2019. dec 06.

200 hely, amit látnod kell: Santorini

írta: VictoriaTravelle
200 hely, amit látnod kell: Santorini

santorini.jpg

A szürkés fekete lávaszirtek tetején álló fehérre meszelt romantikus települései, a letűnt civilizációk régészeti kincsei és a mesés naplementék miatt Santorini szigete a világ legjobb helyeinek listáján mindig kiemelkedő helyen szerepel. A helyi mítosz szerint Santorini voltaképpen Atlantisz ősi városa volt és több mint 9.500 évvel ezelőtt pusztult el a minószi kultúrkör egyéb településeivel a hatalmas vulkán kitörése során.

Santorini a történelem egyik legnagyobb vulkanikus tevékenységének helyszíne. A vulkánkitörés a szigetből egy teljes szigetvilágot (a fősziget Thira, a többi szigete Thirassia, Palea Kameni, Nea Kameni és Aspronisi) hozott létre, és egy olyan földrajzi és földtani jelenséget hagyott maga után, ami ma is vonzza a látogatókat: egy óriási, tengervízzel teli kalderát, ezzel formálva egy kiterjedt lagúnát, ami ma olyan mély, hogy még a legnagyobb tengerjáró hajók is ki tudnak itt kötni. Két kis vulkanikus sziget van a kaldera közepén, Nea Kameni és Palea Kameni (Új és Régi Kameni), melyek hajóval érhetők el. Nea Kameni egy kopár sziget, amit naponta több tucat turistacsónak látogat meg a nyár folyamán.

Santorini fővárosa, Firá (Thíra), mely egy 300 m magas kalderára (vulkáni szikla tetejére) épült, 200 évvel ezelőtt. A városba a kikötőből libegővel (6 EUR), vagy 600 lépcső megmászása után egy hosszú szerpentines úton lehet feljutni. Gyönyörű település, a fekete vulkanikus sziklafalba vágott teraszokra épült hófehér, szorosan egymás mellé épült, különleges formájú, vulkanikus kőzetből épült házaival, barlanglakásaival, szűk sikátoraival, kacskaringós utcáival, és kék háztetőivel. Csodálatos a kilátás innen a kalderára, különösen naplementekor. A város leghangulatosabb utcája a Plátia Firosztefáni, ahol az Ájiu Miná templom is látható, Fira egyik jelképe. A város régészeti múzeumában a Théra és Akrotiri környéki ásatások kincseit őrzik Kr. e. III. évezredtől a római korig.

Imerovigli egy festői falu Santorini északi részén, mindössze 2 km-re Fira-tól, mely nemcsak kisebb és csendesebb, mint Oia vagy Fira, de 300 méteres tengerszint feletti magasságával tökéletes célpont, ha szeretnénk megnézni az Égei-tengerbe bukó nap utolsó sugarait. Imerovigli nevezetes a kolostoráról és több szép kis templomáról, valamint innen érhető el a Szkarosz-szikla is, melytől lenyűgöző a kilátás. Ha itt járunk, a szikla alatti templomot is érdemes megnézni.

A sziget északi csúcsán fekvő gyönyörű Oia naplementéjéről híres. A különösen gyönyörű santorini naplemente innen a legcsodálatosabb, sokan a világ legszebb naplementéjének tartják, de a kilátás is lenyűgöző. A fehérre meszelt házak és a kék kupolás templomok lélegzetelállítóan szépek. Számos ház ma elegáns butik hotel infinity pool-al, amik a kalderára néznek csodálatos kilátást nyújtva Palia, Nea Kameni és Thirassia szigeteinek vulkanikus tájaira.

A “mini Pompeii” néven ismertté vált Akrotiri egykor virágzó városát i.e. a XVI. században egy vulkanikus kitörés lávafolyama temette maga alá. A várost csak az 1860-as években fedezték fel, Akrotíri modern városa mellett, 12 kilométerre dél-nyugatra Fira-tól. Az ásatásokat 1967-ben kezdték meg, és egy több mint 3000 évvel ezelőtti virágzó, igen fejlett (még csatornahálózat is volt) város nyomait tárták fel: több szintes házakat, kerámiákat és falfestményeket találtak a bronzkorból. A sziget Észak-Afrikával való szoros kapcsolataira következtethetünk a házait díszítő freskóiból (melyek legtöbbje most az athéni Nemzeti Régészeti Múzeumban található). A régészeti helyszín a világ egyik legjobban megmaradt ókori emléke. Akrotiri mindezeken felül a tőle nyugatra elterülő vörös strandról is nevezetes. A vörös sziklák alatt fekvő aprókavicsos strandra nem könnyű eljutni, de megéri. Az egyik legkülönlegesebb part a Red Beach Akrotiri mellett.

