2019. nov 18.

200 hely, amit látnod kell: Izland

írta: VictoriaTravelle
200 hely, amit látnod kell: Izland

hpim6404.jpg

Mióta indítottak fapados járatokat Izlandra, olcsón és könnyen el lehet jutni a szigetre, de a szállások és az étel ára továbbra se csökkent. A gépek Reykjavikban szállnak le, ahonnan legegyszerűbben kocsit bérelve juthatunk el a sziget természeti csodáihoz. Izland táját gleccserek, vulkánok és folyók alkotják. A legérdekesebb látnivalók közé tartozik a Puffin sziget, ahova a madarak és a gyönyörű természet miatt érdemes átmenni, az Északi fény, a Haifoss vízesés, és a Jökulsárlón gleccser. Sokak szerint Reykjavík kisvárosi hangulatot áraszt, ugyanakkor nagyon trendi és pezsgő hely. Az óváros XVIII. századi épületei a múltat idézik, de szinte minden sarkon fellelhető a modern skandináv design, melynek egyik fantasztikus példája a XX. században épült Hallgrimskirkja evangélikus templom, amelynek 74,5 m-es tornya Izland legmagasabb épülete. A templom formája bazalt lávaoszlopokra hasonlít, utalva ezzel az ország természeti értékeire. Az egész városból jól látszik, így jó tájékozódási pont, és egyben a város egyik jelképe is. Az előtte található szobor Leif Erikssont, vagyis Vörös Erik fiát ábrázolja, de a templomot Hallgrímur Petursson izlandi költőről és evangélikus lelkészről nevezték el. A város számos múzeuma közül a legjelentősebb a Nemzeti Múzeum, amelyben Izland múltjával ismerkedhetünk meg. A viking emlékek mellett a múzeum egyik féltett kincse egy XIII. századi templomajtó, amelyre egy lovag és hűséges oroszlánja történetét vésték. Reykjavik Laugavergur nevű utcája telis tele van boltokkal, ahol jópofa apróságokat és szuveníreket lehet vásárolni. Az éjszakai pezsgés különleges hangulatot áraszt magából, a szórakozóhelyek gyakran reggel 8-9-ig is nyitva vannak. A viking hajóra hasonlító Paloma és a Húrrá, a két legnépszerűbb hely a város szívében, ahol mindig féktelen a buli, egymást váltják a DJ-k, ha éppen nem koncertet adnak.

hpim5446.jpg

Ami a természetet illeti, mindenképp nézzük meg a Strokkur-t, azt a gejzírt, amelyik minden nap többször is kitör, majd menjünk el a Gulfoss-hoz, vagyis az "arany vízesés"-hez, Izland egyik legfantasztikusabb látnivalójához, ahol a mély kanyonba hulló víz napsütésben aranyszínű lesz. Két vízesés találkozik itt, ezzel alkotva az egyik legtöbb turistát vonzó látványosságot. Érdemes még elmenni a Thingvellir Nemzeti Parkba is, ami csak 40 km-re van a fővárostól. A park szomszédságában alapították Izland első telepesei 930 körül a világ első parlamentjét, ráadásul itt ér össze az eurázsiai és amerikai tektonikai lemez. Az itt keletkező és egyre szélesedő Silfra-repedés tiszta vizében akár 300 méterre is lelátni, ezért ez a búvárok egyik kedvenc merülő helye. A Lögberg-et, azaz a törvényszikla helyét ma zászló jelzi, ahol annak idején a három évre megválasztott "törvénymondó" beszélt, akinek a törvények kihirdetése volt a feladata, de mások is kiállhattak ide, ha fontos kérdést szerettek volna feltenni, vagy híreket akartak közölni. 

hpim6468.jpg

Izlandon is létezik egy Kék Lagúna, egy természetes termálfürdő, mely egy geotermikus erőmű lábánál fekszik. Az ipari szomszédság ellenére a világ egyik legtisztább természetes fürdőmedencéje, melynek gyógyhatású vize nagyon gazdag szilíciumban és kénben. A 32-36 fokos víz úszásra nem igazán alkalmas, viszont remekül lehet benne pihenni, és az itt található fehér iszap megszépíti a bőrt. A Landmannalaugar Nemzeti Park riolithegyei júniustól szeptember végéig elképesztő színekben pompáznak, ráadásul Landmannalaugar és Pórsmörk között vezet a világ egyik leghíresebb túraútvonala, melyen évente turisták ezrei sétálnak végig. Ha mindez még nem elég, a nemzeti parkban látható a Hekla, az ország második legaktívabb vulkánja által formált táj, mely folyamatosan változik, illetve Barnafoss, mely egy különleges 122 m-es vízesés-komplexum a Hekla vulkán lábánál. A Snæfellsjökull nemzeti parkban egy 700.000 éves vulkánt találunk gleccserrel a tetején, Hvítserkur pedig egy óceánból kiemelkedő hegy. A legenda szerint egy troll elfelejtett elbújni a napfény elől és megkövesesedett. A 14 km hosszú Látrabjarg sziklafal Európa legnyugatibb széle, mely több millió puffin otthona, illetve itt áll a Fjallfoss (Dynjandi) vízesés is a maga 100 m magasságával, a Hornstrandir és Jökulfirðir nemzeti parkok, melyek a puffinok mellett egyébb állat és növényvilággal, gleccserekkel és vízesésekkel csalogatják a turistákat. Dyrholaey egy egyedülálló terület gazdag növény és madárvilággal, valamint egy érdekes természeti csodával, egy 120 m magas sziklaoszloppal, melyen egy hatalmas lyuk tátong.

hpim6202.jpg

Skógar faluban a vízesések, gleccserek, vulkánok és gőzfürdők mellett, pici, félig föld alá épült, füves tetejű házakat találunk. Egy falumúzeum öleli fel ezt a régies építkezési formát, melyben megmutatják a gyepházak építését, illetve azt, ahogyan az emberek éltek itt régen. Az épületek legalább 150-200 évesek, de természetesen a múzeum tovább bővült az elmúlt évszázadban, így van itt egy felújított templom, egy eredetileg 1901-ben épült iskola, valamint további épületek is helyet kaptak. 

hpim6623.jpg

A sziget közepéről kiinduló folyók gyors folyásúak és nagy mennyiségű vizet visznek magukkal. A természetben kialakult szintkülönbségeket számtalan zuhataggal szelik át, Skógár-nál mindez 25 m széles, 60 m magas, ezzel állandó párát és szivárványt létrehozva, míg a Seljalandsfoss vízesés formájában teljesen más, elegánsan zúdul le 60 m magasból. Vatnajökull Izland legnagyobb gleccsere, a sziget 8%-át teszi ki, és a Skaftafell Nemzeti Park részét képzi. Tovább haladva az egyes úton hamar eljuthattunk Jökulsárlón-ig, a gleccser nyelvéig, melyet az Atlanti-óceán nyaldos. Egy tó alakult itt ki, melyben a sós és édes víz keveredik, 250 m mély, jéghideg, és a benne felolvadt jég, több millió éves. Izlandon rengeteg természeti látnivaló van, ezért több nap kell, hogy a szigetet rendesen körbe lehessen járni.

Szólj hozzá