2018. aug 01.

Ibiza

írta: VictoriaTravelle
Ibiza

img_20180710_114009.jpg

Ibiza-ra hajóval mentünk Valencia mellől, Denia-ból. Nagyjából másfél órát kellett busszal menni Valenciától Denia-ig, majd a buszmegállótól a kikötő 20 percre volt gyalog. Hajónk 13h-kor indult, és délután háromra már Ibizán is voltunk. San Antonio-ba érkeztünk, mert oda olcsóbbak voltak a hajójegyek. Ez a város egyébként a főváros mellett a sziget második legpezsgőbb éjszakai élettel rendelkező települése, de a város híres csodálatos napnyugtájáról, valamint öblét Európa egyik legszebbjének tartják. San Antonio-tól délre sorakoznak a sziget híres öblei és strandjai, a Bassa, a Conta, és a Vadela öböl, melyek nagyon szépek és különlegesek. Itt találjuk az Eden-t és az Es Paradis-t, mely híres vízi bulijairól ismert, és arról, hogy talán a legszebb klub a szigeten. 2012. júniusában nyitott San Antonio tengerparti klubja, az Ocean Beach Ibiza, ahol nappal és éjjel is buli van. A városból az L3-as busszal lehet Ibiza fővárosába eljutni, Ibiza városba, ahol a szállásunk is volt. A buszút nagyjából egy óra, ráadásul a központtól elég messze tesz le a busz. A szállásunk Ibiza város kikötőjének a messzebbik felén volt, így egy jó fél órát kellett sétálnunk odáig, mivel a városokon belül csak taxikkal lehet közlekedni. Vasárnap délután érkeztünk a szigetre, és kedd este már mentünk is tovább Mallorcára, így elég kevés időnk volt felfedezni Ibiza-t. A szállásunk egy modern épületben volt, egy nyolc szobás régies hangulatú lakásban, ahol csak egy fürdőszoba üzemelt, aminek az ajtaja nem volt zárható, és egy konyha, de így is éjszakánként 25 000 Ft-ot kértek szobánként. Utólag kiderült, hogy az elhelyezkedése nem volt rossz, mert mögöttünk állt Ibiza második legnagyobb diszkója, a Pacha, mely egyben a legrégebbi is, mivel 1973-ban nyitott meg. Ez a diszkó az egyik leghíresebb és legjobb a szigeten, klubjában a house stílus dominál, de az 5 teremben természetesen más zenei stílusokra is lehet táncolni. Szintén a kikötőben van az egyik legújabb klub, a 2013-ban megnyílt Booom!, és a strand is viszonylag közel volt (Talamanca), mert csak negyed órát kellett sétálni, illetve éttermek és élelmiszer boltok is voltak pár perc sétára. A Talamanca strand szép tiszta, a víz meleg, lassan mélyül, a homok fehér, és kevesen vannak.

img_20180709_141145.jpg

Ami a bulikat illeti, minden diszkóban megvan, hogy melyik nap ki lép fel, a jegyek pedig 25 – 55 € között mozognak. Mivel csak egy teljes napot voltunk Ibizán, hétfő volt az egyetlen nap, amikor elmehettünk bulizni. Úgy tűnt, Ushuaia a legnagyobb diszkó, mely Playa d’en Bossa-n található, és minden hétfőn David Guetta lép fel idén, a belépő pedig 50 €. Playa d'en Bossa Ibiza egyik legnépszerűbb és egyben legdrágább része, a főváros és a repülőtér között félúton található. Itt van a sziget leghosszabb homokos strandja, mely remek vízisport  lehetőségeket kínál, és a település ad otthont Ushuaia mellett a Space és a kisebb Sankeys, valamint a világhírű Bora Bora tengerparti klubnak, de Playa d'en Bossa-n működik egy aquapark is, az Aquamar.

img_20180708_153905.jpg

Első nap a strandon voltunk egész nap, majd este átmentünk busszal Playa d’en Bossa-ra, ahol hatalmas volt a nyüzsgés. Mivel már lement a nap mire odaértünk, a strandot nem láttuk, de megtaláltuk a diszkókat, a sétálóutcát éttermekkel, butikokkal, és a Hippi Market-et is, ahol színes ruhákat és karkötőket árultak. Gondolkodtunk, hogy vegyünk-e jegyet az Ushuaia-ba, de a strandról be lehetett látni a diszkóba, és a zenét is tökéletesen lehetett hallani, így onnan hallgattuk másokkal együtt egy darabig, majd sétáltunk a főutcán, végül hazamentünk az utolsó busszal. A bulik általában 5-kor kezdődnek és hajnalig tartanak. A buszok hivatalosan negyed óránként közlekednek 23h30-ig, majd kitesznek egy Disco busz táblát a buszokra, ami annyit jelent, hogy a buszjegy kétszer annyiba kerül, mint napközben, vagyis 2 € helyett 3 – 4 €-ra emelkedik. Amikor a buszra vártunk, nagyjából fél órát voltunk a buszmegállóban, úgyhogy inkább azt mondanám, hogy egy jó félóránként jönnek a buszok.

