2019. okt 21.

200 hely, amit látnod kell: Karib térség

írta: VictoriaTravelle
200 hely, amit látnod kell: Karib térség

img_2564.jpg

Hófehér homok, türkizkék óceán, koktélok, salsa, és jó hangulat jellemzi a karib-térséget, mely négy ezer kilométer hosszúságú ívet alkotva húzódik Kubától egészen a Venezuela partjaitól nem messze található Trinidadig. A szigetvilág a klímának köszönhetően olyan buja és színes, hogy kevés hozzá hasonlót ismerünk. A szigeteken kívül, ehhez a térséghez tartozik Florida dél-keleti része, Mexikó keleti partjai, Közép-Amerika keleti része, és Dél-Amerika északi partjai. A Karib-szigeteket több csoportra szokták osztani, vannak a Nagy-Antillák, (Kuba, Jamaica, Haiti, Dominikai Köztársaság, Puerto Rico (USA), Turks- és Caicos-szigetek (Egyesült Királyság), illetve a Kajmán-szigetek (Egyesült Királyság)), és a Kis – Antillák (Amerikai Virgin-szigetek, Brit Virgin-szigetek, Anguilla (Egyesült Királyság), Saint-Barthélemy (Franciaország), Saint-Martin (Franciaország), Sint Maarten (Hollandia), Saba (Hollandia), Sint Eustatius (Hollandia), Saint Kitts és Nevis, Antigua és Barbuda, Montserrat (Egyesült Királyság), Guadeloupe (Franciaország), Martinique (Franciaország), Dominikai Közösség, Saint Lucia, Barbados, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Grenada, Trinidad és Tobago, Curaçao (Hollandia), Bonaire (Hollandia), és Aruba (Hollandia). Ezen kívül, aszerint is szokták csoportosítani a szigeteket, hogy melyik országhoz tartoznak; holland szigetek, francia szigetek, brit szigetek, és az amerikai szigetek. Néhány éve, mikor Miamiban és a Yucatán-félszigeten jártunk, majdnem eljutottunk néhány karib szigetre is, többek közt Kubába és a Bahamákra, de egy novemberi hurrikán közbeszólt, így csak Key West-ig jutottunk, ahonnan egy karnyújtásnyira volt Kuba. Kubában Havanna és Varadero érdekelt volna, a Bahamákon pedig Nassau. Mivel Varadero kísértetiesen hasonlít Cancún tengerpartjára fotók alapján, a Bahamák pedig Key West-re, így annyira nem bántam, hogy most nem jutottunk el ezekre a helyekre, de egy következő nyaralás során, biztosan el fogunk látogatni ezekre a szigetekre. Kubába legegyszerűbben Mexikóból lehet eljutni repülővel, a Bahamákra pedig Miamiból hajóval, vagy repülővel. A hétszáz tagból álló Bahama-szigetcsoport közül csak húsz lakott. Az egyik legnagyobb ünnep a szigeten a Junkaoo (dec. 25-től jan. 2-ig), amikor utcabáloktól zajos minden üdülő-és kikötőváros. Nassau egyébként egy bevásárló paradicsom, ahol a világmárkák és ékszerek adómentesen vásárolhatók a helyi kézműves termékek mellett. A hihetetlenül tiszta tenger és a puha homok teszi a Bahamákat ilyen vonzóvá, ahol kiváló helyszíneket találhatunk egy kis búvárkodásra, de itt találhatjuk a Karib térség legjobb golfpályáit is, valamint vibráló élénk éjszakai életet látványos előadásokkal és kaszinókkal.