A sziget központjában lévő Pyrgos, Santorini régi fővárosa volt az 1800-as évek elejéig, mielőtt Firá elnyerte a címet. A domb tetején fekvő falu csodálatos panorámát nyújt a szigetre. Az apró Pyrgost, meszelt kükládoki kunyhóival egy középkori, velencei kastély romjai köré építettek. A korábban álmos, elfeledett Pyrgos 2004 óta újra bekerült a turizmus körforgásába, elsősorban a tehetősebb réteg körében népszerű, számos kis elegáns étteremével és butik hotelével. Pyrgosból egy út vezet a Profítis Ilías hegy tetejére (584 méter), Santorini legmagasabb pontjára, lenyűgöző látványt nyújtva a szigetre és a nyílt tengerre. A hegy tetején a Profitilisz Iliász kolostort találjuk, amit szintén érdemes megnézni. Remek kilátóhely még a Pirogsz-ban lévő Santo Wines borgazdaság, ahol a helyi borok, sajtok és olívabogyók kóstolása mellett gyönyörködhetünk az egyik legjobb kilátásban.

Szantorini legnépszerűbb strandja a dél-keleti parton fekszik 12 kilométerre Fira-tól, Perissa és Perivolos falvak között. Ezt a 6 kilométer hosszú fekete vulkanikus homokos partszakaszt tamariska fák és egy sor tengerparti taverna és kávézó szegélyezi. A homok itt feketébb, finomabb, puhább és még melegebb, mint a szomszédos Kamari strandon, mely a legnagyobb és legnépszerűbb strand Kamari nevű falu partvonala mentén. A falu és a part nevét a Poseidon-nak szentelt kegyhelyről kapta, ami a strand déli végén fekvő sziklafalban áll. Kamari fekete homokos és kavicsos partja a legkiépítettebb és legfelkapottabb strand a szigeten, melyet hotelek, bárok és éjszakai klubok szegélyeznek. A napozás és a pihenés mellett a könnyű búvárkodás és a mélytengeri merülés is a népszerű kikapcsolódási formák közé tartozik.

Kamari-ból 1-1,5 óra gyaloglás után érhetők el az ókori Thera romjai. A Kr. e. IX. században alapított város a 369 m magas Messa Vounón található. Az ókorban ez volt a sziget fővárosának kikötője. Az ásatási terület 800x200 m-es,  templomok, épületek romjai, kerámiák, cserépedények, és pénzérmék mutatják itt be a sziget múltját. A megmaradt romok a város hellenisztikus és római korából, Kr. e. VII-III. századból származnak.

Perissza csendes, nyugodt nyaralóhely, Kamarihoz hasonlóan feketehomokos tengerparttal, mely a sziget talán legjobbja. Hatalmas, és nem zsúfolt tengerpartja 8 km hosszú. Számos vízi sportolási lehetőség is adott, mint például a búvárkodás, de aquapark is van Perissza tengerpartján.

Eros strand Santorini egyik top-strandja a helyiek és a turisták szerint is. Csendes, félreeső, nyugodt part, a sziget egyik titkos kincse. Az Eros strand a partot övező hihetetlen formájú, különleges szikláiról is nevezetes. Csak autóval érhető el, és érdemes délelőtt érkezni, mert kevés a parkolóhely és a napernyő. 

Santorini-n a tavernák többségéből remek kilátás nyílik a mélykék tengerre, ráadásul a helyi konyha nagyon finom. 60 évvel ezelőtt a sziget a paradicsomból élt, akkoriban még Ausztráliába is szállítottak belőle sűrített paradicsom formájában. Érdemes megkóstolni a Vinsanto bort, és elmenni valamelyik borászatba. A sziget specialitása közé tartozik a világhírű napon szárított cseresznye paradicsom, fava bab (osztatlan borsó), a kapribogyók és a fehér padlizsán. Az egyik leghíresebb bár a szigeten a Franco’s. Olyannyira híres, hogy a világ legjobb bárja megtisztelő kitüntetést kapta pár évvel ezelőtt.

Szólj hozzá