2019. jún 21.

200 hely, amit látnod kell: Bali

írta: VictoriaTravelle
200 hely, amit látnod kell: Bali

img_6408.jpg

Bali, más néven az Istenek szigete, egy hindu vallású sziget a muzulmán Indonéziában. A szigetet, csodálatos trópusi növényzettel borított hegyek, fekete, sárga, illetve fehér homokos tengerparti öblök, színpompás fesztiválok, egzotikus templomok, zöldellő rizsföldek, a régió legjobb szörfiskolái és nem utolsó sorban barátságos balinézek jellemzik. Indonézia a világ legnagyobb szigetvilága, hét nagy és több mint tízezer kisebb szigetet foglal magába, melyek közül Bali a legkedveltebb.

img_6244.jpg

Jimbaran egy trópusi üdülőparadicsom, ahol a homokos part és az őserdő találkozásánál koktélbárok, éttermek és néhány szálloda várja a turistákat. Az éttermek asztalai közvetlenül a homokos tengerparton állnak, így lábunk alatt érezzük a meleg homokot miközben eszünk, és tőlünk néhány méterre hullámzik az Indiai-óceán. Finomak és frissek a halételek, viszont itt történt néhány éve terrortámadás. A Jimbaran Puri hotel különlegessége, hogy a bungalowhoz egy trópusi kert vagy egy fehér homokos partszakasz is tartozik, melyet balinéz stílusban rendeztek be, igazi indonéz hangulatot teremtve. Nem messze a hoteltől Bali egyik legjobb halpiacát láthatjuk, ahol bármit, amit megkívánunk, helyben elkészítenek. Azt is megtudtuk, hogy Sundara az egyik legexkluzívabb étterem Jimbaran városában, és a Four Seasons hotelben található. Vacsorázni járnak ide a turisták, mert az egyik legszebb naplementét láthatják az étterem teraszáról, vacsora után pedig a medence partján Javier de las Muelas, világhírű mixer kínálja koktél különlegességeit. Ubud, Bali igazi spirituális, kulturális és művészeti központja, a sziget közepén, dzsungellel borított hegyek között, mely tökéletes hely a balinéz kultúra megismerésére. Valamikor egy helyi törpekirályság székhelye volt, ma viszont művészeti galériákat és kézműves piacokat járhatunk végig, esténként pedig Bali legszínvonalasabb hindu táncelőadásait nézhetjük meg, miközben balinéz finomságokat eszünk a városka egyik hangulatos kávézójában. A környék rengeteg híres szentélynek, ősi vallási helyszínnek és kézműves falunak ad otthont, valamint a városka határában található a Majom Erdő, ahol a Vinceroy szállodát szerette volna megmutatni sofőrünk. Talán elhelyezkedése miatt különleges, mivel a szálloda mögött kezdődik a dzsungel égig érő fáival, majmaival, és papagájaival. A hotel, mely dzsungeltúrákat szervez, és elefántfarmokra visz, a balinéz ízlésvilágot tükrözi fából készült bútoraival. Az erre található Mozaic étterem Délkelet Ázsia egyetlen olyan étterme, mely felkerült a „Les Grandes Tables du Monde” listájára. Az éttermet egy dzsungel közepén alakították ki, melyet Salan séf vezet, aki a francia konyhát ötvözi a helyi ízekkel, és minden nap egy új kreációval áll elő. Ubud a fafaragás otthona, mely népművészet a VIII.- IX. században született, és a hinduizmusból táplálkozik. A város 95%-a fafaragásból él. Ez a szakma generációról generációra száll, az öregektől tanulják a fiatalok a szakmát. A fafaragók nem használnak sémát, képet, vagy modellt a munkájukhoz. A minták a tudatból jönnek, a hinduizmusból, melyek tradicionális hindu motívumok. A XX. században a hétköznapi témák is előjöttek, mint például a halászat, vagy a mezőgazdaság. img_6217.jpg