img_2259.jpg

A Karib-térségben az első megállónk Miami volt, és azon belül Miami Beach, mely Miami legcsillogóbb része, ahol pálmafák környezetében élvezhetjük a nyaralást a hófehér homokos óceánparton. Az Art Deco negyedben, a huszadik század elején épült házak nagy becsben vannak tartva, hisz tükrözik a kor sajátosságait, és igazi amerikai hangulatot árasztanak. Az épületek az 1920–1930-as évekre jellemző Art Deco stílusban épültek, amelyet élénk színek, egyszerű vonalvezetés és hollywoodi csillogás jellemez. A Collins Avenue és az Ocean Drive az Art Deco negyed két főutcája, ahol hotelek és éttermek találhatóak, az utcák pedig egész nap zsúfolásig teli vannak. South Beach Miami szórakoztató és fürdő központja, partszakaszaikat gyönyörű, homokos strandok jellemzik, utcáikat pedig bárok, éttermek, pub-ok, night clubok, és disco-k szegélyezik. Érdemes végigmenni a Lincoln Road-on, ahol elegáns éttermeket és kávézókat találunk, valamint megnézni a Lincoln Road Mall-t, mely egy fontos kulturális központ, ahol érdekes művészeti gyűjteményt tekinthetünk meg. Miami Beach-től északra fekvő North Beach-et óriási szállodák jellemzik, a délre fekvő Key Biscayne-re pedig csodálatos tengerpartja miatt érdemes ellátogatni, amelyet pálmafák szegélyeznek. Key Biscayne szigetét híd köti össze Miamival, ahol 1,5$-t kell fizetni, ha be szeretnénk menni a szigetre, ami egyébként egy természetvédelmi terület. Miamiból át lehet menni a Palm és Hibiscus szigetekre is, ahol a híres sztárok luxusvilláit, privát jacht kikötőit és strandjait láthatjuk. A szigetekre elméletileg csak engedéllyel lehet bemenni, de minket átengedtek a sorompónál, így meg tudtuk nézni a gyönyörű házakat. Ha a víz felöl szeretnénk megnézni ezeket a villákat, akkor Bayfront park kikötőjéből induló hajókra kell felszállni, melyek a szigeteken levő villákat mutatják meg az óceán felöl. Palm Beach-re is elmentünk, ahol a legenda szerint egy kókuszdiókkal teli hajó süllyedt el, aminek köszönhetően a part teli van pálmafákkal, de sokan nevezik Florida aranypartjának is, mivel a strandok gyönyörű fehér homokosak, az óceán pedig szép kék. 

img_2826_1.jpg

Ha Miamiban nyaralunk, mindenképp menjünk el Key West-re is, az Egyesült Államok legdélebbi pontjára, mely az egyetlen „karib szigete”. Már a hidakon utazás is páratlan élményt nyújt, nem beszélve a karibi szigetvilág varázsáról. A kiránduláshoz jó korán kell kelni, mert 250 km-re, délre fekszik Miamitól ez a szubtrópusi paradicsom, mely csodás naplementéiről és nyüzsgő éjszakai életéről híres, épületei pedig a gyarmati időket idézi. Key West-re hidakon lehet eljutni, a tenger fölötti pilléreken átívelő Highway One főút Overseas Highway részén, mely a kis szigeteket köti össze. A legismertebb híd a Seven Mile Bridge, mely majdnem 11 kilométeres. Az elmúlt néhány évtizedben az itt élők trópusi paradicsommá alakították a helyet, a klasszikus déli, színes deszkákból felépített verandás házak alkotta utcák egyedi hangulatot sugároznak, melyeket Amerikában sehol máshol nem találunk. A házak kertjeit óriás pálmafák borítják, és a kikötőben, éppen mikor odaérünk, egy Carnival hajóról szálltak le az utasok, hogy felfedezzék ezt a trópusi szigetet. Duval Street Key West főutcája, ahol üzletek és éttermek sorakoznak, de ha igazi helyi ételre vágyunk, akkor menjünk át a Stock szigetre, amely egykoron a munkások szigete volt. A szigeten rengeteg éttermet találunk, melyek főként halas ételeket szolgálnak fel. Ezek közül az egyik legismertebb a „Half”, de ha édességre vágyunk, akkor a Hoghfish bárban érdemes megkóstolni a Key lime pie-t, ahol azt a legjobban készítik el, illetve a Blue Heaven-ben vásárolni finom édességeket. Ami a naplementét illeti, csak és kizárólag a Mallory téren érdemes megnézni, ugyanis ott a legszebb. Key West-en valamikor 85 dohánygyár működött, melyekből még néhány fennmaradt, mint például a Rodriguez Havanna, az Island Cigar Factory és a Cuban Leaf Cigar Factory, melyeket Kubai családok üzemeltetnek évtizedek óta. A manufaktúrában bemutatják a szivar készítését, valamint igazi kubai szivarokat lehet vásárolni.

