2017. júl 13.

Kilátók

írta: VictoriaTravelle
Kilátók

img_4589_1.jpg

Hawaii

A „Pali Lookout” az egyik legfantasztikusabb kilátó, ahol valaha jártam. Gyönyörű látvány tárul elénk a kilátóból, a távolban a kék óceán látható, körülötte pedig a hatalmas zöld hegyek.

20150429_161145_1.jpg

Hongkong

A Victoria Peak-re az elképesztő látvány miatt érdemes felmenni, mert innen rálátni Hongkong öblére, és a híres felhőkarcoló negyedre. A kilátó előtt több bevásárlóközpont is van, melyek teraszáról is fantasztikus a kilátás, de a legjobb kilátást egy drága étterem nyújtja, mely az egyik bevásárlóközpontban található. A csodálatos panoráma mellett még itt találjuk a Mme Tussaud múzeumot, illetve a Ripley’s Beleive It Or Not furcsaságok múzeumát. Vonattal (Peak Tram) is fel lehet ide jönni, de a jegy sokkal drágább, ugyanis 28 HKD-ba kerül, míg a buszjegy csak 10 HKD.

img_1329.jpg

New York

Az Empire State Building New York egyik jellegzetes épülete. A város más felhőkarcolóitól megkülönbözteti art-deco stílusa, mely a világháború előtti időket idézi. Az épületben két kilátó működik, a 86. emeleten egy ráccsal védett nyitott kilátó (22$), és a 102. emeleten egy üvegfallal körbevett zárt kilátó, ahonnan el lehetett látni egészen a szabadság szoborig az egyik oldalon, a másikon pedig a Central Parkig, és a mögötte található Harlemig. Plusz 18$-ért fel lehetett menni a tetőre is, de mi azt kihagytuk.

lv.jpg

Las Vegas

Paris Hotel, az a szálloda, ahol a 165 m magas Eiffel torony, a Diadalív, a Louvre és az Operaház látható. A szállodát úgy tervezték, hogy a turisták át tudják élni Párizs hangulatát, ezért egy igazi francia belvárost alakítottak ki macskaköves utcákkal, ahol francia specialitásokat lehet megkóstolni az éttermekben, fel lehet menni az Eiffel toronyba, ahonnan belátni egész Las Vegas-t, illetve be lehet menni az operaházba, ahol kaszinó működik, de két templom is tartozik a komplexumhoz, ahol házasságot lehet kötni.

20150621_130812.jpg

Dubai

A Dubai Mall a legnagyobb bevásárlóközpont a világon, 548 négyzetméteres területével, és 1200 üzletével. A Fashion Avenue-n minden ismert világmárka megtalálható, többek közt a világ legnagyobb cipőboltja, az összes ismert cipőmárkával, és a világ legnagyobb édességboltja. Középen áll a 10 millió literes, 50×17×11 m-es Dubai Aquarium and Underwater Zoo, mely a világ legnagyobb akváriuma. 33 000 tengeri élőlény él benne, melyeket kívülről és belülről is meg lehet nézni. A Star Atrium-ban egy színváltós csillár látható és egy színpad, ahol minden este más lép fel. Szintén itt találjuk a Galeries Lafayettes áruházat, egy olimpiai méretű jégpályát, a KidZania-t, mely egy óriási szórakoztató központ a gyerekeknek, ahol a felnőtt világ élethűen lekicsinyített másásba próbálhatják ki tudásukat. Több, mint 80 féle foglalkozást ismerhetnek meg testközelből, és bármilyen szakmát kipróbálhatnak, akár az Emirates A380-as gépének pilótái is lehetnek, de van még 22 mozi, galériák, kiállítások, egy arab bazár, és 120 étterem, ahol a világ minden konyháját fellelhetjük az olcsó büfétől a luxus kategóriás éttermekig. A bevásárlóközpont alatt található a világ legnagyobb parkolója, ahonnan néha több, mint egy órába telik kijutni, valamint innen juthatunk el a 830 m magas, 160 emeletes Burj Khalifa-hoz, a világ jelenlegi legmagasabb épületéhez, mely 2010-ben készült el. Az épületet azért építették, hogy növeljék Dubai presztízsét és ezzel még több befektetést vonzzanak az emírségbe. Az épületben szállodaszobákat, lakosztályokat, lakásokat, irodákat, éttermeket és szórakozóhelyeket alakítottak ki, illetve egy nyitott kilátót a 124. emeleten, 452 m magason. A kilátóba előre kell jegyet venni, neten általában olcsóbb, mint helyszínen, viszont naplemente idején a jegy ára majdnem a duplája a rendes árnak. Mi a szállodánkon keresztül vettünk jegyet 10 000 forintért kora délutánra. A Burj Khalifa alatt található a Dubai Fountain, mely egy óriási mesterséges tó egy hatalmas szökőkúttal, amely minden este 6 órától fél óránként pár percre életre kel. A 150 m magas, 250 m hosszú vízfüggöny, a klasszikus, a kortárs arab és a világzenék dallamaira perdül táncra. A 12 hektáros területen kialakított szökőkút, jelenleg a világ legnagyobb szökőkútja, mely vízsugarai 50 emeletnyi magasságba lőnek ki, este pedig 6600 lámpával vannak kivilágítva a showműsor ideje alatt, melyet a vízről is meg lehet nézni, abra-ból, azaz tradicionális arab fahajóból. A Las Vegas-i Bellaggio hotel vízi látvány showját tervező csoport dolgozta ki az ittenit is, amely nagyon profin sikerült.

