2017. jún 28.

Híres cukrászdák híres süteményei

írta: VictoriaTravelle
Híres cukrászdák híres süteményei

macaron.jpg

Ausztria – Bécs

Ha osztrák sütemények, akkor Sacher torta és Feketeerdő torta, illetve a Bécsben található Demel cukrászda, melyet 1786-ban alapítottak. A Demel egy igazi klasszikus bécsi kávézó, ahol a cukrászok üvegfal mögött dolgoznak, így végigkísérhetjük a finom sütemények elkészítését, a cukrászdában található vitrinekben pedig a cukrászda múltjából láthatunk emléktárgyakat. Érdemes megkóstolni a Sacher tortát, a "Demel's Sachertorte"-t, mely annyiban különbözik az eredetitől, hogy a sárgabaracklekvár nem a közepén, hanem közvetlenül a bevonat alatt található. A Sacher-torta egyébként Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét, aki 1832-ben alkotta meg ezt a tortát Metternich herceg számára. A torta két réteg csokoládés tésztából áll, melyek között egy vékony réteg sárgabaracklekvár található. A tetejét és az oldalát étcsokoládé bevonat borítja.

Olaszország – Róma

Az egyik legszuperebb hely Rómában a Fatamorgana. Mesterséges adalékanyagtól és színezékektől mentes fagylaltokat,, illetve sorbet-kat ehetünk itt, melyek Maria Agnese Spagnuolo kreációi, aki elképesztő ízeket talál ki, mint például a wasabis csokoládé. A fagylaltok mellett Olaszország híres süteményeit is érdemes megkóstolni, ha itt nyaralunk. Az én kedvenceim a cannoli, a profiterol, a tiramisu és a panna cotta. Mind a négy süteményt már otthon is elkészítettem; egyszerűek, gyorsak, és nagyon finomak.

Németország – Berlin

Konditorei und cafe Buchwald Berlin egyik legismertebb cukrászdája, mely a buchwald nevű fatörzstortáról híres. Azért ezt a nevet kapta a torta, mert a tészta szerkezete egy fa évgyűrűire emlékeztet.

Franciaország – Párizs

Párizs egyik leghíresebb cukrászdája a Pierre Hermé. A legendás hírű cukrász elképesztő kreációkat alkot, mindenképp kóstoljuk meg a pisztáciás-epres fraisier-t, a rózsás-málnás-licsis ispahan-t, a vaníliás-mascarponés millefeuille-t, és persze a macaronokat, ha itt járunk. A híres francia sütemények, amiket legalább egyszer az életben meg kell kóstolni a clafoutis, a soufflé, a crême brûlée, a galette, a baignet, az éclair, a mille feuille, a tarte au citron, és természetesen a macaron.

Portugália – Lisszabon

Csak egy helyen lehet kapni az eredeti recept alapján készült portugál sütit, a pastel del Belémet, melynek a receptjét csak négy ember ismeri a világon. A roppanós tésztakosárba töltött vanília ízű pudingot 1837-ben a Szent Jeromos - kolostor egyik szerzetese találta ki, hogy bevételhez jusson a rend. Mivel a márkanevet védjegy óvja, hasonló süteményt, a "pastel de nata-t" sok helyen ehetünk, de az eredeti süteményt, csak a Pastéis de Belémben.

Anglia – London

A londoni Sainte Anne cukrászdában finom desszertek, illatos kenyerek, illetve reggelik és ebédek várnak. Ha ebédelni szeretnénk, akkor a naponta változó szendvics mellé választhatunk egy desszertet és valami innivalót is. A legfinomabb desszertek a mogyorópraliné mousse pisztáciás tésztával, illetve a Feuillantine.

USA – New York

Az egyik legnépszerűbb amerikai cukrászda a New York-i Magnolia pékség. Szinte minden jellegzetes amerikai édesség megtalálható itt, mint például a répatorta, a sajttorta, a cupcake, vagy a brownie.

Japán – Tokió

A Henri Charpentier cukrászda 1969 óta működik Tokióban. A desszertek francia stílusban készülnek, ahogy arra a cukrászda neve is utal. Az egyik specialitás a „virágos kísértés”, mely egy csokoládé habos sütemény, illetve a habcsók, melyben sangria és fagylat is van.

Szólj hozzá