img_3245.jpg

A Yucatán-félsziget, mely nemcsak a maja civilizáció bölcsőjeként ismert, hanem homokos tengerpartjai, csodálatos kézműves-termékei, gazdag folklórja és kiváló konyhája révén Mexikó egyik legnépszerűbb nyaralóhelye. A Maya Riviéra központja Cancún, mely nyüzsgő éjszakai életről, hatalmas luxus hotelekről, és hófehér homokos partjairól híres. Gyönyörű szállodasora egy lagúna és a Karib-tenger között fekszik, egy félszigeten. A strandok lélegzetelállítóan gyönyörűek, a homok hófehér apró szemcsés, az óceán pedig világos pasztell kék. A Krystal hotel közelében le lehet menni a strandra, és itt találjuk a buli központot is, a Coco Bongot, ahol éjszaka nagy élet van. Egy másik gyönyörű strandot találunk Tulum romjai alatt. Más maja városokkal ellentétben, közvetlenül a fehérhomokos tengerpart mellett épült Tulum, a romok mögött pedig a gyönyörű kék szubtrópusi ég, és a végtelen azúr színű Karib-tenger látható. El Castillo mellett lehet lemenni a strandra, és megmártózni a langyos óceánban, ahol a fehér homok, a türkizes óceán és a mélykék égbolt felejthetetlen látványt nyújt. Playa del Carmen városában találjuk a Yucatan-félsziget harmadik legszebb strandját, amely hófehér homokos, az óceán égszínkék, a parton pedig tengerparti bárok és éttermek, illetve egy hosszú sétálóutca, a Quinta Avenida várja a turistákat, ahol mindenféle ajándékot lehet vásárolni, és jobbnál jobb éttermekben megkóstolni a hamisítatlan mexikói ételeket. Cancún-ból Isla de Mujres-re lehet átmenni, Playa de Carmen-ből pedig Cozumel szigetére, amit mi meg is tettünk. Isla de Mujeres egy aprócska sziget, ahol nagyon kevés a látnivaló, viszont gyönyörű az óceánpart. Cozumel egy másik kicsi mexikói sziget, mely számos kincset rejteget. A sziget körüli korallzátonyok több száz egzotikus tengeri hal szentélye, mely kiváló búvárkodási lehetőségeket biztosít mind a felszíni, mind a mélytengeri búvárkodáshoz. A sziget belseje pedig több ezer éves maja romokat rejteget. A szigeten található a Chankanaab Park, ahol delfinekkel és fókákkal búvárkodhatunk, megnézhetjük a Maja múzeumot és romokat, illetve betekinthetünk a maják egykori életébe.

