2019. dec 09.

200 hely, amit látnod kell: Mykonos

írta: VictoriaTravelle
200 hely, amit látnod kell: Mykonos

mykonos.jpg

Mykonos-ról azt tartják, hogy Herkules által legyőzött óriások megkövesedett testéből alakult ki. Szélmalmai a legismertebb jelképei, az öt jellegzetes, óriási szélmalom Mykonos városában az első, amit látni lehet. A sziget területén összesen 16 régi szélmalom áll. Többségüket a velenceiek építették a XVI. században a gabona megőrléséhez. Az ipari fejlődéssel szerepük csökkent, míg végül a XX. század közepétől kezdve már egyáltalán nem használták őket.

Mykonos változatos természeti adottságokkal rendelkezik, a Kükládok többi szigetén megszokott hegyek helyett itt lapos szikladombokra kapaszkodhatunk fel. A csodálatos partszakaszokkal, valamint az apró települések zegzugos utcáival, hófehérre meszelt házaival, kék és vörös színek váltakozásával hozzájárul a sziget jellegzetességéhez. A szigeten található gyönyörű strandok, a hagyományos görög és modern légkör kombinációja garancia a felejthetetlen élményre. Emellett a kristálytiszta víz, a homokos tengerpartok, a szörfözési lehetőségek vonzzák a látogatókat. Mykonos egyik partszakaszát Kis-Velenceként is becézik, hiszen a járdát a tenger mossa, a parton színes „mézeskalácsházak” sorakoznak, labirintusszerű utcái pedig romantikus sétára invitálnak. Az épületeket a XVI. és a XVII. században gazdag tengeri kereskedők építették.

A sziget fővárosa a dombokkal védett, azúrkék öbölben fekvő Hora, az itt található néprajzi múzeum egész Görögország egyik legjobbja, ahol kézműves tárgyakat csodálhatunk meg, de van még régészeti, valamint tengerészeti gyűjtemény is. Több mint 300 kis templom és kápolna található a városban, melyek többségét csodás megmeneküléseket átélt tengerészek emeltették hálájuk jeléül. A város fölé magasodó, XV. században épült Panagia Paraportiani-kápolna a sziget egyik leggyakrabban fotózott nevezetessége. Félkör alakú kupolájával és vakítóan fehér színével emlékezetes látványt nyújt minden utazónak. Öt kis templom épült egymás fölé, amely együttese ma is látható. A Panagia Rodario szintén itt helyezkedik el, amely, bár elpusztult 1991-ben egy tűzvész következtében, később újjáépítették, és ma katolikus templomként működik.

A Super Paradise tengerparton folyamatosan szabadtéri parti hangulat van. Azoknak, akik egy pihentető tengerparti élményt szeretnének maguknak, Mykonos északi oldalára érdemes ellátogatniuk, ahol az öbölben Panormos hangulatos, szélvédett tengerpartja várja őket. A Panormos-tengerpart kevésbé fejlett és nehezebb eljutni is ide, mint a többi strandra, továbbá kevesebb szállás található itt, így kevesebb a látogató is. Ennek a tengerpartnak a csendes szépsége azokat a tömegeket vonzza, akik élvezik a strandröplabda pályákat és az árnyékos tavernákat. Érdemes végigsétálni a strand fehér homokján vagy sétálni a környező vidéken.

Ano Mera falu ad otthont egy XVI. századi kolostornak, az úgynevezett Panagia Tourliani-nak, ahol láthatunk egy rendházat szoborszerű harangtornyával és egy márvány szökőkutat. A kolostor belsejében bizánci emlékek gyűjteménye tekinthető meg, továbbá a kolostor körüli márvánnyal fedett területen több ajándéküzlet és étterem is található. Ano Mera közelében egy még régibbi kolostor is látható, a Paleokastro, valamint egy bizánci vár romja is fellelhető. 

Elia-tengerpart a leghosszabb strand Mykonos-on, mely megközelíthető busszal Mykonos városból vagy hajóval  Platis GIatos-ról. Vízi sportkölcsönzők, éttermek, bárok, szállodák sokasága található itt, a tengerpart mentén. Ez egy kellemes, homokos strand, így kiváló hely arra, hogy pihenjünk és egy jót ússzunk a tiszta kék tengerben. Platys Gialos és Kalafatis a vízi sportok kedvelőinek ajánlott. Az északi öblök kavicsos partjai tökéletes menekülést biztosítanak a tömegek elől.

Szólj hozzá