2017. ápr 14.

Velence és környéke

írta: VictoriaTravelle
Velence és környéke

img_1305.JPG

Szeretek Olaszországban nyaralni, szeretem az olasz ételeket és Olaszország hangulatát. Az elmúlt néhány évben bejártam Olaszország összes nagyobb városát és nyaralóhelyét, de az egyik kedvenc helyem Velence és környéke. Itt a tengerpart sárga homokos, a víz meleg és lassan mélyül, de sajnos nagyon koszos. A strandok kiépítettek, lehet nyugágyat és napernyőt is bérelni, és minden strandnak van saját étterme és zuhanyzója. Szállás szempontjából Rimini olcsó hely, napi 10-15 euróért már lehet szobát találni, illetve Velence alatt, Lidi Ferraresi városaiban is lehet elfogadható áron bérelni kertes házakat. A környéken talán Lido di Jesolo és Bibione a két legdrágább város. Budapestről nagyjából hat óra alatt szoktunk Velencébe érni kocsival, és onnan még egy-két óra Lidi Ferraresi és Rimini. Lidi Ferraresi hét tengerparti nyaralóhelye közül Lido degli Estensi az egyik legnagyobb üdülőhely, általában szombattól szombatig lehet itt nyaralókat bérelni, ha utazási irodán keresztül foglalunk szállást. Az egész várost egy fenyőerdőben alakították ki, így ahogy megérkezünk a városba, érezni lehet a fenyőfák illatát, ahogy keveredik a sós tenger illatával. Tengerpartja lassan mélyülő és homokos, mint Olaszország többi városaiban.

20160701_124144.jpg

Ha itt nyaralunk, érdemes az egyik nap korán kelni és megnézni a halászokat, akik zsákmányaikkal napfelkelte után térnek vissza. A város sétálóutcája nem túl nagy, de találunk itt több éttermet, fagyizót, egy kisebb vidámparkot, butikokat, és kávézókat is. Minden szombaton és szerdán Comacchioban, vasárnap pedig Porto Garbaldiban van reggeli halpiac, ahol a halászatból visszatérő halászok friss áruit lehet megvenni. Ha nem szeretnénk halat vásárolni, akkor is érdemes ellátogatni a piacra a hangulata miatt, illetve Porto Garibaldi főutcáin megnézni a minden hétvégén megrendezett piacot, ahol jellegzetes ételeket, halakat, és kézműves termékeket lehet vásárolni, esténként pedig koncerteken lehet részt venni. Comacchiot a halpiac mellett, építményei, kicsi hidjai és csatornái miatt is érdemes felkeresni, illetve a Comacchioi tó és környéke gyönyörű természeti övezet, ahol a lagúna és a tenger közti keskeny földsávon helyezkedik el Lido di Spina, illetve kicsit távolabb Ferrara és Ravenna, ahol Mirabilandiat, a térség legnagyobb vidámparkját építették fel, melyet néhány éve kibővítettek Mirabilandia Beach-el, egy vízi élményparkkal. A vidámparkban van elvarázsolt kastély, óriáskerék, Európa legnagyobb hullámvasútja, Niagara vízesés, vadvízi folyók, kilövőtorony és még számtalan játékot és látnivalót kínál a park. A vízi park részben csúszdázhatunk, vízi játékokat próbálhatunk ki, és medencékben úszkálhatunk.

