2019. nov 06.

200 hely, amit látnod kell: Stockholm

írta: VictoriaTravelle
200 hely, amit látnod kell: Stockholm

 

img_8866.JPG

Észak Velencéjének is nevezett Stockholm Európa egyik legszebb fővárosa. 53 híd köti össze a 14 szigetet. Mivel Stockholmban a legfontosabb látnivalók viszonylag közel vannak egymáshoz, gyalog is könnyen be lehet járni a várost, de felszállhatunk metróra vagy hajóra is. A városnak kiépített metróhálózata van, mely az egész várost lefedi, szokatlan dekorációi miatt pedig a világ leghosszabb (100 állomása van) művészeti galériájának is szokták nevezni. Ha a hajót választjuk, akkor a Waxholmsbolaget-hajókra szálljuk. Az Óváros (Gamla Stan) Európa egyik legjobb állapotában megmaradt történelmi belvárosa. A középkori észak-német építészetet tükröző Gamla Stan és a hozzá tartozó Riddarholmen-sziget olyan, akár egy élő szabadtéri múzeum, melyben egymást érik a látnivalók, az éttermek, a bárok, és az üzletek. Itt találjuk a város legrégebbi épületét, a Riddarholmskyrkan-t, a svéd uralkodók temetkezési templomát, a Storkyrkan-t (Stockholm Katedrálist), a Nobel Múzeumot, a Ryddarhuset-t (a Nemesség Házát), és a királyi palotát. Az óváros főterét (Stortorget) régi kereskedőházak veszik körül, illetve itt van a világ egyik legrégebbi étterme, a Den gyldene freden étterem, ami belsőépítészetileg változatlan formában működik 1722 óta. Tradicionális svéd ételeket kóstolhatunk itt meg, mint például a házi kenyeret, többféle halat, és vörös áfonyát húsgolyóval.

img_9077.JPG

A Királyi Palota (Kungliga slottet) Európa egyik legnagyobb palotája, (több mint 600 szobával) és a svéd királyi család hivatalos rezidenciája. A XVIII. században itáliai barokk stílusban épült palota a nagyközönség előtt is nyitva áll, és nem kevesebb, mint öt múzeum kapott benne helyet. A XVIII-XIX. századi palotabelsők és berendezések mellett, III. Gusztáv király antik gyűjteményét, a Tre Kronor Múzeumot, a Kincstárat, és a Fegyvertárat is megnézhetjük, ahol királyi öltözékeket, fegyvereket, páncélokat, koronázási hintókat és a királyi ménes néhány gyönyörű lovas kocsiját is láthatjuk. Ha már itt járunk, nézzük meg a katonai őrségváltást is, mely minden nap 12h-kor van. A királyi család által használt területen megtekinthetjük a királyné által használt színezüst trónt, a koronázások helyszínét és a királyi család beiktatási ruháit. A Drottningholm-palota (Drottningholms slott) a svéd királyi család magánrezidenciája, mely a XVI. század végén épült. A királyi család magánlakrészét leszámítva, a palota többi részét meg lehet nézni. A palotához templom, palota színház, egy kínai pavilon és lenyűgöző barokk, illetve angol kertek is tartoznak, melyek márványszobrait III. Gusztáv Itáliából hozatta. 

img_8943.JPG

A Vasa Múzeum (Vasamuseet) Stockholm egyik legérdekesebb múzeuma, a világ egyetlen épségben megmaradt XVII. századi hadihajóját rejti. A 69 m hosszú Vasa nevű hadihajó 1628-ban épült, maga II. Gusztáv Adolf király tervezte a lengyelek megfélemlítésére és legyőzésére. Mivel az uralkodó nem volt jártas a hajótervezésben, a hajó az első útján, rögtön a kikötőben elsüllyedt. A hajótestet 1961-ben emelték ki a tengerből, és 95%-a szinte épen megmaradt. A múzeumban még megtalálhatóak azok a kincsek, melyeket egykor a hajó díszítésére szántak, de megtekinthető a közel 500 fős legénység élete is. A Skansen-t, a világ legelső szabadtéri néprajzi múzeumát Artur Hazelius alapította 1891-ben. A gyűjtemény a hagyományos vidéki kultúrát mutatja be 150 korabeli épületet, hagyományos módon berendezett házakat, tanyákat, megművelt földeket, gyümölcsösöket, kerteket, mesterségeket (üvegfúvó, bádogos, kerámia, pékség), és népi szokásokat, vagyis a XVI-XX. századi Svédországot. A Királyi Nemzeti Városi Parkot (Kungliga nationalstadsparken) 1995-ben alapították, amely hat mérföld hosszan öleli körbe a várost, egybeolvadva a Stockholm körüli erdőkkel. A parkban találkozhatunk nyúllal, rókával, jávorszarvassal, ritka madarakkal, lepkékkel, és rovarokkal is. Van itt továbbá több múzeum, egy vidámpark, színházak és egyéb szórakoztató intézmények, fogadók, szállodák, sportlétesítmények, és különböző korokból fennmaradt rezidenciák. A terület királyi birtok volt, ennek köszönhető, hogy máig érintetlen maradt. Stockholm számos érdekes múzeumi gyűjteménnyel is rendelkezik, a Moderna Museet, azaz a Modern Művészetek Múzeuma kiállításán Picasso, Dali, illetve Matisse műveit láthatjuk, de maga a múzeumépület is a modern stílust követi. A város többi múzeuma a Nemzeti Múzeum (Nationalmuseum), Nobel Múzeum (Nobelmuseet - Tőzsde épületében), Nordic Múzeum (Nordiska museet), Thiel Művészeti Galéria (Thielska Galleriet), Stockholm Városi Múzeum (Stockholms stadsmuseum), Néprajzi Múzeum (Etnografiskamuseet), Nemzeti Sportmúzeum (Riksidrottsmuseet), Csodák palotája (Tekniska museet), Tengerészeti múzeum (Sjöhistorika museet) és Rendőrségi múzeum (Polsimuseet), de ezekbe már nem volt időnk ellátogatni.

Szólj hozzá