2019. dec 02.

200 hely, amit látnod kell: Azori szigetek, Sao Miguel

írta: VictoriaTravelle
200 hely, amit látnod kell: Azori szigetek, Sao Miguel

azori_1.jpg

Az Azori-szigetek leglátogatottabb és leghíresebb helye São Miguel. A sziget páratlan élő-és növényvilággal rendelkezik, mindez elképesztő zöld köntösbe csomagolva. Nem véletlenül viseli São Miguel az Ilha Verde, azaz a zöld sziget nevet. Más turista desztinációkhoz képest még mindig érintetlennek számít, ahol az ember lépten-nyomon rácsodálkozik az őt körülvevő környezet szépségére.

Ponta Delgada az Azori-szigetek legnagyobb városa, 25.000 lakossal. Az 1958-as nagy földrengést követően sokan az Egyesült Államokba költöztek, amelynek az Emigránsok emlékműve állít emléket a város főterén. A szobor mellett közvetlenül a São Bras erőd található, amely 1552-ben épült és fontos katonai-stratégiai objektum volt. Az erődítmény a mai napig a portugál hajózás egyik bázisa, emellett egy szemléletes és gazdag Hadtörténeti kiállítás is helyet kapott benne (3€ a belépő). A São Sebastião templom Ponta Delgada legjelentősebb temploma, amelyben nagyon szép fafaragásokat találunk. Nem messze tőle, a hangulatos macskaköves utcácskákban a városháza épületét láthatjuk, amely egykor egy gazdag kereskedőcsalád otthona volt és a barokk építészet egyik remeke. Ha bálna lesre szeretnénk menni, akkor a legideálisabb időpont április-június tart, és ebből a városból indul a legtöbb hajó.

Sete Cidadesnél a legenda szerint élt egy özvegy, morcos király, aki csak és kizárólag egy szem lányának, Antíliának élt. Nem engedte senkinek, hogy beszéljen a hercegnővel, vagy akár megpillantsa, de Antília egy nap kiszökött az udvarból és találkozott egy pásztorfiúval. Szerelem szövődött közöttük, és a fiú bizonyítva szándéka komolyságát, megkérte a királytól a lány kezét. Ám a király hajthatatlan volt és nem adta oda a lányát senkinek. A fiatalok bánatukban csak sírtak és sírtak, és így alakult ki a zöld tó a hercegnő könnyeiből (Lagoa Azul), a kék pedig a pásztorfiúéból (Lagoa Verde). A két, ökológiailag teljesen különböző tavat egy híd köti össze, mélyen a vulkanikus hegyek közé ékelődve. A környék legfontosabb és legnagyobb édesvízi tópárosa elképesztő látványt nyújt, amire a legszebb kilátás a Boca do Inferno kilátóból nyílik. A Sete Cidades mellett több tó is van São Miguel szigetén, amelyeket érdemes felkeresni. A leghíresebb a Lagoa do Fogo, amely nevéhez hűen sokszor ködbe burkolódzik, a Lagoa do Congro pedig egy smaragdzöld kis ékszerdoboz mélyen a fák között elrejtve.

Az egyik legszebb és leglátványosabb vízesés kétségkívül a Ribeira dos Caldeirões nemzeti parkban található. A sziget keleti részében fekvő ingyenesen látogatható park gyönyörű zuhatagokat rejt, ám a hegymászás és túrázás szerelmesei is megtalálják itt a számításaikat. A Ribeira dos Caldeirõeson kívül még több kisebb-nagyobb vízesés található São Miguel-en, mint például a Salto do Cabrito, Salto do Prego vagy a Poco Azul, ami vízesések táplálta gyönyörű kék tó. A szigetén több természetes hőforrás is található, amelyek közül az egyik legszebb a dzsungelben lévő Caldeira Velha. A hely szó szerinti fordításban öreg kazánt jelent, utalva ezzel a mélyben dolgozó energiákra. A fürdő a Fogo vulkánnak köszönheti létrejöttét, amely 7-800 méter mélyen fekszik, így a hőmérséklet megközelítőleg 220-250 fok, de a geotermikus energiáknak köszönhetően a mélyből felszínre törő víz már közel sem ilyen meleg. A komplexum közepén körülkerítve van egy 60-100 fokos medence, de ebbe nem lehet bemenni, ellenben van három kőmedence (33-36 fokos), illetve egy vízesésben végződő hűvösebb medence. A fürdőbe a belépő 8€ 2 órára.

