2019. dec 04.

200 hely, amit látnod kell: Madeira

írta: VictoriaTravelle
200 hely, amit látnod kell: Madeira

madeira.jpg

Madeira négy különböző szigetből áll; két fő szigete Madeira és Porto Santo, míg a kisebbek a Desertas és a Selvagens nevű szigetek. Egész évben tökéletes, kellemes klímájú sziget a hegyvidéki tájaktól kezdve, Funchal nyüzsgő városáig számos olyan turista látnivalót nyújt az ideérkezők számára, melyeket biztosan soha nem felejtenek el.

Madeira fővárosa a sziget déli részén, az Édeskömény-öböl partján és a fölötte emelkedő, meredek domboldalakon épült. Funchal egyik top látnivalója a Madeirai Botanikus Kert, a Jardim Botânico da Madeira. A kertek a belvárostól kevesebb mint egy kilométerre helyezkednek el, a város felett. Az itt található, több mint 2000 növény felfedezése közben, elképesztő kilátás tárul elénk. A növények többsége őshonos, ám a botanikus kert egy részét az idegenhonos növények számára alakították ki. A botanikus kert ad otthont továbbá a Papagáj Parknak is, ahol trópusi és színes madarakat ismerhetünk meg. Kihagyhatatlan látnivaló a gótikus elemekkel tarkított Sé katedrális, amelyet I. Mánuel király megbízásából építettek 1485-ben. A labdarúgás kedvelői ne hagyják ki a CR7 múzeumot, amely a sziget leghíresebb szülöttje, Cristiano Ronaldo tiszteletére épült. Funchal-ban járva mindenképp ejtsünk útba legalább egy piacot is, ahol nem csak nézelődni és vásárolni, de kóstolni is lehet. Érdemes megkóstolni a helyi specialitást, az espadát (fekete kardhal), amelyet filézve banánnal, vagy főzve borral és fokhagymával készítenek. Funchal-ból indul a modern drótkötélpályás felvonó is, amely 3200 méter hosszan, kb. 15 perc alatt ér fel a Monte-hegyre. A magasból csodás kilátás nyílik az öbölre és a városra. A hegyre felérve érdemes útba ejteni a Nossa Senhora do Monte (Miasszonyunk) templomot, amelynek bejáratánál többnyelvű tábla hirdeti, hogy itt nyugszik az utolsó magyar király, IV. Károly. Miután 1921-ben sikertelenül próbált visszatérni a magyar trónra, egy montei villába vonult vissza, ahol 1922-ben hunyt el. Végső nyughelye a templom egyik oldalkápolnája, ahol a síremlék piros-fehér-zöld színű szalagokkal és koszorúkkal van tele. A hegyről az úgynevezett Monte Toboggan-al is lejöhetünk, ami tulajdonképpen a bobozáshoz hasonlít, a különbség, hogy nem sínen közlekedik. Ezt a fajta közlekedési eszközt a XIX. század közepén főként az arisztokraták használták. A domb tetején tudunk beülni a vesszőből font fa kosárkába, majd lesiklani egészen a városig. A kosarat két, hagyományos, fehér ruhát, szalmakalapot és fékként is szolgáló gumicipőket viselő ember tolja meg és irányítja.

A Monte Palace Trópusi Kert a brit konzul egykori rezidenciája volt. A Jardins do Palheiro 500 méterrel fekszik Funchal felett, míg a Quinta da Boa Vista különlegessége az orchideaház. Összesen 100 000 növényt lehet itt megtalálni, amik közül a legérdekesebbek a cikász pálmák. Az állatvilág se elenyésző, rengeteg hattyú, kacsa, liba és páva kószál szabadon, amiknek egy része teljesen szelíd. A palota területén egy múzeum is található, melynek szintjein az ásványoktól kezdve az afrikai szobrokig bármit megcsodálhatunk.

Garajau falu egy szikla oldalán fekszik, 6 km-re Funchal központjától. A falu alatti domboldalon kapott helyet a Cristo Rei szobor, amely a Rio de Janeiro-i Megváltó Krisztus szobrának kicsinyített változata és egyben remek panorámahely is. A szobrot 1927-ben készítette George Serraz francia művész. Jézus tekintete és kinyújtott karjai az Atlanti-óceán végtelenje felé néznek, így üdvözölve a hajóval érkező látogatókat.

A madeirai levadák csatornarendszert jelentenek, melyek közül több a XV. századból származik. A levadák rendkívül fontos szerepet játszanak a helyi farmok vízellátásában, mely a mezőgazdasághoz elengedhetetlen. Az egyik legjobb módja, hogy felfedezzük Madeirát az, ha végigsétálunk az egyik ilyen levadák által kínált ösvényen, melyek végigvezetik az idelátogatókat a nyitott csatornarendszer mentén, mely során megismerhetik úgy az északi nedves régiókat, mint a száraz déli térséget. Semmiképp se hagyjuk ki a Rabaçal nevű levada ösvényt. A 10 kilométer hosszú gyalogút három levada mentén halad, és az út során több tucat vízesést is megcsodálhatunk.