img_20180710_132257.jpg

Utolsó napunkat a fővárosban töltöttük, és az óvárost néztük meg, illetve beültünk a 100 Montaditos-ba, ami egy olcsó étteremlánc Spanyolországban. 1 – 4 €-ba kerül minden az étlapról, 100 szendvicsből lehet válogatni, a saláták 3,5 €-ba kerülnek, illetve 2 €-ért van rántott hús, rántott sajt, és sült krumpli. Minden szerda és vasárnap akciós nap, ami annyit jelent, hogy majdnem minden 1 €, ami az étlapon szerepel.

img_20180710_133313.jpg

Ibiza-t "Fehér szigetnek" is szokták hívni a tengerpart fantasztikus homokja, jellegzetes, hófehérre festett középkori hangulatú házai, és szűk kis utcácskái miatt. Ibiza-ról sokan mennek át Formentera szigetére hajóval, melyet Európa egyik utolsó paradicsomának tartanak. Mivel mi csak két napot töltöttünk a szigeten, nem fért bele, hogy oda átmenjünk.

img_20180710_132352.jpg

Ibiza fővárosát (Eivissát) tartják a sziget legcsodálatosabb településének. Itt minden egy helyen megtalálható, ami Ibiza-t világhírűvé tette. Élvezhetők a tenger hullámai, a simogató napsütés, az óváros sármja, és itt van a sziget egyik legpezsgőbb éjszakai élete. Eivissa-nak strandja ugyan nincs, de a város határán kívül rögtön megkezdődnek a homokos partok. Eivissa két részből áll, az óvárosból (Dalt Villa), és a modern részből (Eixample), melyhez a kikötő, a La Marina, és a festői Sa Peña tartozik. A város szíve a Passeig Vara del Rey, melynek nevét a kubai függetlenségért folytatott spanyol – amerikai háborúban hősi halált halt tábornokról kapta, akinek 1904-ben emlékművet is állítottak. A kikötő két nevezetessége a kiszáradt kút, melyet öt kovácsoltvas lámpa díszít, és a kalózok obeliszkje, mely az egyetlen emlékmű a világon, melyet kalózoknak állítottak. A Sa Peña városrész ellentmondásos, mivel festői, de nagyon szegény. Fehérre meszelt házaiban, és keskeny szögletes, lépcsős utcáiban a mai napig sok halász él családjával. A kötélen száradó ruhák, a macskakövön játszó kisgyerekek, az önfeledten napozó macskák hamisítatlan tengerparti hangulatot kölcsönöznek Sa Peña-nak, a halszagról, és a készülő ebéd illatáról már nem is beszélve. A felső városrész (Dalt Vila) is csodálatos látnivalókat tartogat, mely kapuját 1583-ban építették II. Fülöp uralkodása alatt. A két leghíresebb építészeti nevezetessége a Katedrális és a városháza, ahol egykor felvonható függőhíd állt, napjainkban viszont egy kőhíd áll a helyén. A 22 m magas fallal körülvett városrészt három átjáró köti össze az alsó várossal. Szűk és meredek, kockakövekkel kirakott sikátorai a régmúltat idézik, a várfal mellett pedig meredek lépcső vezet a védőbástyák és a vár felé, ahonnan megpillanthatjuk az alattunk elterülő várost, és a kristálytiszta kék tengert. A bástya túloldalán festői fehér házacskák sorakoznak, és az aranysárga kövekből épült napszítta templom, mely évek óta vigyázza Dalt Vila-t.