Ulu Watu templom egy sziklafal tetejére épült, de a templom nemcsak a turisták, hanem a majmok egyik kedvenc helye is, akik fülbevalókat, karkötőket és bármilyen más csillogó tárgyakat képesek ellopni egy szempillantás alatt, ha nem figyelünk, ezért a bejáratnál a jegy mellé jár egy „majomverő bot” is, illetve a férfiaknak egy „sarong” (selyemszoknya), amit a templom látogatása során kell viselni. Ulu Watu a legfontosabb szentély a balinézek számára. A szentély egy pici három tetős építmény, egy szikla peremén. A templomhoz egy buja zöld út vezet, ahol pimasz majmok támadják meg a turistákat. A hatalmas leszakadó mészkő szirtekért, és az Indiai óceán látványáért érdemes ide eljönni. A templom, melyet a X. században hindu papok építettek, csak a hívőknek nyitott. Itt Siváért imádkoznak, aki a pusztító, viszont Ő viszi el az ősöket a mennyországba. Ez egy publikus hindu templom, ami azt jelenti, hogy az összes hindu Bali-ról ide jön leróni a tiszteletét Sivának, és azért, hogy imádkozzon. Általában jó termést, és termékenységet kérnek. Mivel a balinézek 70 %-a a földművelésből él, ezért áldást kérnek a földekre a templomokban. Ha késő délután keressük fel a templomot, akkor részt vehetünk a 18h-kor kezdődő Kecak táncbemutatón, ahol a táncosok és a beöltözött szereplők életre keltik a Rámájana eposzt a lemenő nap fényében. A kecak, vagyis majomtánc, Bali ikonikus tánca, és jellegzetessége, hogy az emberi hangon kívül, semmilyen más zenei háttere nincs. A Goa Gajah elefánt barlang legfőbb különlegessége a bejáratában található elefántra emlékeztető figura. A barlang körülbelül 700 éve készült, a belépő pedig 6000 rúpia volt. A Besakihi anyatemplom a legnagyobb kegyeleti hely Balin, és a sziget legmagasabb hegyének (Gunung Agung) oldalában áll, 1000 m magasan. A templom első szintjén a szentélyhez vezető hosszú lépcsősor található, mely célja hogy felkészítsen az istenekkel való találkozásra. A következő szinten vannak az áldozati konyhák, ahol a balinézek az isteneknek szánt áldozati tárgyakat állítják össze, a legfelső szinten pedig az imatermeket találjuk, ahol a hívők felajánlják az áldozatot isteneiknek. A XIV. századból származó templom 22 épületből áll, melyeket kertek és teraszok vesznek körül. Éppen egy ceremónia zajlott mikor odaértünk, így csak egy részét tudtuk megnézni a templomnak. Minden épületnek van saját szentélye, ahol a hely szellemét minden nap megajándékozzák (virág, rizs, süti).  A belépő hivatalosan 10 000 indonéz rúpia, de a turistáktól inkább 25 000-et kérnek. 

img_6364.jpg

A Jatiluwih rizsteraszok napfényes időben gyönyörű, borús időben pedig megdöbbentő látványt nyújtanak. A rizsteraszok mellett a balinézek mindennapjaiba is betekinthetünk, mivel a rizsföldekhez közel kis falvak sorakoznak, ahol a helyiek óriási csomagokat cipelnek a fejükön, az utcákon pedig kakasok és kutyák rohangálnak. Celuak az arany és ezüst művesek faluja, Mas pedig a fafaragásról híres. A Taman Agun, Bali egyik legszebb fekvésű temploma, a Tanah Lot templom pedig a balinézek egyik legfontosabb és leginkább tisztelt templom, így csak azok léphetnek az épületbe, akik a helyi vallást gyakorolják. A templom egy sziklán áll a tengerben, 50 m-re a parttól, amit csak apály idején lehet látogatni. 

