2017. dec 20.

San Francisco

írta: VictoriaTravelle
San Francisco

img_6947.jpg

Amerikai körutazásunk utolsó napját San Francisco-ban töltöttük. A terv szerint több napunk is lett volna a városra, de San José-ban, a szilikon völgyben, és a Yosemite Nemzeti Parkban több időt töltöttünk, mint ahogy az gondoltuk. San José-ban láttuk a Google, az Apple, az Ebay és a Yahoo cégek épületeit, viszont a Yosemite parkban nem láttuk a mammut fenyőket. Több, mint négy órás kocsikázás után, a cél előtt le volt zárva az út földcsuszamlás miatt, így nemcsak a fenyőket nem láttuk, de a parkból se tudtunk kijönni, csak azon a hosszú úton, amin bementünk. Los Angelesből San Francisco-ba az óceán partján, a Pacific Highway One-on lehet eljutni. A 40 dombra épült San Francisco híres meredek utcáiról, eklektikus stílusáról, és persze a világ egyik legszebb függőhídjáról. 1776-ban spanyol telepesek alapították a várost és létrehoztak egy erődöt, amelyet Assisi Szent Ferencnek ajánlottak, innen ered a város neve. Sok egyirányú és meredek utca van, „balra kanyarodni tilos” táblákkal, és kevés, de annál drágább parkolóhelyekkel. Mindenképp meg akartuk nézni a Financial District-et, a Chinatown-t, a Japantown-t, a Fisherman's Wharf-ot, a Lombard Street-et, a Pier 39-et és a Golden Gate-t, ami a város egyik fő látnivalója. Kocsival, vagy a 39-es mólóról induló sétahajóval lehet a leggyorsabban megnézni a várost, mely egy óra alatt sorra veszi az öböl látványosságait. A hajó áthalad a Golden Gate alatt és az egykori börtönt, az Alcatraz-t is megkerüli.

img_6676.jpg

Mi a Fisherman's Wharf-nál kezdtük a városnézést, a tengerparton, ahol deszkákból épített utakon éttermek és boltok sokasága áll. Itt készítik a híres Clamn Chowder-t, a cipóban tálalt sűrű levest krumplival és kagylóval, amit mindenképp meg kell kóstolni, és itt találjuk a tengeri fókák pihenő helyéül szolgáló stégeket is, valamint innen lehet a legjobban látni az Alcatraz-t, mely először világítótorony, majd katonai erődítmény, később pedig börtön volt, ahonnan nem lehetett megszökni, napjainkban pedig múzeumként működik, ahova a 33-as kikötőből induló hajók visznek el. Innen a Lombard Street-re mentünk, aminek a végén, a Crookedest Street-en található a világ legkacskaringósabb utcája. Ez az utcarész 400 m hosszú, nyolc darab 90 fokos kanyar van benne, a sebességhatár pedig 8 km/óra. 

img_6615.jpg

Következő állomásunk az 1933-ban épült Coit Tower volt, ahonnan csodás a kilátás, majd jött az Union Square, az Egyesül Államok harmadik legnagyobb bevásárló negyede. Délutánra végre eljutottunk a Golden Gate-hez, és a mellette levő Filmore street-re, ahol a híres viktoriánus házak állnak, a Painted Ladies-ek. A világ egyik leghíresebb függőhídja, a Golden Gate, 70 méterrel húzódik a víz felett, és a San Franciscoi öblöt köti össze Marin megyével. Pillérei 150 m magasak, a teljes úthossza majdnem 3 km, 6 autóút és egy-egy gyalogos illetve kerékpáros sáv is van rajta. Eredetileg aranyszínű lett volna a híd, de olyan jól sikerült a piros réteg, hogy meghagyták vörösre a hidat. Ha a hídon át szeretnénk menni, a városból kivezető oldalon fizetni kell 5 dollárt, a másik irányba viszont ingyenes. A Golden Gate Park alapterülete közel 600 hektár, az egykoron sivár dombok helyén ma dús lombú fák állnak, valamint tucatnyi érdekességet, illetve szórakozási és sportolási lehetőséget kínál. A parkban találunk bölénykarámot, holland szélmalmot, csónakázótavat, egy nagy szabadtéri színpadot, valamint a park mellett a Japanese Tea Garden-t (japán teakert) kicsi pavilonokkal, zöldellő fákkal, aprócska fából készült hidakkal, hatalmas szobrokkal, vízesésekkel és pagodákkal. Bár a park egész évben igazán csodálatos, mégis a tavaszi cseresznyevirágzás ideje alatt a legszebb, amikor a fák rózsaszínbe borulnak. A parkban találjuk még a M. H. de Young Múzeumot, az Ázsiai Művészeti Múzeumot, a Kalifornia Tudományos Akadémiát, a Strybing Arborétumot és a Botanikus Kertet. Idő hiányában csak kocsival mentünk végig a parkon, de így is lenyűgöző látvány volt. 