img_3585.jpg

Ami a Karib szigeteket illeti, érdemes megnézni a Nagy-Antillákat, illetve a francia-, brit-, és holland szigetekből néhányat, mert mindegyik más és más hangulatot áraszt. Bár ezeken a szigeteken még nem jártam, de összegyűjtöttem a legkülönlegesebbeket, amiket egyszer az életben látni kell. A Nagy- Antillákhoz tartozó Puerto Rico-ban érezhetjük a latin életérzés legjavát, megismerhetjük a trópusi esőerdőket, és csodás tengerpartokat, épp úgy mint San Juan történelmi részeit, az erőd történetét, és az itt lakó emberek vendégszeretetét. Jamaika egyedülálló hagyományairól és kultúrájáról híres, a második legnagyobb területű sziget a térségben. Természeti kincsekben gazdag, az egyik legkedveltebb hely a Dunn’s vízesés, ahol felmászhatunk a lépcsős vízesés tetejére, buja trópusi környezetben. Reggae zenét és helyi kézműves alkotásokat találunk itt, de lehet raftingolni, lovagolni, vagy golfozni is. A Dominikai Köztársaság szinte egész évben tele van turistákkal. Gyönyörű strandokkal büszkélkedik, de kulturális szempontból is érdekesek a látnivalók. Végül, de nem utolsó sorban Kuba, mely bőségesen kínál látnivalókat, nem beszélve csodálatos óceánpartjairól. A Kis – Antillákhoz rengeteg sziget tartozik, így néhány különlegeset emeltem ki. Bermuda 150 szigetből, és mintegy 200 korallzátonyból áll. A szigetek közül csupán 20 lakott, melyek közül tízet híd köt össze. Nagy hagyománya van errefelé a krikettnek, és a sárkányeregetésnek. A három szigetből álló Kajmán-szigetek hajdan kalózok búvóhelye volt, de manapság gyönyörű tengerparti paradicsommá vált, ahol az egyik legjobb merülő helyet találjuk. Az Amerikai Virgin szigeteket, vagyis St. Thomas szigetét csodás földrajzi elhelyezkedése teszi az egyik legfestőibb, legszebb panorámát kínáló ékszerdobozzá. St. Thomas és a közeli szigetek, St. John és St. Croix számos kirándulási lehetőséget kínál, Charlotte Amelie-ben pedig a térség legnagyobb duty-free (adómentes) kínálatát találjuk. A szigeten találjuk a világhírű Magen’s Bay-t, mely sokak szerint a világ legszebb 10 tengerpartjai közé tartozik, de számtalan merülési lehetőségek közül is választhatunk. A sziget belső része lehetőséget kínál hegymászásra, kajakozásra illetve túrázásra. A közeli St. John sziget rejtegeti a szintén világhírű hófehér homokos Trunk Bay partot, mely a Magens Bay-el vetekszik szépségében. A Brit Virgin szigetekhez tartozó Tortola csupán 19 m hosszú és 5 km széles, így könnyen felfedezhetjük a felszínen lévő természeti szépségeket, mint a 457 méter magas Sky World-öt, ahonnan megcsodálhatjuk az alattunk elterülő szépségeket, és a Cane Garden Bay festői öblét, mely méltán lett híres fehér homokjáról, és türkizkék vizéről.

karib_1.jpg

Antigua a kopár mészkő sziget, szó szerint vakító fehér homokos partokkal rendelkezik az Atlanti-óceán és a Karib-tenger találkozásánál. A sziget arról híresült el, hogy 365 fürdőhelye van, így az év minden napjára jut egy. A Half Moon Bay és a Long Bay kiváló vízi sport, és búvárkodási lehetőségekkel várja a vendégeket. A volt brit gyarmat fővárosa a mai napig magán hordozza épületeiben a gyarmatosítás örökségét, épületei egyedülálló élményt nyújtanak, így érdemes gyalog felfedezni az óvárost. A Dominikai Közösség természeti szépségeiről híres, itt láthatjuk a hatalmasra megnövő Sisserou papagájt és a Trafalgar vízesést. A sziget partjai mentén, gyakran látni bálnát. St. Lucia Pitonjait, vagyis sziklahegyeit már messziről megpillanthatjuk, melyek a partszakaszt uralják, és sejtetik a mögöttük rejtőző paradicsomi természeti kincseket. Számos túra kínálkozik a Pitonok és a sziget vulkanikus rejtélyeinek felderítésére. Buja őserdők, banán ültetvények, vulkáni kráterek és vízesések váltják egymást ezen a trópusi szigeten. Barbados az egyik legszikrázóbb, és legkevésbé csapadékos sziget a Karib-térségben, mely gyönyörű korallzátonyaival, festői gyarmati városkáival, érdekes múzeumaival, valamint pezsgő éjszakai életével emlékezetes vakációt ígér. Természeti adottságai mind hozzájárultak, hogy a sziget egy igazi gyöngyszemmé váljon. Domborzatát tekintve, Barbados a legváltozatosabb karibi sziget. A szélcsendes nyugati parton húzódnak a legszebb strandok, és a legelegánsabb szállodák, míg a hullámok korbácsolta sziklás keleti partot a zord természeti szépségeket és izgalmas látványosságokat kedvelők keresik fel. A szigeten találjuk az egyik leghíresebb rum gyárat, melyet meg is nézhetünk, és megkóstolhatjuk az eredeti karibi rumot, illetve a belőle készülő karibi koktélokat, többek közt a Pina Coladat. Barbados egy hatalmas virágoskert is egyben, melynek fénypontja a Flower Forest (virág erdő) és az Orchid World (orchidea világ), ahol számtalan ritka és különleges virággal ismerkedhetünk meg. A Hillaby hegy a sziget legmagasabb pontja, ahonnan festői kilátás tárul elénk, az északon lévő Vadvilág Rezervátumban pedig saját környezetükben figyelhetjük meg az állatokat. Az itt található Heritage Village-ben megcsodálhatjuk a tipikus mozgatható faházakat, és megvásárolhatjuk a helyi kézművesek termékeit.

