2018. feb 07.

Modern épületek

írta: VictoriaTravelle
Modern épületek

20150620_134653.jpg

Dubai - Burj Khalifa

A 830 m magas, 160 emeletes Burj Khalifa a világ jelenlegi legmagasabb épülete, mely 2010-ben készült el. Az épületet azért építették, hogy növeljék Dubai presztízsét, és ezzel még több befektetést vonzzanak az emírségbe. Az épületben szállodaszobákat, lakosztályokat, lakásokat, irodákat, éttermeket és szórakozóhelyeket alakítottak ki, illetve egy nyitott kilátót a 124. emeleten, 452 m magasan. A kilátóba előre kell jegyet venni, neten általában olcsóbb, mint helyszínen, viszont naplemente idején a jegy ára majdnem a duplája a rendes árnak. A Burj Khalifa alatt található a Dubai Fountain, mely egy óriási mesterséges tó egy hatalmas szökőkúttal, amely minden este 6 órától fél óránként pár percre életre kel. A 150 m magas, 250 m hosszú vízfüggöny, a klasszikus, a kortárs arab és a világzenék dallamaira perdül táncra. A 12 hektáros területen kialakított szökőkút, jelenleg a világ legnagyobb szökőkútja, mely vízsugarai 50 emeletnyi magasságba lőnek ki, este pedig 6600 lámpával vannak kivilágítva a showműsor ideje alatt, melyet a vízről is meg lehet nézni, abra-ból, azaz tradicionális arab fahajóból. A Las Vegas-i Bellaggio hotel vízi látvány showját tervező csoport dolgozta ki az ittenit is, amely nagyon profin sikerült.

hpim1042.jpg

Spanyolország - Valencia

A híres spanyol építész, Santiago Calatrava által tervezett futurisztikus épületekből álló komplexum egy valóságos modern építészeti mestermű. Az építkezés 1994 végén kezdődött, az első épületet, a L'Hemisferic-et 1997-ben adták át, a L'Oceanografic-ot 2002-ben, az operaházat pedig 2005-ben. L’Hemisfèric a Művészetek és Tudományok Városának központi része, egy óriási szemre hasonlít, mely a körülötte levő medencét figyeli, illetve egy 3D IMAX-mozi, planetárium és lézerszínház is található benne. A L'Oceanografic Európa legnagyobb akváriuma, 70 m hosszú víz alatti csatornájába lépve, cápák és különböző tengeri állatok úszkálnak az ember körül. Az akvárium több, mint 500 fajnak ad otthont, melyek közt megtalálhatóak delfinek, medúzák, tengeri csillagok, tengeri sünök, rozmárok, fókák, pingvinek, teknősök, cápák és ráják, illetve több vizet kedvelő madárfaj is él itt. A Museo de Ciences Principe Felipe, vagyis a Tudomány Múzeuma, egy hatalmas, három emeletes interaktív tudományos múzeum, amely az elektromosság, a lézerek, az emberi test, a fizikai törvények, a sportok, hangok, és fények világába nyújt egyedülálló betekintést. A földszinten kosárlabda pályát találunk, az első emeletről csodás kilátást a Turia Kertre, a második emelet a „Tudomány  Öröksége” kiállításának ad otthont, míg a harmadik emelet az úgynevezett “kromoszóma-erdő”, amely megmutatja az emberi DNS felépítését. A Múzeum, mely egy óriási bálna csontvázára emlékeztet, 2000-ben nyílt meg. A L'Umbracle, a komplexum egyetlen épülete, ahová ingyenes a belépés, és 7000 négyzetméteren különleges növényeket mutat be a világ minden tájáról. A művészetek és tudományok városának része a L'Ágora rendezvénycsarnok is, ahol koncerteket és sporteseményeket tartanak, valamint az Assut de l'Or híd. Az „El Palau de les Arts Reina Sofia”  Operaház és Előadó művészeti Központ, Európa egyik legnagyobb presztízsű építménye, különleges kinézete, és hihetetlen akusztikája miatt. 3 földalatti és 14 föld feletti szintje van, 4 koncertterme, és 75 m-es magasságával ez Európa legmagasabb operaháza. Sajnos nem volt időnk bemenni az épületekbe, így csak kívülről néztük meg ezeket a különleges építményeket.