img_6877.jpg

San Francisco másik jelképe a híres Cable Car, mely 140 éve üzemel. Mivel a város három nagy dombra épült, négyzethálós útszerkezettel, a kábel kocsikkal tudták csak megoldani a tömegközlekedést. A Cable Car-nak három útvonala van, melyből kettőnek ugyanaz a végállomása. A Powell-Hyde (barna jelű) járat keresztül megy az Union Square, a Cable Car Barn Museum, a Nob Hill, a Russian Hill és a Lombard Street útvonalon, és a Ghirardelli térre érkezik. A Powell-Mason vonal (sárga jelű) a North Beach irányba visz, végállomása pedig közel van a Fisherman's Wharf-hoz. A harmadik járat a California Streetről indul, és keresztül megy a pénzügyi negyeden, a Chinatown-on és a Nob Hill-en. Egy kocsira nagyjából 60 ember fér fel, jegyet pedig felszálláskor kell venni az ellenőröktől. San Franciscoi napunk gyorsan eltelt, a naplemente egyik részét a Cliff House-nál, a másik részét pedig a Golden Gate-nél néztük meg. Cliff House egy felkapott étterem az óceánparton, mely egy sziklafennsíkra épült. A vendégeket főként a tenger gyönyörű látványa vonzza ide, valamint az íncsiklandó finomságok, amik a tányérokra kerülnek. Érdemes jó előre asztalt foglalni, mert elég hosszú az előjegyzés, különösen a naplementék idejére. Este, kocsikázás közben még láttuk a városi közigazgatás központjának számító City Hall-t, melyet a Capitolium épülete ihletett, az Opera House épületét, mely óriási ablakaival és oszlopaival gyönyörű látványt nyújt, illetve a Grace Cathedralt, mely főbb nevezetességei közé tartoznak a rózsa ablakok, a harangtorony 44 harangja, a paradicsom kapu, valamint a Grace-kápolna francia oltárképe. A viszonylag rövid múltra visszatekintő katedrális több régebbi korból való ritkaságot is rejt, mint például egy XI. századból származó oltárképet, valamint több XVI. századi faragást. A naplemente után megvacsoráztunk, és átmentünk a 14 km hosszú Bay Bridge-en Oakland-be, ahonnan a gépünk indult.

img_6567.jpg

San Francisco további látnivalói az Asian Art Museum of San Francisco, mely 40 ázsiai nép életét mutatja be. A múzeumban több mint 12000 alkotás csodálható meg, melyek a legkülönbözőbb korokból származnak, és közel 6000 éves korszakot mutatnak be. A California Palace of the Legion of Honor hírnevét Rembrandt, Monet, és Rubens festményei, valamint Rodin több mint félszáz alkotása adja. Nevezetességei között olyan alkotásokat találunk, mint Monet Vízililiomok című képe, vagy Rodin Le Penseur szobrának eredeti bronz mintája.  

img_6609.jpg

A Fort Mason Center, a második Világháború idején stratégiai szempontból jelentős szerepet töltött be, a haditengerészet egyik központjaként működött, napjainkban viszont kulturális rendezvényeknek ad otthont. A Fort Point National Historic Site, a Golden Gate híd alatt elterülő 1856-ban épített erőd, mely a Fort Mason Centerhez hasonlóan nem katonai objektum, hanem a kultúra egyik helyszíne, melyben aprócska múzeum működik. A Davies Sypmhony Hall, San Francisco egyik legnagyobb koncertterme. Az épület külső kialakítása mellett, érdemes megtekinteni az igényes belső megoldásokat is, valamint a terem akusztikáját. A Mission Dolores a mai napig megtalálható San Francisco városában. Bár a kicsinyke épület eléggé szerény, a többi missziós templomhoz képest, mégis műemléki szempontból jelentős. 1,2 méteres falai a mai napig megcsodálhatóak, és ha belépünk az építménybe, akkor azonnal feltűnik az indián jeleneteket ábrázoló mennyezet. A templom másik fő nevezetessége a barokk stílusú oltár, melynek díszítettsége elvarázsolja a látogatót. A Japan Center, a japán stílusú építészeti nevezetességeket felvonultató építmény, leghíresebb épülete a Pace Pagoda, mely a második világháborút követő megbékélés jelképe. A központban láthatjuk a japán élet motívumait, aprócska üzleteket, japán finomságokat felszolgáló éttermeket, vállalatok kirendeltségeit, és szállodákat. A hangulatot a kulturális rendezvények teszik teljessé, a kiállítások, valamint a tánc- és színházi előadások. 

Szólj hozzá