karib_2.jpg

Grenada, más néven a fűszersziget, mivel a világ fűszerfogyasztásának egy igen jelentős részét termelik itt, főleg kakaót, fahéjat, gyömbért, szegfűszeget és szerecsendiót. Az ültetvényeket, melyeknek illata belengi a levegőt, meg is lehet nézni, és közben fűszereket kóstolgatni, szagolgatni, illetve megtanulni hogyan kombináljuk őket rummal. A kakaó-gyümölcs feldolgozása a mai napig kézzel történik. A gyümölcsfa egész évben folyamatosan terem, így a nedves fehér színű magokat 5 napig dunsztban erjesztik, majd a napon 5 napig szárítják és forgatják, lábbal végiggyalogolnak a kiszáradt és bebarnult szemeken, amit „walking on the cocoa”-nak hívnak. Ezt követően egy nagy üstben tapossák, fényes feketére csiszolják a keserű kakaószemeket, amit „dancing on the cocoa”-nak neveznek. A gyarmati időkben így, feldolgozatlanul exportálták a kakaószemeket, de a függetlenségük óta már gyárat üzemeltetnek, ahol a keserű kakaószemeket megőrlik, és tejjel, illetve cukorral keverik, hogy egy édes csokoládé legyen belőle. A sziget természeti adottságokban is gazdag, aminek köszönhetően találkozhatunk itt trópusi erdőkkel, folyókkal, vízesésekkel, illetve fehér vagy fekete homokos tengerpartokkal, a meleg klíma, a kiváló búvárkodási lehetőségek, a hegymászás, a lovaglás, a mélytengeri horgászat, és az első osztályú golfpályák, mind gondoskodnak arról, hogy jól érezzük magunkat. St.Vincent és a Grenadines-szigetek-en a híres Tobago Cays korallzátonyánál teknősökkel úszhatunk, illetve itt találjuk a legszebb pálmafás, és fehér homokos partszakaszokat, valamint itt készítik a legízletesebb grillezett homárt is. Trinidad és Tobago a Brit Nemzetközösség tagja. A szigetnél tapasztalható barna színű tengervíz tiszta, de mivel Trinidad a bő vízű Orinoco-folyó torkolatában fekszik, a folyó sáros hordaléka vegyíti a tengervizet. Trinidadon dzsungelt, illetve mangrove mocsarat járhatunk be, Port of Spain főváros nyüzsgő kavalkádjában pedig viktoriánus, és gregoriánus angol épületeket, hindu templomokat és mohamedán mecseteket, gótikus és barokk templomokat, és felhőkarcolókat láthatunk, illetve itt rendezik meg a térség egyik legnagyobb karneválját minden évben.

karib_3.jpg

A legismertebb francia szigetek Guadeloupe, Martinique, St Barth, és St Martin, ahol a tengerpart közvetlen közelében szállnak le a repülők Maho Beach-en. Guadeloupe, a pillangó formájú sziget, 17000 hektáros trópusi erdejével, és a Soufriére vulkánnal maga a zöld paradicsom. Az egész sziget védett terület, amelyben négy rezervátum, 300 kilométernyi mesés túraútvonal, valamint trópusi vízesések, iguanák és kolibrik várják az ökoturistákat. A sziget egzotikus szépségén túl, a kreol kultúra is lenyűgözően hat az idelátogatókra, nem beszélve a karibi szigetvilág pikáns, fűszeres konyhájáról. A sziget nyugati szárnya Basse-Terre, mely 1500 m magasba tör, ahol a hegyeket borító érintetlen esőerdőben dzsungeltúrán vehetünk részt. Van itt minden: egzotikus virágok és fák, trópusi madarak, vad zuhatagok, füstölgő vulkán, és bugyogó sártó. Guadeloupe keleti szárnya Grande-Terre, mely egy lapos síkság strandokkal, északi felén pedig mangrove mocsárral. Martinique fekete homokos strandja fölé baljósan magasodik a Mont Peléé vulkán. Partjai tagoltak, a főváros Fort-de-France alatt korallhomokos nagy strandöblöket találunk, melyek közül a legszebb Grand Anse és a kisebb Anse Dufour. St. Maarten és St. Martin, ugyanis az északi rész francia, a déli pedig holland fennhatóság alatt áll. St. Maarten-en rengeteg a kaszinó, a bár és a drága ékszerbolt, St. Martin viszont hétköznapibb, nyugodtabb, ahol a grill ételek egy nagy adag salátával egészen emberi áron kaphatók, és a Marigot-ban található erődből (Fort Louis) meseszép a kilátás a türkiz partokra.

