2019. nov 22.

200 hely, amit látnod kell: Prága

írta: VictoriaTravelle
200 hely, amit látnod kell: Prága

praga_1.jpg

Prága egyik fő látványossága a 516 m hosszú, 10 m széles Károly-híd, ahol grafikusokkal, utcazenészekkel, mutatványosokkal, és fiatalokkal találkozhatunk. A 16 pillérrel rendelkező híd 1357 óta a város első állandó hídja. A Károly-híd 30 híres szobrának többségét 1687-1714 állították fel, de még 1928-ban is bővült új szoborral a híd, mely két végén egy-egy torony áll: a XV. századi Mala Strana, és a XIV. századi óvárosi hídtorony kilátóval. Ez az egyik legszebb gótikus épület a városban, mely három szoborral díszített. Az Óvárosi tér, Prága legrégebbi tere, mely már a XII. században is létezett. A tér egyik legérdekesebb része az 1338-ban épült óvárosi városháza mellett lévő csillagászati óra, a világ legrégebbi még ma is működő órája, melyen a Nap és a Hold állása, illetve csillagjegyek láthatóak, és minden egész órában mozgó figurákat és apostolokat lehet megcsodálni rajta. Az Óvárosi téren áll még az 1735-re befejezett, fehér, barokk Szent Miklós-templom, néhány palota, a tér közepén pedig Husz János szobra.

praga_3.jpg

A Kisoldalt Prága legszebb részének tartják, ahol minden sarkon gyönyörű épületek és templomok fedezhetőek fel, de ez a cseh kormány központja is, hiszen itt áll a cseh parlament, a minisztériumok, és a nagykövetségek. A Malostranska Namestin egy másik 1703-1756 épült barokk Szent Miklós-templomot találunk, melyben található freskó Szent Miklós dicsőülését ábrázolja. A Vencel-tér Prága egyik legjelentősebb tere, az újváros egyik kulturális és üzleti központja. A XX. század elején épített szép épületeken kívül, a tér két fő látványossága Szent Vencel 1912-es lovas szobra, és a cseh Nemzeti Múzeum épülete, mely főépületének neoreneszánsz homlokzatát, a párizsi Louvre mintájára építették. Hatalmas gyűjteményében régészeti leletek, természettudományos leletek, ásványok, és érmék találhatóak, de az egymillió kötetes könyvtár, és a cseh panteon is itt látható. A múzeum lapidáriumában a Károly-híd eredeti szobrait, illetve sérült, vagy olyan műalkotásokat őriznek, amelyek a jövőben az időjárás viszontagságai miatt elpusztultak volna. A Petrin leghíresebb nevezetessége a 327 m magas Petrin kilátó, illetve az Éhségfal, egy középkori védelmi fal, mely 1360-1362 épült, és eredetileg 4-4,5 m magas, és 1,8 m széles volt. A Reprezentációs ház egy lenyűgöző palota, mely Csehország történelmében többször is fontos szerepet töltött be. Az art nouveau ház építése a romos királyi udvar helyén 1905-ben kezdődött, és 1912-ben nyílt meg. Fő része, a Smetana, Csehország legnagyobb koncertterme, ezen kívül még öt terem, két kávéház, és egy első osztályú étterem is található benne. A reprezentációs ház mellett áll a 65 méteres lőportorony, mely kapuként szolgált a királyi úthoz, amely az óvároson keresztül, a Károly-hídon át a várba vezetett. Az 1475-ben épült toronyba 187 lépcsőn keresztül lehet feljutni, ahonnan csodás panoráma tárul elénk.  A gyönyörű spanyol zsinagóga 1868-ban, mór stílusban épült, egy XII. századi zsinagóga helyére, ahol ma a cseh zsidók történetét bemutató modern kiállítás tekinthető meg. A Kampa északi részét "Prága Velencéjének" is hívják, csatornái, és vízre épült házai miatt. A Kampa parkjában található a híres Lennon-fal, és a 2003-ban nyílt Kampa múzeum. 

