2017. máj 13.

Alicante és Benidorm

írta: VictoriaTravelle
Alicante és Benidorm

img_20180704_202115.jpg

Alicante a Costa Blanca öblében, a Benecantil – hegy lábánál található. A városképet a Benecantil – hegy és a rá épült citadella, a Szent Borbála – várkastély uralja. A városba Budapestről közvetlen fapados járat közlekedik, nyáron a Wizz Air hetente két járatot indít, kedden és szombaton, télen pedig csak egy járat van hetente, minden szombaton. A város mellett található a San Juan strand, amely az egyik legszebb strand, ahol valaha jártam. A homok fehér, a víz átlátszó, lassan mélyül, és langyos. A strand mellett van egy sétálóutca, ahol szállodákat, éttermeket, és boltokat is találunk. A kedvenc étteremláncunk a 100 Montaditos is megtalálható a strandon, ahol 1-4 euroért lehet enni tapasokat, salátákat, sült sajtot és húst, illetve desszertet, a hideg korsó sör pedig csak 1,5 euro. A város szélén levő szállások nem túl drágák, de érdemes autót is bérelni, mert úgy sokkal könnyebb a városban közlekedni. Fapados autóbérlőknél már napi 2000 Ft-ért lehet autót bérelni, de érdemes biztosítást is kötni, de nem az autóbérlő cégeknél, mert ott drága, hanem egy biztosító társaságnál, mert úgy a napi biztosítás díja 2000 – 3000 Ft / nap.

img_20180704_114141.jpg

A városba főleg a gyönyörű strand miatt utaznak a turisták, de látványosságokban is gazdag a város. Itt találjuk a Régi arab negyedet, a Városházát (Ayuntamiento), a Szűz Mária – templomot (Iglesia de Santa Maria), a Bari Szent Miklós társszékesegyházat (Concatedral de San Nicolás de Bari), a Szent Borbála – várkastélyt (Castillo de Santa Bárbara), az EUIPO székhelyét, és a Régészeti Múzeumot (Museo Archeológico). A 166 m magasan levő Santa Barbara erőd a XVIII. században épült, de a hegy oldalán bronzkori tárgyakat is találtak. A legelső erősséget a mórok építették itt a IX. században, a későbbiekben erre épültek rá az újabb részek. Ma ismert elnevezését 1248-ban kapta, amikor Kasztíliai Alfonz Szent Barbara ünnepnapján elfoglalta az araboktól a várat.

img_20180704_110829.jpg

Az erőd alatt elterülő óváros, a Barrio de la Santa Cruz, régi házakkal szegélyezett szűk utcácskáiról ismert, ahol a hatalmas San Nicolás katedrálist is megtaláljuk. Az óváros másik híres temploma a Santa Maria bazilika, melyet egy korábbi mecset maradványaira építettek rá. Valenciai gótikus stílusban épült a XIV-XVI. század között, így ma ez Alicante legrégebbi napjainkban is működő temploma. Egy másik lenyűgöző épület a XVIII. században, barokk stílusban épült Casa consistorial de Alicante, mely városházaként funkcionált. A két tornyos, gazdagon díszített bejárattal és ablakokkal büszkélkedő épület belső termei (Kék hall, Azul-szalon, Salon de Plenos) a város korábbi gazdagságáról és dicsőségéről tanúskodik. Alicante rendelkezik Spanyolország egyik legszebb és leghíresebb tengerparti sétányával, az Esplanada d’España promenáddal, melynek hullámmintás márvány kövezetét égbe nyúló pálmafák és elegáns épületek kísérik. A sétány az alicantei kikötő és a Gran Via között húzódik, melyet parkok és szökőkutak szakítanak meg. Alicante kikötőjében elegáns jachtok sorakoznak, míg a belvárostól távolabb a kereskedelmi kikötő található. A hosszan a tengerbe nyúló Levante dokkon további szállodák és éttermek sorakoznak, melyek közül a hatalmas középkori vitorláson, a Santísima Trinidad másolatán kialakított kávézó az egyik legizgalmasabb. Az eredeti Santísima Trinidad-ot a kubai Havannában bocsátották vízre 1769-ben, és 1805-ben a trafalgari ütközetben süllyedt el. A város különlegessége még, hogy találunk itt Taco Bell éttermet (mexikói gyorsétterem), melyet eddig csak Amerikában lehetett látni, és a kedvenc étteremláncunkat, a 100 Montaditos-t, ahol 1-4 euroba kerülnek a tapasok és a saláták, de minden szerda és vasárnap akciós nap, amikor majdnem minden 1 euro.

Alicante-ból egy napra átmentünk Benidorm-ba strandolni, ami nagyjából 40 km-re van. Benidorm, az egykori halászfalu egy égig érő épületekkel teli üdülővárossá alakult át. A város az 1950-es években indult rohamos fejlődésnek, ahol Európa legmagasabb szállodáját, és rengeteg étteremet, illetve szórakozóhelyet találunk. Benidorm-nak három fő strandja van, a Playa de Levante (Platja de Llevant), a Playa de Poniente (Platja de Ponent), és a Playa de Mal Pas (Platja del Mal Pas), de annak ellenére, hogy a part homokos, a vízben sziklák vannak, és elég nagy hullámok, így nem nagyon lehet itt úszni. Érdekesség még a városról, hogy a 2002-ben épült négycsillagos Gran Hotel Bali 5 éven keresztül Spanyolország legmagasabb felhőkarcolója volt, míg a madridi CTBA tornyok meg nem épültek. Mikor mi voltunk itt, nagyon sok angol turista volt, és hatalmas élet a parton, illetve a sétáló utcákon, de ennek ellenére nem nagyon tetszett Benidorm.

Szólj hozzá