20150502_144411.jpg

Szingapúr

A Marina Bay Sands Szingapúr ikonikus luxusszállodája. A három felhőkarcolóból álló hotelt, egy terasz köti össze 200 m magasan, melyen egy 150 m hosszú feszített víztükrű, tetőtéri medence kapott helyet, valamint egy kilátó és egy bár. Az ízlésesen berendezett szobákban, a padlótól a mennyezetig érő ablakokon keresztül, lenyűgöző kilátás nyílik a nyüzsgő belvárosra. A szállodában található a világhírű Banyan Tree wellness központ is, illetve a Guy Savoy és a Waku Ghin éttermek, ahol híres sztárszakácsok készítik az ételeket. Elméletileg csak szállodavendégek mehetnek fel a szálloda tetejére, de nekünk sikerült feljutni a többi vendéggel. A lift, a szálloda által kibocsátott kártya odaérintésével indul el, így csak a vendégek vehetik igénybe. Az tetőtéri uszoda az 57. emeleten van, de a 37. emeleten át kell szállni egy másik liftbe. Az uszodába sajnos nem engedett be a biztonsági őr, de a bárba sikerült bejutni, ahonnan csodálatos a kilátás. A szállodában összesen 20 étterem, és egy kaszinó kapott helyet, de Szingapúr legnagyobb bevásárlóközpontja is közvetlenül elérhető. A Marina Bay Sand mellett találjuk az Art Science Múzeumot, mely egy lótuszvirágot formáz, illetve a Helix-hídat, mely a DNS kettős spirálját juttatja eszünkbe, és az operaházat (Theatre of The Bay), mely kívülről egy durián gyümölcsre hasonlít. 

20150511_163918.jpg

Új-Zéland

Devonport-ban igazi polinéz stílusú házak állnak, és hatalmas kráterek, melyekről csodálatos kilátás nyílik a velünk szemben levő Auckland központjára a naplementében. 

brazilia_084.jpg

Brazília

A Krisztus szoborhoz kétféle módon lehet feljutni. A taxik általában a szobor aljáig visznek, ahonnan vasúttal (38 reál) vagy busszal (40 reál) lehet tovább menni. Mi a buszt választottuk, mert biztonságosabb, volt hozzá idegenvezető, és három helyen is megállt, hogy tudjuk fotókat készíteni. Az első két helyen ahol megálltunk, gyönyörű volt a kilátás, egész Rio de Janeiróra rá lehetett látni; a távolban magasodott a Pao de Acucar, mellette a sárga homokos strandok, mögöttünk pedig a Krisztus szobor. A Pao de Acucar-ra, vagyis a Cukorsüveg hegyre is mentünk. Drótkötélen lehet feljutni a hegyre, a jegy pedig 44 reálba kerül. Az első felvonó a hegy közepéig visz, ahol meg lehet nézni egy filmet Rióról, a második felvonó pedig a hegy tetejére, ahonnan csodálatos a panoráma. A hegyet az őserdő is benőtte, így több állattal is találkoztunk, például kolibrivel, majmokkal és érdekes növényekkel, de a Krisztus szobrot, illetve a híres strandokat is jól lehetett innen látni.

img_2287.JPG

Capri

Anacapri-ból libegővel lehet felmenni a 589 m magas Monte Solaro tetejére, ahonnan leírhatatlan a kilátás. A libegő a 15 perces út alatt csodás kertek, és gyümölcsösök felett halad el. A jegy egy irányba 7 euró, míg a retúr jegy 10 euróba kerül.

hpim3247.jpg

Nizza

A nizzai kikötő mellett van egy kilátó, ahova lifttel vagy lépcsőn lehet felmenni. Kicsit hosszadalmas feljutni, de nagyon megéri a csodálatos panoráma miatt.

barca_tibidabo.jpg

Barcelona

Barcelona északnyugati részén lévő 512 m magas Tibidabo-hegyen láthatjuk Barcelona legrégebbi vidámparkját, és egy csodálatos katolikus templomot, a Temple de Sagrat Cor-t, mely tetején egy Krisztus-szobor áll, és egy futurisztikus kinézetű tv-torony, a Torre de Collserola. E mellett innen nyílik a legszebb kilátás Barcelona-ra.

lisabon.jpg

Lisszabon

A Szent György fellegvárban, mely a Tajo hegy tetején található, gyönyörű kilátásban lehet részünk a Tejo folyóra, és a középkori Alfama negyedre.

hpim1251.jpg

Gibraltár

A 426 m magas Rock of Gibraltar szikla tetejére, ahol Szaúd-Arábiából származó berber majmok élnek évszázadok óta, Cable Car-ral lehet feljutni. A hatalmas szikla, régen fontos tájékozódási pont volt a hajósok számára, ma a gyönyörű kilátás miatt jönnek ide fel.

parizs.jpg

Párizs

Az Eiffel-torony a világ egyik legismertebb épülete. A 324 m magas torony 1887- ben épült, szerkezete 7300 tonnát nyom és nagy szélben sem leng ki többet, mint  6 -7 cm-t. A torony 1-2. szintjére lépcsőn és lifttel, míg a 3. szintre csak lifttel lehet felmenni, ahonnan egész Párizsra rálátni.

Szólj hozzá