok hamvait, valamint 4 csarnok és egy központi szentély. A Wat Pho templom feladata a hagyományos thai masszázs megőrzése és oktatása, ezért itt van a legnevesebb thai masszázs oktatóközpont a világon. A Wat Pho komplexuma két területre van osztva, a déli területen van egy működő buddhista kolostor, mely a szerzetesek lakóhelye és iskolája, az északi területen pedig a hatalmas fekvő Buddha és a masszázs iskola található.

Szólj hozzá