Madeira keleti csücskében helyezkedik el Ponta de Sao Lourenco, egy látványos félsziget, mely napjainkban már természetvédelmi terület. A 9 kilométer hosszú félsziget különleges növény-és állatvilágnak nyújt otthont, beleértve a barátfókákat és számos madárfajt is. A sziget többi részével ellentétben, a Ponta de Sao Lourenco száraz és szeles lenyűgöző vulkanikus sziklaformációkkal. Érdemes meglátogatni a félreeső partszakaszt vagy sétálni a szikla tetején, ahonnan gyönyörű panorámás kilátás nyílik az Atlanti-óceánra. Bárhogyan is döntünk, a lélegzetelállító látvány és a háborítatlan csend garantált.

Santana-ban található tarka színekre festett, V-alakú faházak szintén kihagyhatatlan látnivalók Madeirán. Az egykori nagy szegénységről tanúskodó épületekben ma már nem laknak, azok műemlékké lettek nyilvánítva. A város központjában, a templom mellett kialakított skanzenben újjáépítettek három ilyen házat, és ezekben eredeti berendezési tárgyakkal mutatják be az egykori földművesek életét.

A több mint 890.000 éves Sao Vicente barlangok egy vulkánkitörés következtében alakultak ki. A kiömlő lávafolyam külső része gyorsan kihűlt, míg belsejének több időbe telt, ennek köszönhetően pedig számtalan lávacső alakult ki, melyek közül többet, az 1990-es évek óta megnyitottak a nyilvánosság számára is. A hihetetlen, föld alatti barlangok megcsodálásához belépőjegyet kell venni, mellyel a Vulkán Központot is megnézhetjük. A központban pompás kiállítási tárgyak gyűjteménye várja az idelátogatókat, ahol többet is megtudhatunk a vulkáni aktivitásról és Madeira földrajzi formációiról.

A sziget északnyugati csücskében helyezkedik el Porto Moniz, mely főként a cukornádjáról és mézes süteményeiről  híres. A pékségek és cukrászdák mellett, ide látogatva semmiképp se hagyjuk ki a térség természetes medencéit. Ezek a tengervízzel ellátott, természetes medencék a vulkáni láva kihűlése során alakultak ki. A sós víz be és kifolyik a medencéből, ami azt jelenti, hogy mindig friss vízben úszhatunk. Ugyan a medencék abszolút természetesek, ám olyan kényelmi felszereléseket is kínál a térség, mint öltözőszekrények és zuhanyzók. Porto Moniz település mellett érdemes útba ejteni a Madeira Aquariumot is, amely 12 tartály segítségével mutatja be az óceán élővilágát.

Cabo Girao a világ egyik legmagasabb óceáni sziklája hihetetlen kilátással. Az elképesztő látványhoz ma már egy üveg „skywalk” is hozzájárul, így a padlón keresztül egyenesen az alattunk háborgó tengert csodálhatjuk meg. Ennek az egyedülálló élménynek köszönhetően vált Cabo Girao Madeira egyik legnépszerűbb turista látnivalójává.

Madeira első számú kilátóhelye a Pico do Arieiro. A sziget harmadik legmagasabb hegyét könnyedén megközelíthetjük autóval vagy egy két-három órás túraösvényen. Télen, Pico do Arieiro egyike a sziget azon kevés pontjának, ahol eshet a hó. A csúcsról páratlan, lélegzetelállító kilátás nyílik a Curral das Freiras nevű falura és az alatta fekvő völgyre.

Mintha egy mesebeli erdőben járnánk, olyan érzésünk lehet a sziget középső részén található babérfa erdőben, amely az UNESCO Világörökség védelmét élvezi. Régen az egész szigetet beborították a babérlombú erdők, ezeknek ma már csak töredéke maradt fenn.

Pico Ruivo Madeira legmagasabb csúcsa, mely több mint 1862 méter magas. Az Achada da Teixeria-tól induló 5,6 kilométeres túra egy körülbelül másfél órás útvonal.

A vidéki tájakkal, hegyekkel és buja eukaliptusz erdőkkel körülvett Prazeres egyike Madeira legszebb falvainak. Ezen a kicsi, tradicionális helyen egy remek állapotban megőrzött templomot, egy látogató-farmot (ahol lámákat és vietnami csüngő hasú sertéseket is láthatunk), valamint egy gyönyörű kertet is felkereshetünk.

A Madeira szívében található Apácák Völgye (Curral das Freiras) hihetetlen látványt nyújt, hiszen a völgyben található aprócska falu fölé hatalmas, meredek, sziklás csúcsok emelkednek. A kanyargós EN 107-es úton feljuthatunk az Eira do Serrado-ba és megcsodálhatjuk a Grande Curral-nál a „sziget köldöke”-ként becézett völgyre nyíló felejthetetlen kilátást.

Ponta de Sol a sziget legnaposabb pontja, mely igazán idilli hely és kitűnően alkalmas a pihenésre. Habár csak egy kavicsos stranddal rendelkezik, a meleg kék vízben megmártózhatunk és békés, védett helyről csodálhatjuk meg a naplementét. A tengeri búvárok pedig a viharban, egy a part közelében elsüllyedt helyi hajó roncsát is felfedezhetik.

Szólj hozzá