2017. feb 10.

Anglia

írta: VictoriaTravelle
Anglia

dover.jpg

Forrás: Eric@focus via Foter.com / CC BY-SA

Néhány éve Párizsból Calaisba utaztunk, ahonnan komppal tovább mentünk Angliába. Ha jól emlékszem másfél órás volt a hajóút. Doverben kötöttünk ki, Anglia egyik legforgalmasabb átkelőhelyén. A híres fehér kréta sziklákat már a hajóút felétől lehetett látni, ahogy közelítettünk Dover felé. A városban a Doveri kastélyon és a világítótornyon kívül nincs más látnivaló, így mi tovább is mentünk Canterburybe megnézni a híres katedrálist, amely Anglia egyik legrégebbi és leghíresebb keresztény központja, és a canterbury anglikán püspökség székhelye is egyben. 

canterbury.jpg

Forrás: John D F via Foter.com / CC BY

A három részből álló főhajó késő gótikus stílusban épült egy román stílusú templom alapjaira. A főbejárat feletti toronyban van a katedrális 14 harangja, az északnyugati toronyban pedig a 3,1 tonnás Great Dunstan harang. A katedrális keresztelőmedencéje 1639-ből származik, az északi falon találjuk az orgonát, míg a XII. századból származó nyugati ablakok 13 alakot ábrázolnak Jézus családfájából. Láthatunk még 8 középkori királyt és a 12 apostolt is. A nyugati kriptát a XII. században építették, ahonnan a kincstárba lehet eljutni, a keleti kripta pedig a korábbi román stílusú templomból maradt meg. A római időkből fennmaradt emlékek közé tartozik még a Queningate (egy kapu a városfalban), a Dane John-halom (a római temető egy darabja), és a Dane John park. A középkori Szent Margit-templom ma a "Canterburyi mesék" háza, amelyben életnagyságú figurák jelenítik meg Geoffrey Chaucer elbeszéléseit. A városközpontban több XVI-XVII. századi fakeretes ház is látható, illetve a Marlowe és Gulbenkian színházak. Másnap Salisburybe mentünk tovább, majd megnéztük Stonehenge-t. Salisburynek hangulatos a belvárosa, de minket a katedrálisa érdekelt, amely a legmagasabb templomtoronnyal (123 m) rendelkező katedrális Angliában. Magát a katedrálist 1220-1258 építették, de tornya csak egy évszázaddal később készült el. A katedrális egyik különlegessége, hogy a könyvtárában található a Magna Charta négy fennmaradt másolatából az egyik. Miután megnéztük a katedrálist, mentünk is tovább Stonehenge felé, ahol csak messzebbről lehetett megnézni a köveket. Narancsos-barnás és kékes színűek, de sok követ benőtt a zuzmó. Az eredeti kőépítmény mintegy fele hiányzik, a megmaradt kövek egy része pedig eldőlt, eltört vagy benőtte a fű. Minden év júniusában, a nyári napforduló éjjele sok turistát vonz, akik kíváncsian figyelik, ahogy a nap a pontos csillagászati tengely szerint kel fel. A területet elég hamar bejártuk, így mentünk is tovább Bathba.

stonehenge.jpg

Forrás: www.hacienda-la-colora.com via Foter.com / CC BY

Bath az egyik legszebb angol város az Avon folyó partján. Már a rómaiak is felfedezték gyógyvizének jótékony hatását, és számos fürdő mellett szentélyt is építettek Sulis Minerva tiszteletére, aki egy személyben volt a vizek kelta, és a bölcsesség római istennője. III. György uralkodása idején Bath elegáns üdülővárossá fejlődött, és a mai napig ennek a kornak a hangulatát őrzi a város, ahol a legismertebb látnivaló a római kori fürdő, melyet Claudius császár építtetett. A hőforrások 46-49 °C fokosak, és 1,5 km mélységből fakadnak. A fürdők mellett, még megnézhetjük az apátsági templomot, a félhold alakú Royal Crescence-t, a Palladioi és Pulteney hidakat, valamint a város mellett elhelyezkedő gyönyörű angolkertet, a Prior Parkot. Az apátsági templom a XVI. században, késő gótikus stílusban épült. A legenda szerint Oliver King püspök álmot látott, amelyben Isten vázolta fel neki a templom formáját, mely 67 m hosszú, az oldalhajókkal együtt 22 m széles, a középső hajó 24 m, a torony 49 m magas, a főoltár fölötti ablak pedig Jézus Krisztus életének 56 jelenetét ábrázolja. Az Avon folyón átívelő Pulteney-híd 1769-1774 épült, és a firenzei Ponte Vecchióra emlékeztet, ugyanis a hidat kis házakkal és üzletekkel szegélyezték. A Royal Crescent házsor Bath legnagyobb szabad területére, a Royal Victoria Parkra nyílik, így ez az egyik legszebb épület a városban.

bath.jpg

Forrás: markhillary via Foter.com / CC BY

Hazafele még útba ejtettük Windsort, de a kastélyba nem tudtunk bemenni, ugyanis csak októbertől márciusig látogatható. A Windsori kastély a világ legnagyobb, és Anglia legrégebbi kastélya, története pedig Hódító Vilmosig nyúlik vissza. A Buckingham Palota, és az edinburgh-i Holyrood Palota mellett, a Windsori kastély is az angol királyi család hivatalos rezidenciája. Ha a kastély nyitva van, akkor IV. György magánlakosztálya látogatható, amely az egyik leggazdagabban díszített része a kastélynak. Az állami lakosztályokat a királyi műkincs-gyűjtemény kincsei díszítik, köztük Rembrandt, Rubens, Canaletto, Gainsborough festményei, Sir Anthony van Dyck híres hármas portréja I. Györgyről, valamint finom gobelinek, porcelánok, szobrok és páncélok.

windsor.jpg

Forrás: D-Stanley via Foter.com / CC BY

Szólj hozzá