Ha erre fele nyaralunk, akkor ne hagyjuk ki Velencét se. A városba autóval is be lehet menni, két parkoló ház van, az egyikben óránként kell fizetni, a másikban pedig napi jegyet kell váltani 25 euróért. Innen egy óra alatt lehet besétálni a Szent Márk térre, Velence központi terére. Ha busszal jövünk, akkor ugyan itt tesz le a busz, ha viszont hajóval érkezünk, akkor pedig a Szent Márk térig el tudunk menni. Ha jól emlékszem egy hajójegy 7-8 euróba kerül, a napi jegy 20 euró, a buszjegy viszont csak 1,5 euró körül van. Velence 118 kis szigetből áll, a város hidakkal és csatornákkal van összekötve. Rengeteg a látnivaló, de általában mindenki a Szent Márk téren (Piazza San Marco) kezdi a város felfedezését. Ha a buszmegállótól sétálunk be, sárga színű táblákat kell követni, amik a házak falára vannak felerősítve. A Szent Márk téren látható a Szent Márk székesegyház, bejáratával szemben harangtornya, a székesegyház mellett pedig az óratornya. A székesegyház (Basilica di San Marco) építése 1063-ban kezdődött, és 1094-ben szentelték fel. Ez volt a Velencei Köztársaság legjelentősebb épülete, a legfontosabb találkozó - és imahely. A székesegyház homlokzatán több képet csodálhatunk meg, az egyiken az ereklyék érkezését láthatjuk, míg egy másikon, a központi boltíven, a hónapok munkásait, a boltív felett pedig bronzlovakat, Szent Márk lovainak másolatát, mely az egyetlen olyan szoborcsoport, amely az ókorból maradt fenn. Érdekes látvány még a templom belsejében levő kincstár, mely tele van arany és ezüst ikonokkal, kelyhekkel, drágakövekkel, és egyéb ötvösmunkával. A Pala d’Oro egy arannyal és ezüsttel borított válaszfal a főoltár és a főhajó között. A válaszfal X. századi, és 250 zománctábla borítja. Az eredetileg a IX. - XII. század között épített, majd 1902-1912 az eredeti formájában helyreállított Campanile, a székesegyház 98,6 m maga harangtornya, mely őrtoronyként, időmérőként, és tájékozódási pontként is funkcionált a város történelme során. A katedrális óratornya (Torre dell'Orologio) 1496-ban épült, de ide csak előzetes foglalás alapján, a megadott időpontokban lehet felmenni.

img_1317.JPG

A székesegyház mellett található Dózse-palota (Palazzo Ducale) a Velencei Köztársaság vezetőjének, a dózsénak volt a székhelye, törvényszék, hivatalok, börtön és kínzókamra is helyet kapott benne, 1923 óta pedig múzeumként működik. A palota helyén korábban több, hasonló rendeltetésű épület is állt, a jelenlegi palota 1340-1424 épült. A Dózse-palota és a hozzá tartozó Sóhajok hídja Velence egyik legszebb látnivalója, és a gótikus építészet egyik leggyönyörűbb példája. A sóhajok hídja (Ponte dei Sospiri), mely 1600-ban épült, a palotát és a régi börtönt köti össze. Nevét onnan kapta, hogy a Dózse-palotában elítélt rabok a Sóhajok hídján átkelve, vethettek egy utolsó pillantást a városra, mielőtt egy mély sóhaj után végleg elnyelte őket a börtön. Nem messze innen, a vízparton két gránitoszlop áll a XIII. század közepe óta; egyik tetején Velence oroszlánja látható, a másikon pedig Szent Teodor. A 3 km hosszú Canal Grande a város fő vízi útja, négy híd ível át felette. A csatornát átszelő hidak közül a leghíresebb a Rialto-híd (Ponte Rialto), mely Velence legrégebbi és sokáig az egyetlen gyalogos hídja volt. Helyén eredetileg fahíd állt, a jelenlegi híd 1588-1592 épült, de 1973-1977 felújították. A híd napjainkban tele van utcai árusokkal, akiknél mindenféle ajándéktárgyat lehet vásárolni. A második legrégebbi híd az 1933-ban megnyitott Ponte dell'Accademia fahíd, mely egy 1854-ben épült vashíd helyére került. Velence Canaregio negyede, egy csendes, autentikus városrész, a turisták zajától távol, ahol a helyiek élnek. Érdemes ide is ellátogatni hogy megismerjük Velence egy másik arcát. Lido di Venezia 15 perc alatt érhető el vaporettóval a Szent Márk térről. A homokos sziget 11 km hosszú, több része privát strand, melyek szállóvendégeknek vannak fenntartva, de vannak ingyenes részei is. Ha gondolázni szeretnék, napközben 40 perc 80 euróba kerül, éjszaka pedig 100 euróba. A gondolák színét, méretét és ülését szigorúan szabályozzák, 11 m hosszú, 350 kg, és maximum 6 embert tud szállítani. Ma nagyjából 600 gondola van Velencében, de egy sincs már magánkézben, és csak ünneplésre lehet őket használni, illetve a turisták szállítására.

Velencétől 7 km-re található Burano sziget, mely élénk színű házairól és csipkéjéről ismert. Burano négy szigetből áll, melyeket hidak kötnek össze. Velencéből a 12-es vaporettóval lehet ide eljutni 40 perc alatt. Murano a másik híres sziget Velencétől nem messze. Hét szigetből és nyolc csatornából áll, főleg üveggyártásáról ismert. Érdekes az üveg múzeuma, (Museo Vetrario), illetve a VII. századi bazilikája, melyet a X-XI. században újjáépítettek, és a Basilica dei Santa Maria e San Donato, mely XII. századi bizánci mozaikjairól ismert.

Szólj hozzá