2017. feb 01.

Kréta

írta: VictoriaTravelle
Kréta

kreta.jpg

Forrás: Nelo Hotsuma via Foter.com / CC BY

Ha Krétán járunk, mindenképp nézzük meg a Knósszoszi palotát, mely a Minószi civilizáció vallási és politikai központja volt egykor. A Knósszoszi palota jellegzetességei közé tartoznak a vörösre festett oszlopok, illetve a virágokat, fűszernövényeket, bikákat, madarakat, delfineket és halakat ábrázoló falfestmények. A mitológia szerint, itt élt Minósz, Kréta királya, aki egy labirintusban tartotta fogva az embertestű, de bikafejű Minótauruszt, akinek táplálására évente hét fiút és hét lányt kellett feláldozni. Egy nap Thészeusz athéni királyfinak sikerült megölnie a Minótauruszt, és Ariadné fonala segítségével kijutnia a labirintusból. A Knoszoszi palota romjai között talált tároló edényeket, ékszereket és a „bika átugrása" című freskót a Heraklioni régészeti múzeumban őrzik. Egyik kedvenc programom a Krétai nyaralás során a Samaria-szurdoki kirándulás volt, amely egy 16 km-es túra, a hegyekben. 1250 m magasan indul, az Omalos fennsík közelében a Fehér-hegységben, ahol lélegzetelállítóan szép flóra és fauna vesz minket körül, és Agia Roumeliben, a Líbiai-tenger partján fekvő kisvárosban ér véget, ahonnan hajókkal lehet visszamenni Sfakiaba illetve Sougiaba.

kreta_samaria.jpg

Forrás: Shepard4711 via Foter.com / CC BY-SA

Krétán, a szállásunk közelében levő strandok többsége sziklás volt, ezért időnk nagy részét a szálloda medencéjében töltöttük, de azért megnéztük a leghíresebb partszakaszokat. Red Beach az egyik legjobb strand, vörös homokkal, és kristálytiszta zöld vízzel. Falassarna az északnyugati oldal kedvelt strandja, itt is kristálytiszta a víz, homokos a tengerpart, a háttérben pedig homokdűnéket láthatunk. Elafonissi strandja igazi karibi hangulatot idéz rózsaszín homokjával, mely színt az összetört korallok adják. Balos lagúna is gyönyörű; egyik oldalon világos színű homok, átlátszó víz, a másik oldalon pedig zöldes türkizes árnyalatban játszó tenger.

kreta_strand.jpg

Forrás:  El Mostrito via Foter.com / CC BY

Krétán van még néhány érdekes falu, illetve barlang. Ha Chenaiban járunk, érdemes megnézni az óvárost, a világító tornyot, a régészeti múzeumot, a tengerészeti múzeumot, valamint a velencei kikötőt, mely partján számtalan kávézót és éttermet találunk. A csodaszép velencei időket idéző óváros épületei mellett kézműves termékeket is vásárolhatunk, a Leather utcában pedig könyvkötőkkel találkozhatunk, illetve a mediterrán éghajlaton élő különleges növényeket bemutató Botanikus Park is erre van. A Kournas-tó Kréta legnagyobb édesvizű tava, körülötte dús növényzetet és fehér színű hegyeket találunk. Pár kilométerre innen Argiroupolis városába érünk, mely település "lenti" részén található egy vízesés, a "fenti részen" pedig Lappa feltárt római kori maradványai, a római fürdő és az akvadukt. Rethymno, a velenceiek egykori kikötő városa ma egy kisebb üdülőfalu. A velenceiek építettek ide erődítményt, világító tornyot, a tengerpartján pedig hangulatos pálmafás sétány vár boltokkal és tavernákkal. Nem messze a várostól találjuk Anogiat, mely híres a csipkekészítésről, illetve Anogia közelében a Zoniana barlangot, mely Kréta legérdekesebb barlangja. Preveli különlegességét a szurdokban végig futó zöld vizű folyó adja, ami itt éri el a tengert, illetve a folyó két oldalán található pálmafák. Lassithi-fennsíkot a fehér szélmalmai miatt érdemes felkeresni, illetve ha a fennsíkon járunk,  mindenképp álljunk meg Krassiban, ahol a főtéren Kréta legidősebb platánfája áll. Érdekes még Mohos, ahol a Panayia templomban bizánci ikonokat és freskókat őriznek, illetve Dikteon barlang, melyet Zeusz születési helyeként tartanak számon. Végül El Greco faluját se hagyjuk ki, ahol láthatunk tradicionális öltözékeket, illetve narancs - és olajfaligeteket.

Szólj hozzá