karib_4.jpg

A holland ABC szigetek (Aruba, Bonaire és Curacao) is érdekes látványt nyújtanak. Aruba a térség egyik kedvelt kikötője, amelyhez nagyban hozzájárult a híres 7 mérföldes hófehér tengerpart, a rumos sütemény, a változatos korallzátonyok, a tenger világának gazdagsága, és a kristálytiszta tengervíz, mely elvarázsolja a mélytengeri búvárokat. A szárazföldön meglátogathatjuk a teknős farmot, lovagolhatunk, vagy golfozhatunk. A sziget egy kellemes holland és karibi hangulat harmonikus keveredése, mely a város építészetében, valamint gasztronómiájában szintúgy visszaköszön. Az apró sziget számos természeti csodát rejteget, ilyen például a természetes kőhíd, és a csipkézett partszakasz a keleti partszakaszon. A sziget közepén kaktusz erdőket is találunk, a nyugati parton viszont hófehér homok és varázslatosan kék víz vár bennünket. Nem hagyhatjuk ki a Palm Beach, a Baby Beach, valamint az Eagle Beach egzotikus partjait sem, ahol a pihenés mellet számos vízi sportot is kipróbálhatunk a búvárkodás mellett. A sziget éjszakai élete is felejthetetlen élményeket tartogathat, hiszen számos bár és kaszinó gondoskodik a szórakozásról. Aruba a csodálatos időjárásáról is ismert, hiszen napsütéses, az égbolt derült, és szinte soha sem esik. Bonaire a Karib-tenger búvár fővárosa, a merülés rajongóinak paradicsoma, legyen szó egyszerű felszíni, vagy éppen mélytengeri búvárkodásról. A sziget lakossága a multikulturális hatásoknak köszönhetően igen sokszínű, hiszen történelmüket angol, afrikai, dél-amerikai, ausztráliai és brit hatások érték. A búvárkodás mellett lehet őserdei túrára menni, vulkánt mászni, fürdeni a vízeséseknél, hajnali madár lesen részt venni, látogatást tenni a cukornádültetvényeken, rumlepárlókban kóstolgatni, sétálni az egzotikus növényekkel teli botanikus kertekben, romantikus naplementét nézni egy erőd romjainál, vagy este koktélozgatni vérpezsdítő karibi élőzenére. A kék italról híres Curacao a Holland-Antillák fő szigete, összetéveszthetetlen holland örökségekkel. Williemstad-ban első látásra felismerhetjük a holland építészet stílusjegyeit, akár Hollandiában is érezhetnénk magunkat a házak láttán, viszont az élénk színek, és a kellemes meleg klíma nem feledteti, hogy a Karib-szigetek egyik legkarakteresebb szigetén járunk. Az óváros felfedezésekor helyi kézműves piaccal ugyanúgy találkozhatunk, mint vámmentes üzletek sorával. A belvárosi mozgó híd egyedülálló a Karib-szigeteken, mely összeköti a város két részét. A hídtest időnként az egyik oldalra húzódik, utat adva egy-egy nagyobb hajó áthaladásához. A sziget vízi élővilágával víz alatti parkokban ismerkedhetünk meg, ahol akár testközelből is megcsodálhatjuk a delfineket. A tengeri akvárium több száz tengeri élőlényt mutat be, melyek mind a sziget körüli vizekben élnek. Aki valami különlegesre vágyik, felkeresheti a stucc farmot, vagy meglátogathatja a Curacao Növényparkot.

Szólj hozzá