Gruta do Carvão egy lávabarlang, a legnagyobb vulkanikus föld alatti folyosó São Miguel szigetén. A barlangrendszer feltehetően hosszabb a jelenleg ismert 1650 méternél, egyes becslések szerint 5 km is lehet a teljes hossza. Különlegessége, hogy sztalaktit és sztalagmit oszlopok találhatóak benne, ami vulkáni barlangok esetében nagyon ritka, hiszen a folyamatos aktivitás és újraképződő láva miatt általában nincs idő ilyen képződmények kialakulására. A barlang másik ritkasága, hogy élet is található benne, zöld mohák formájában. Sokáig nem tudtak ugyanis arról az itt lakók, hogy a föld mélye egy barlangot rejt, ezért lakóházak épültek rá, valamint a repülőtéri kifutópálya is felette húzódik. Az építkezések révén föld jutott a lávabarlang mélyébe, amely felborította a meglévő ökoszisztémát és megkezdődött a fotoszintézis. Ma már nincsenek felszíni nyílások, és sárga fénnyel vonják be a helyet, hogy meggátolják a mikroorganizmusok elszaporodását, így többek közt vakuval való fényképezés sem engedélyezett bent. A barlang kis szakasza látogatható csak, ahova 5€ a belépő és előre kell regisztrálni, mert limitált a látogatócsoportok létszáma.

Furnasban aktív gejzírekkel találkozhatunk, mivel ez egy nagyon aktív fumarola mező. A pokol bugyraiként fortyogó és záptojás szagot kibocsátó tócsák gondosan körül vannak kerítve, hogy véletlenül se menjen senki a közelükbe. Furnas központjában található a Terra Nostra park, mely egy botanikus kert és fürdő is egyben. A belépő 8€. A park leglátványosabb része a közepén lévő sárga tó, amelynek 35-40 fokos vizében fürdeni is lehet. A Poça da Dona Beija négy 39 fokos medencével és egy hűvösebb, 28 fokossal várja az idelátogatókat. (belépő:6€ ) Itteni különlegesség még, hogy egy azori ételt, a cozido-t (pörkölt) a gejzírlyukba tett fazekakban főzik meg.

Bár önmagában a virágok nem számítanak önálló látványosságnak, de az Azori-szigeteken igen. São Miguel-en sokkal nagyobbak a hortenzia gömbök, mint más szigeteken, gyakorlatilag akkorára nőnek, mint az ember feje és a megszokott kék mellett lila rózsaszín, fehér színben is pompáznak.

São Miguel az egyetlen hely a világon, ahol ananászokat termesztenek üvegházakban. Az ananász az 1850-es években került az Azori-szigetekre a narancs helyettesítőjeként. Mivel az itteni, szubtrópusi időjárás nem kedvez az ananász kültéri termesztésének, üvegházakban nevelik őket különleges technológiával. A „fumo”-ként is nevezett eljárás során régi olajos tartályokban leveleket és ágakat égetnek, amelyek sűrű füstje garantálja, hogy a növények egyszerre virágozzanak és ennek eredményeként egyidejűleg lehessen szüretelni őket. Az ananászpalánták 18 hónapos termési ciklusát különböző üvegházakban mutatják be.

Az Azori-szigeteken két teaültetvényt nézhetünk meg. A legrégebbi a Chá Gorreana, ami 1883 óta szünet nélkül működő családi vállalkozás és teagyár. A másik teaültetvény a tőle nem messze fekvő Chá Porto Formoso, amely 1920-ban nyitott és vasárnap zárva van.

A Mulher de Capote gyár a likőrkészítés rejtelmeibe vezet be. A napjainkban is működő és ingyenesen látogatható üzemben (kivéve hétvégén) kóstolhatunk 100%-ban természetes összetevőkből és családi recept alapján készült likőröket.

Érdemes megnézni Mosterios és Ferraria partjait is, ahol természetes medencékben összegyűlt vízben lehet hűsölni. A településen járva érdemes kitérőt tenni a Farol da Ferraria világítótorony felé is, amely szerdánként látogatható 14-17 óra között. A sziget legrégebbi világítótornya egyébként a Farol do Arnel.

Vila Franca da Compo-t általában két céllal látogatják meg az emberek. Az egyik a Nossa Senhora da Paz templom a domb tetején, a másik pedig az Ilhéu da Vila sziget, ahol évek óta Red Bull sziklaugrás versenyeket rendeznek. A templom alapjait XVI. században tették le azon a helyen, ahol egykor egy pásztorfiúnak megjelent Szűz Mária. A 10 lépcsőállomásos templom amellett, hogy szokatlan külsőre, fontos szerepet töltött be a régmúlt időben. A parton lévő falvakat ugyanis gyakran fosztogatták kalózok és a lakosság ebbe a templomba menekült fel a domb tetejére és fohászkodott a szent szűzhöz oltalomért.

Angra do Heroísmo az Azori-szigetek talán legszebb és leghangulatosabb faluja. Ez az egyetlen település az egész szigetcsoportban, amely az UNESCO listájára is felkerült. Színes házak és templomok, macskaköves utcák, gyönyörű kikötő, hangulatos kávézók és éttermek találhatóak itt.

Szólj hozzá