praga_2.jpg

A gyönyörű Loreta templom, amely egy Ancona mellett látható templom mása, fontos zarándokhelynek számít. Építése 1626-ban kezdődött, és 1631-ben szentelték fel. Legnagyobb kincse a több mint 6000 gyémánttal díszített gyémántos szentségtartó, amely a XVII. század végén, Bécsben készült, illetve itt látható egy cédrusfából faragott Madonna-szobor is. A középkori kínzóeszközök múzeuma a középkori Európa kínzóeszközeit mutatja be. Kis mérete ellenére több mint 60 kínzóeszközt láthatunk az igen érdekes múzeumban. Főleg Csehországi eszközök, de Európa más részeiről származó tárgyak is vannak itt. A Táncoló ház nevű irodaház modernségével remek kontrasztot alkot Prága történelmi látványosságaival. A legfelső szinten Prága egyik legjobb étterme, a La Perle de Prague nevű francia étterem található, mely a finom ételek mellett, Prágára irányuló remek kilátást is nyújt. Az 1985-1992 épült Zizkov-torony Prága, és Csehország legmagasabb építménye, szinte mindenhonnan lehet látni. A torony különlegessége, hogy óriás bébik másznak felfele és lefele rajta, illetve a toronyban van egy kilátó, ahova lift visz fel, egy étterem és egy szálloda is.

praga_5.jpg

A prágai vár Európa legnagyobb várkomplexumának számít. A régi időkben innen kormányozták az országot a cseh királyok, ma pedig itt van a cseh köztársasági elnök irodája. A várnegyed története a XII. századig nyúlik vissza, amikor is megépült egy román stílusú vár. Luxemburg János a vár környékére jobbágyokat telepített, és ezzel megkezdődött a Várnegyed bővülése. Sok ember számára a Szent Vitus székesegyház jelenti magát a prágai várat, mely Prága, és egész Csehország legnagyobb, és legfontosabb egyházi épülete, a cseh királyok, és királynők koronázásának tradicionális helyszíne volt. A székesegyház legszebb része a Szent Vencel kápolna, de 287 lépcsőfok megmászása után felmehetünk a 96,5 m magas harangtoronyba is, ahonnan gyönyörű a kilátás. A székesegyház helyén korábban több templom állt, a jelenlegi gótikus székesegyházat 1344-ben, IV. Károly kezdte építtetni. A prágai várnegyed legrégebbi és Prága legjobb állapotban lévő román temploma, a Szent György bazilika, melyet 920-ban alapítottak, és 973-ban a szomszédos bencés kolostorral bővült. A Hradzsin főtere környékén alakították ki a jobbágytelepülést, melynek lakói a prágai vár kiszolgálásán dolgoztak. Számos szép barokk, és reneszánsz palota és egy templom is áll a téren. A népszerű arany utcában XVI. század végén épített házacskákat lehet megcsodálni. A XVI. század végén itt éltek a vár védői, de mivel 22 volt belőlük, kicsi házakat kellett építeni, hogy elférjenek. Az Arany utcácska nevét onnan kapta, hogy a legenda szerint II. Rudolf idejében itt éltek az alkimisták, akiknek az volt a feladatuk, hogy rájöjjenek az aranycsinálás titkára. Több házacska eredeti, több száz éves berendezési tárgyakkal díszített, míg más házakban bemutatják, milyen volt az élet az Arany utcácskában annak idején. A Daliborka torony 1496-ban épült, és börtönként működött a XVIII. század végéig. Eredetileg csak a nemesség számára tervezték, de később minden társadalmi rangú ember raboskodott itt. A börtönben megtekinthető egy régi cella, és néhány kínzóeszköz is. A Mihulka-torony a XV. század végén épült, az egyik új védelmi bástyaként. Ez volt a vár ágyútornyai közül a legnagyobb, de védelmi képességeit sose bizonyíthatta. A Lobkowitz-palota a XVI. században épült, a benne található Lobkowitz-múzeum képtárában pedig 1500 festmény került kiállításra, illetve porcelánok, kerámiák, puskák, hangszerek, és Beethoven és Mozart eredeti kottái. A Lobkowitz-palota XVII. századi barokk koncerttermében minden nap 13:00-kor klasszikus koncertet adnak.

Szólj hozzá