img_6317.jpg

A legfontosabb ünnep a falvakban a templomok születésnapja, melyet évente rendeznek meg és három napig tartanak. Ilyenkor emlékeznek meg a falu és a templom születésnapjáról, az ősök történetéről és az istenekkel kötött szövetség megújításáról. Az ünnep célja az istenek fogadása, a falu megtisztulása és a gonosz szellemek elűzése. Balin még mindig él a kasztrendszer, ahol négyféle kasztot különböztetnek meg, a papok és tanítók kasztját, mely a legmagasabb, majd jön a harcosok és az arisztokraták kasztja, ezt követi a kereskedők és a kézművesek kasztja, végül pedig a közemberek kasztja zárja a sort. Az első kasztba tartozó fiúk Ida Bagus nevet kapnak, míg a lányok Ida Ayu nevet. A második kasztnál Gusti Agung, vagy Anak Agung szerepel, a harmadik kasztnál pedig Gusti vagy Dewi áll. Az utolsó kasztnál a gyerekek születésük sorrendje alapján kapnak nevet, így az első szülött Wayan, Putu, vagy Gede, a második, Made vagy Kadek, a harmadik, Nyoman vagy Komang, és a negyedik Ketut, ha születik ötödik vagy hatodik gyerek, akkor újra indul a sor az elejéről. Teljesen mindegy, hogy a gyerek fiú vagy lány, mindkét nem ugyan azt a nevet kapja. Utolsó nap egy balinéz masszázzsal kezdtük a napot, ahol megtudtuk, hogy kezdetben a balinéz masszázs kizárólag balinéz és jávai területeken volt használatos, de idővel a technikát és a tudást tovább adták. A masszázs célja az egészség helyreállítása, mely számos keleti technikán alapul. A svéd masszázs, a Hawaii lomi-lomi, az akupresszúra és az indiai ajurvéda aromaterápia kombinációját használják, de nagy hangsúlyt kap az energia áramoltatása, a ”yin-yang” filozófia, a szeretet, az együttérzés és a megértés, melyek együttesen alkotják a balinéz masszázs titkát.

img_6483.jpg

A masszázst mindig a végtagokkal kezdik, majd fokozatosan térnek át a test többi részeire. A gyengéd fogásokat erősebbek követik, amelyek lehetővé teszik az izmok ellazulását, ezáltal oldják a feszültséget és a stresszt. A balinéz masszázs gyógyhatással rendelkezik, mert stimulálja a test fontos energia pontjait, és megnöveli a vér oxigénszállító képességét a belső szervekhez. A balinézek szerint a frangipáni virág csodákat tesz a bőrrel, a citromfű, feszesebbé teszi a bőrt, a kókuszolaj hidratálja, és megóvja a hajat a töredezéstől, illetve fényvédő hatásáról is ismert. A sziget legszebb temploma az Ulun Danu úszótemplom, mely a Bratan tavon áll. A GWK park három szobrot rejt, és indonéz táncokat mutat be, Indonézia teljes területéről. A Wisnu téren áll a 23 m magas Wisnu szobor, mely a komplexum legmagasabb pontja. Wisnu az isteni háromság egyik alakja a hinduizmusban. Az anyagi teremtés fenntartója, és védelmezője, a világ egyensúlyának fenntartásáért, és a jó győzelméért is felel. Ennek érdekében többször is testet öltött a világ korszakok kritikus pillanataiban, és segítette a jót a gonosszal való küzdelemben. Ráma, és Krisna is Wisnu inkarnációi voltak. A Lótusz pont a park meghatározó része, mely koncertek, és különböző események színhelyéül is szolgál. A Garuda szobor, mely félig ember, félig sas mitológiai lény, Indonézia szimbóluma. A 18 m-es sárga és vörös réz szobor a világ legnagyobb humanoid madarát ábrázoló alkotása. Ezen a madáron utazott Wisnu. A harmadik szobor Garudát megülő Wisnu lesz, mely talapzattal együtt 120 m magas lesz, Garuda szárnyai pedig 64 m-re lesznek kifeszítve. A szobrot Kechananak fogják hívni, melyen a korona, és egyéb tartozékok aranyból lesznek. Ha Balin járunk, érdemes megkóstolni a Luwak kávét, mely a világ egyik legdrágább kávéja. A különlegessége a feldolgozásban rejlik, ugyanis a kávé a zamatát a pálmasodró cibetmacskának köszönheti, aki megeszi a még vörös színű éretlen kávébabokat, a termés héját megemészti, így a babszemek enzimekkel keverednek, majd ez az egyveleg távozik a macskából, melyből a világ egyik legfinomabb kávéja készül. Egy kiló kávé 100 000 – 300 000 forintba kerül. A kávé azért ilyen drága, mert hosszú az előállítása, ugyanis az egész folyamat kézzel készül. Miután a macska ürülékéből kiválogatták a szemeket, megpörkölik, majd egy mozsárban összetörik, végül átszitálják. Az ültetvényen egyébként a Luwak kávé mellett több különböző ízesítésű kávét meg lehet kóstolni. A kávét tisztán, ízesítés nélkül ajánlott fogyasztani.

Szólj hozzá