20150502_141349.jpg

Szingapúr

A város központja a Marina, ahol az operaház, a Marina Bay Sands hotel, a Fullerton hotel, és Szingapúr jelképe, a Merlion szobor áll 1972-óta. A Marina Bay Sands Szingapúr ikonikus luxusszállodája. A három felhőkarcolóból álló hotelt, egy terasz köti össze 200 m magasan, melyen egy 150 m hosszú feszített víztükrű, tetőtéri medence kapott helyet, valamint egy kilátó és egy bár. Az ízlésesen berendezett szobákban, a padlótól a mennyezetig érő ablakokon keresztül, lenyűgöző kilátás nyílik a nyüzsgő belvárosra. A szállodában található a világhírű Banyan Tree wellness központ is, illetve a Guy Savoy és a Waku Ghin éttermek, ahol híres sztárszakácsok készítik az ételeket. Elméletileg csak szállodavendégek mehetnek fel a szálloda tetejére, de nekünk sikerült feljutni a többi vendéggel. A lift, a szálloda által kibocsátott kártya odaérintésével indul el, így csak a vendégek vehetik igénybe. Az tetőtéri uszoda az 57. emeleten van, de a 37. emeleten át kell szállni egy másik liftbe. Az uszodába sajnos nem engedett be a biztonsági őr, de a bárba sikerült bejutni, ahonnan csodálatos a kilátás. A szállodában összesen 20 étterem, és egy kaszinó kapott helyet, de Szingapúr legnagyobb bevásárlóközpontja is közvetlenül elérhető. A Marina Bay Sand mellett találjuk az Art Science Múzeumot, mely egy lótuszvirágot formáz, illetve a Helix-hídat, mely a DNS kettős spirálját juttatja eszünkbe, és az operaházat (Theatre of The Bay), mely kívülről egy durián gyümölcsre hasonlít. A szállodával szemben áll a Fullerton Hotel, mely korábban nemzetközi postaközpont volt. A hotel teteje üvegből készült, ezért a lobbiját szinte mindig elárasztja a napfény, és egy kis tavat is találunk aranyhalakkal nem messze a bejárattól. A legjobb szobák a nyolcadik emeleten vannak, mert onnan a legjobb a kilátás a Marina öbölre. A Marina Bay Sands mögött, a Gardens by the Bay-t találjuk, ahol minden este pompás fény és hangjáték várja a látogatókat. A 101 hektáros botanikus kertben 18 mesterséges óriásfát létesítettek, melyek 50 m magasba nyúlnak, törzseiken pedig színpompás növényzet kúszik az ég felé. Amellett, hogy lélegzetelállító látványt nyújtanak esti kivilágításban, a város és az üvegházak tüdejeként funkcionálnak, hiszen mint mindent Szingapúrban, a fenntarthatóság és a hi-tech jegyében tervezték.

20150504_165935.jpg

 Ausztrália - Sydney 

Az Operaház ötlete Jorn Utzon dán építész fejéből pattant ki. Az építkezést 1959-ben kezdték el, de csak 1973-ban tudták megnyitni az épületet. A három szárnyból álló épület összesen 1 056 000 különleges öntisztító kerámia tetőcserépből áll, a beépített elektromos kábelek hossza pedig 645 km. Öt terme közül a legnagyobb a koncert terem, mely 2679 nézőt tud befogadni. Belülről csak az előcsarnokot és az ajándékboltot lehetett megnézni, a többi részt csak vezetett túra keretei közt mutatják meg. 

Szólj hozzá