2025. júl 23.

L'Escalat

írta: VictoriaTravelle
L'Escalat

A Costa Brava festői partszakaszán, Girona tartományában fekszik L’Escala, mely egy bájos, történelmi múlttal rendelkező tengerparti város. Ez a halászfalu eredetileg a szardellafeldolgozásáról volt híres, ma viszont egyre népszerűbb turisztikai célpont azok számára, akik a nyüzsgő városok helyett a természet közelségét, a történelmet és az autentikus mediterrán hangulatot keresik. L’Escala különlegessége, hogy a közelében találhatók a görög és római Empúries romjai, az egykori Emporion település maradványai, mely az első görög kolónia volt a mai Spanyolország területén. A Museu d’Arqueologia de Catalunya Empúries múzeum interaktív módon mutatja be a térség ókori múltját. A város saját története is szorosan összefonódik a halászattal és különösen a szardellafeldolgozással, amely máig fontos szerepet játszik a helyi gazdaságban. Az Empúries régészeti lelőhely páratlan ablakot nyit az ókorra. A görög és római városrészek, oszlopsorok, mozaikok, szentélyek és házak maradványai megtekinthetőek, ráadásul mindez közvetlenül a tengerpart mellett található. A Szardellamúzeum (Museu de l’Anxova i de la Sal) bemutatja a halászat és a sózás hagyományait, a szardella történetét és feldolgozását. L’Escala világhírű a minőségi szardelláiról, amelyeket még ma is kézzel készítenek. Az Óváros (Casc Antic) szűk utcái, fehérre meszelt házai, kis terecskéi és tengerre néző sétányai, mint a Passeig Marítim, igazi mediterrán bájjal csábítanak. L’Escala több, változatos stranddal is büszkélkedik, amelyek között mindenki megtalálja a kedvére valót. Platja de Riells egy finom homokos strand, sekély vízzel. Cala Montgó egy gyönyörű öböl, zöld dombokkal körülvéve, ideális úszáshoz, kajakozáshoz, és snorkeling – hez. Les Muscleres egy kavicsosabb part, közel Empúries romjaihoz, mely kiváló a természetes szépségek kedvelőinek. L’Escala gasztronómiája egyszerű, de nagyon karakteres. Legismertebb ételük természetesen a szardella (anxova) – sózott, olajban eltett vagy ecetes változatban, de emellett érdemes megkóstolni a suquet de peix – t, a katalán halpörköltöt, a paella – t és a fideuà – t, melyek tenger gyümölcseiből készült rizses vagy tésztás ételek, és a crema catalana – t, a híres katalán desszert karamellizált cukorral. Több tradicionális étterem kínálja ezeket a helyi specialitásokat, például a La Gruta vagy a Restaurant La Lluna. A Festa de l’Anxova – t (Szardella Fesztivál) minden év szeptemberében rendezik meg, kóstolókkal, kulturális programokkal és tengeri felvonulásokkal. A Sant Pere ünnep egy halászati hagyományokra épülő vallási és közösségi esemény júniusban, illetve zenei és színházi nyári estek, valamint az Empúries romjai között szabadtéri előadások zajlanak, egyedülálló atmoszférával.

Szólj hozzá