img_20180710_125654.jpg

A fővárostól 10 km-re délnyugatra helyezkedik el két híres strand, a homokos Platja de ses Cavalle-t, és a szintén homokos Platja de ses Salines, melynek közelében sólepárlók tekinthetők meg. Cala Bassa az egyik legkedveltebb fürdőhely sekély homokos partjával, az aprókavicsos és sekély Cala Conta pedig a kisgyerekesek kedvence. A sziget harmadik legnagyobb üdülő – települése Santa Eularia, mely homokos tengerpartjával, és pálmafás promenádjával igen szép. Ez a sziget egyik gasztronómiai és kulturális központja is, látnivalója pedig az 52 m magas Puig de Missa dombon található Església de Puig de Missa templom. Érdemes ide felmászni, mert a kilátás elbűvölő. Santa Eularia-tól északra a Punta Arabi területén rendezik minden szerdán a hippi piacot, ahol a mára megöregedett hippik mindenféle, részben saját kezűleg készített ajándéktárgyat kínálnak eladásra. A sziget keleti részén levő Es Cana, ahol a híres hippi – piac is található, szintén családbarát pihenést tesz lehetővé, bár ez viszonylag már pezsgőbb hely. Lehetőség van vízi sportolásra is, Es Cana körül pedig gyönyörű, romlatlan strandok találhatók. Cala Llonga is egy csendes hely, mely egy igazán festői öbölben helyezkedik el. Ibiza város és Santa Eulária között van, Ibiza keleti részén. Lassan mélyülő, széles, homokos tengerpartja, és mögötte a kis dombok csodálatos látványt nyújtanak. Nem kell lemondani itt sem a vízi sportokról, ejtőernyős vízisízés, búvárkodás, szörfözés, és strandröplabda is kipróbálható. Cala Vadella Santa Eularia-hoz hasonlóan egy csendes üdülőváros, mely egy elszigetelt domb lábánál lévő öbölben fekszik. Portinatx Ibiza legészakibb nyaralóközpontja, mely egy nyugodt, és egyben gyönyörű hely, sokak szerint Ibiza legszebb üdülővárosa. Portinatx előtt 3 kilométerre található Cala de’n Serra csodálatos öble, mely sziklás és homokos részekben egyaránt bővelkedik. A sziklás partok a búvároknak, a horgászoknak, és a túrázóknak sok kellemes meglepetést tartogatnak. A turizmustól távol lévő kis falukban, mint Santa Ines, San Carlos, San José, vagy San Miguel megismerhető az igazi és hamisíthatatlan "falusi" Ibiza. Es Vedra Ibiza első számú természeti látványossága a délnyugati részen, mely hajóval érhető el. A kis sziklás sziget egy varázslatos hely, csodálatos kilátással, és naplementével.

img_20180709_173929.jpg

Ami a bulizást illeti, Ibiza egyik leghíresebb szórakozóhelye a San Rafael település közelében található Privilege, mely a világ legnagyobb szórakozóhelye címével büszkélkedhet, ugyanis 10 000 főt képes befogadni. Híres, és népszerű klub a legendás Amnesia is, mely az egyik első klub volt, hiszen 1976-ban nyílt. Az Amnesia-t az International Dance Awards díjának keretében 2007-ben a világ legjobb szórakozóhelyének választották, ahol hab partikat is tartanak. A Playa d'en Bossa-n található Space 2005-ben, és 2006-ban nyerte el ezt a díjat, mely sokak kedvenc ibizai klubja. A Space híres bulija az 1999 óta létező We love Sundays, mely 22 órán át tart, vasárnap reggel 8-tól hétfő reggel 6-ig. A DC10 a sziget egyetlen igazi underground klubja Sant Jordi-ból 15-20 perc gyalogútra, mely a hétfői bulikról híres. Ez nem az az elegáns, hatalmas klub, nincs dress code, vagy VIP-rész. Az egyik legkülönlegesebb szórakozási lehetőség a rendszeresen teltházas Zoo Project szabadtéri buli, mely egy régi állatkert területén működik, és ahova mindenki testfestéssel érkezik. A legtöbb szórakozóhely a fővárosban, Eivissa-ban vagy annak környékén, Playa d'en Bossa-n, valamint a nyugati San Antonio településen összpontosul. A belépőjegyek 25-55 €, de a híresebb klubok nagyobb bulijaiért még ennél is többet elkérhetnek. Ha a helyszínen veszünk belépőt, az akár 20 €-val is drágább lehet, mint online elővételben, így érdemes az EZ nevű oldalon vásárolni jegyeket. Lehet, hogy drágák a bulik Ibizán, de az ibizai partik életre szóló élményt nyújtanak. A sziget legtöbb szórakozóhelyén a dj-k Techno, House, Baleári House, Deep House, Progressive, Dubstep, és Trance zenei stílusok lemezeit forgatják. Buli hajókon is lehet partizni, amikre a belépők nagyjából 80 €-ba kerülnek.

Szólj hozzá